0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

A bicepsbrachii inának gyulladása

 
 

M. biceps brachii tenosynovitise:

Szórványosan elõforduló sántasági ok. A biceps eredési inának és az azt körülvevõ, a vállízülettel közlekedõ ínhüvelynek a megbetegedése. Kialakulhat az OCD kapcsán az ízületbe vándorolt porcrészek miatt, a biceps ín kismértékû traumáitól, kezelés nélküli részleges biceps ínszakadás is ide vezet. Idiopatikus oka is lehet.

Akár az ínhüvelyt bélelõ synoviális hártya, akár a benne haladó ín megbetegedésével indul késõbb átterjed a másik alkotóelemre, ami végül az ín letapadásához, mozgáskorlátozottsághoz és következményes fájdalomhoz vezet.

Közepes vagy nagytestû, középkorú vagy öregebb állatoknál jelentkeznek a tünetek. Enyhe –közepes váltakozó sántaság, nagyobb megterhelésre romlik, pihentetésre, gyógyszeres kezelésre átmenetileg meg is szûnhet.


Fizikális vizsgálat: A lapockákat két kézzel egyszerre tapintva az érintett oldal enyhe izomsorvadása tûnik szembe. Biceps ín teszt: az alkar közepén megragadjuk az érintett végtagot, a vállízületet mindinkább behajlítjuk, a könyököt ad maximum kinyújtjuk /úgy állítjuk be az elsõ lábat mint, mikor vigyázz állásban áll az ember, a törzs mellé lefeszített karral/. Az alkar hátrafeszítésével egyidõben másik kezünk hüvelyk ujjával nyomást gyakorlunk a biceps eredési inára a tubeculum majus humeri mediális oldalán. A könyök ízület túlzott nyújthatósága felveti a biceps vagy annak eredési ill. tapadási inának szakadási lehetõségét!

  Natív röntgen vizsgálat nem diagnosztikai jelentõségû a lágyszövetek elváltozása miatt!

 
Nativ Rtg. felvétel

Megfelelõen kivitelezett vállízületi arthrográfiával kimutatható! Az ínhüvely közlekedik a vállízülettel, az ízületbe fecskendezett kontrasztanyag kitöltve az ínhüvelyt, kirajzolja az inat, az esetlegesen itt lévõ levált porcrészeket, ill. az ín és a synoviális hártya összenövéseit.

 
Vállízületi arthrográfia


 Vállízületi arthrográfia negatívja

Legpontosabban arthroszkóppal diagnosztizálható és egyes terápiás lépések is elvégezhetõek vele.

Az egészséges biceps ín arthroscopiás képe.

Gyulladásban lévó biceps ín arthroszkópiás képe.

 
Szakadt és gyulladásban lévõ biceps ín arthroszkopíás képe.

 
Átvágás után a biceps ín visszahúzódik, az intertuberculáris árok jól látható.

Gyógykezelése: Prevenció nagyon fontos! OCD korai felismerése, szakszerû mûtéti ellátása, biceps kisebb traumáinak korai felismerése és szakszerû kezelése!

Kezelés: többhetes szigorú mozgáskorlátozottság és NSAID adása. Idült folyamat esetén agresszívabb terápiaként szóba jön az intraarticuláris szteroid adásának lehetõsége is, szigorú mozgáskorlátozottsággal, 2-3 hét elteltével a terápia megismételhetõ.

Mûtét: ha a konzervatív terápia kevésbé, vagy egyáltalán nem sikeres. A biceps eredési inának tenodesise. Az inat leválasztjuk az eredésérõl, majd a humerus proximális végéhez rögzítjük / alátétes csavarral, vagy egy csontfuraton az inat áthúzva rögzítjük önmagához esetleg a m. supraspinátus véginához. Friss teljes biceps ínszakadás esetén szintén tenodésis! Az ín reinsertációja a váll ízületen belül nehezen megoldható!

A mûtét utáni napokban az állat már megfelelõen terheli a lábát.

 
A feltárt biceps ín.


 A felszabadított, átvágott biceps ín.

 
A biceps ín karcsonton történõ rögzítése karmos alátéttel.


 A karcsonthoz rögzített biceps ín.

 

Dr. Dancsházi Tibor

Kisállatgyógyász Szakállatorvos

Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja


 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz