0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

Csípő ízületi dysplasia

 
 
Örökletes fejlődési rendellenesség, melynek során a csontos váz és az izomzat fejlődése közötti összhang felborul, ennek következtében ízületi lazaság, instabilitás alakul ki, amely a combcsontfej subluxátiójához vezet.

Csípõ ízületi dysplasia


kétoldali csípõízületi displasia

Örökletes fejlõdési rendellenesség, melynek során a csontos váz és az izomzat fejlõdése közötti összhang felborul, ennek következtében ízületi lazaság, instabilitás alakul ki, amely a combcsontfej subluxátiójához vezet. Tüneteket közepes és nagytestû kutyáknál okoz. Az elsõ tünetek 4-5 hónapos kortól megjelenhetnek. Fontos a betegség minél korábbi megállapítása és gyógykezelése, még e degeneratív elváltozások kialakulása elõtt.

Fizikális tünetek:


4-5 hónapos kölyökkutyáknál: a kutya lusta nem vesz részt a játékban, sokat ül. Hátsó lábakon a szûk lábállás figyelhetõ meg. Ízületi instabilitás kimutatására alkalmas vizsgálati módszer a bardens technika!

4-6 hónapostól 11-15 hónapos korig: Juvenilis fájdalom. A kutya nehezebben áll fel kerüli a lépcsõzést, ugrálást. Állás közben hátsó lábait a hasa alá húzza. Hátsó végtag izmai sorvadtabbak mellsõ végtag izmai fejlettebbek. Járás közben a hátsó felével riszál, futás közben a két hátsó láb egyszerre van a levegõben. Csánkízület hiperextensiója.A csípõízület nyújtása, abdukciója és kifelé rotációja fájdalommmal jár. Az ízületi instabilitás kimutatására ortoláni próba!


Ortoláni próba gyakorlati kivitelezése

 

Felnõttkori tünetek: Következményesen kialakult arthrosis. Izomsorvadtság a hátsóvégtagon, a mozgáspálya beszûkült, hóropogás szerû érzet érezhetõ mozgatásra. A mozgás kötött, „bemelegedve” ez javulhat. Hamar elfárad, nehezen ül le, nehezen áll fel, futás közben nyúlugrás szerûen mozog.

 

Radiológiai elváltozások:


1. Norberg szög:


Az acetabulum mélységére vonatkozik.A comcsontfejek középpontját összekötõ egyenes és a középpontokat a cranialis effektív acetabularis peremek lateralis széleivel összekötött vonalak által bezárt szögek. Norm. 105 fok.


2. Inkongruencia:

A cranialis acetabularis perem és a comcsontfej koncentrikus. Diszpláziánál a cran.acet.perem ellapul, lateralisan divergál. Súlyos esetben a perem vonala megtört és cranialisan mutat (bilabáció)


3. Szubluxáció:

A combcsontfej középpontja és a dorsalis acetabularis perem egymáshoz viszonyított helyzete. Normálisan a középpont a dorsalis peremtõl medialisan van. A cranialis izületi rés (a fovea capitisig terjed) egyenletesen szûk.

Szubluxációnál a középpont a perem vonalára esik, a cranialis izületi rés divergál.

Luxációnál a peremtõl laterálisan van.


Degeneratív folyamtok:


A diszplázia miatt létrejött rendellenes terhelés miatt alakulnak ki.


- A cranialis acetabularis perem tömörsége nem egységes, az artrózis kezdetén felerõsödik, késõbb exostosisok láthatók


- Tömörülési vonal a fossa trochantericában a nyak és a fej átmeneténél (Morgan féle vonal), az artrózis korai tünete


- Csontproliferáció a fossa acetabuli és az incisura acetabulinál


- Exostosisok a dorsalis acetabuláris peremen és a combnyakon (gallér)


Jól látható degeneratív elváltozások mindkét csípõízületnél.


Értékelés:

Mentes(A1,A2):kongruens,a cran acet.perem éles, kerek lefutású, N>105, izületi rés egyenletesen szûk, nincs szubluxáció


Átmeneti(B1,B2):enyhe inkongruencia, de N>105, vagy 100<N<105, de kongruens


Enyhe fokú (C1,C2):inkongruencia, N>100, cranialis acetabularis perem kissé ellaposodott, életlen, enyhe artrózis(Morgan féle vonal, cran acet.perem sclerosisa)


Közepes fokú (D1,D2): inkongruencia, szubluxáció, N>90, cran.acet.perem ellaposodása, artrózis


Súlyos fokú (E1,E2): szubluxált, luxált combcsontfej, N<90, combcsontfej deformált, gyakran a középpontja sem határozható meg, artrózis


Lehetséges gyógykezelési eljárások:

1.) Növendék állatok, korai, súlyos instabilitással és következményes deformitásokkal (sekély acetabulum, ellaposodott combcsontfej): Nincs mód korrekcióra, NSAID kúra szerû adása, mozgáskorlátozás, kondroprotektív szerek adása, általában ezekkel átmeneti tünetmentesség érhetõ el, de ez éveket is jelenthet. Végleges megoldás: Bármely életkorban elvégzett combcsontfej reszekció vagy megvárni a kifejlett életkort és totál csípõprotézis beültetése.


Combcsontfej eltávolításának mûtéti képe


Az eltávolított, degenerálódott combcsontfej

Súlyosfokú displasia 10 hónapos komondorJobb oldali combcsontfej reszekció postoperatív képe

2.) Növendék állatoknál lassabban megjelenõ instabilitással,abban az esetben, ha azízületi alkotók jól formáltak, de rosszul illeszkednek, viszont még nincs kimutatható arthrósis, csak aseptikus arthritis.

Korrekciós mûtétek:


Háromszoros medence osteotómia:- az acetabulumot ráforgatjuk a combcsont fejre.


háromszoros medence osteotómia

Intertrochantericus combnyak-varizációs osteotómia:-a combnyak szögellését és anteverzióját megváltoztatva javíthatjuk az illeszkedést. 1 évesnél fiatalabb állat.3.) Felnõtt állatok, nyilvánvaló arthrósisa.

Comcson fej resekció: 15 kg alatti kutyánál tökéletes


Totál csípõízületi protézis: nagy súlyú kutyáknál ajánlottTotál csípõízületi protézis

Dr. Dancsházi Tibor

Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos

Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz