0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

Az elülsõ keresztezõdõ szalag szakadása

 
 

 A térdízületi sérülések leggyakoribb formája és a térdízületi degeneratív elváltozások leggyakoribb oka.

A térdízületet alkotó csontok kisfokú illeszkedése miatt az elülsõ keresztezõdõ szalag stabilizáló hatása jelentõs. Korlátozza a térd rotációját és a sípcsont cranialis irányú elmozdulását a combcsonthoz képest és véd az ízület túlnyújtásától. 
1.) a patella árka 2.) tuberositas tibiae 3.) fibula

4.) elülsõ keresztezõszalag 5.) hátulsó keresztezõ szalag 6.) lat. meniscus 7.) med. meniscus

 
A.) Elülsõ keresztezõ szalag B.) hátulsó keresztezõszalag lefutásának anatómiája

 

 Leggyakrabban felnõtt kutyánál jelentkezik, növendék korban ritka, idõs korban fõleg elhízott kutyáknál találkozunk vele. A kis- és nagytestû fajták egyaránt érintettek, de mastiffok, chow-chow, rottweiler, labrador fajtáknál gyakrabban fordul elõ. Ölebeknél gyakran együtt jelentkezik a térdkalácsficammal.

A sántaság hirtelen alakul ki, kezdetben súlyos, a kutya nem áll rá az érintett végtagjára. Néhány hét után a fájdalom enyhül, az állat óvatosan használni kezdi a lábát, de a sántaság nem múlik el. Hosszú ideje fennálló esetben degeneratív elváltozások indulnak meg az ízületeben, a térdtájék megduzzad, a combizmok lesorvadnak, jól kitapintható csontnövedékek jelennek meg a combcsonton.

Az elülsõ keresztezõdõ szalag szakadásakor gyakran a traumával egyidõben vagy a késõbbiekben sérül a csontok illeszkedését elõsegítõ C alakú porc (meniscus) is. Ilyenkor a sántaság hirtelen súlyosbodik, olykor az ízületbõl kattanó hangot hallhatunk, a porc sérülése miatt az artrózis felgyorsul.

A szakadás kialakulhat hirtelen egy nagyobb trauma hatására (gödörbe lépés, a sípcsont nagyfokú rotálódásakor vagy az ízület túlnyújtásával), vagy a szalag hosszabb idõ alatt fokozatosan nyíródik el rendellenes terhelések hatására, amelyek mõgött anatómiai elváltozásokat találunk (meredek sípcsonti plató, sekély intercondylaris árok, térdkalácsficam stb.)

Tünetek:

·        Heveny esetben súlyos sántaság, térdtájéki duzzanat az ízületi nedv felgyülemlése miatt.

·        Krónikus, hetek óta fennálló szakadás esetén a fájdalom enyhe, de a C porcok sérülésekor az addigi enyhe-közepes fokú sántaság hirtelen súlyosbodik. Az ízületi tok fibrotikusan megvastagszik a térdkalács mellett a combcsonton csontnövedékek jelennek meg (az ábrán fekete nyíllal jelölve) és a combizmok sorvadtnak tûnnek.

 


 Diagnosztika:

A kóros instabilitás kimutatására a legmegbízhatóbb módszer az úgynevezett fióktünet kiváltása. Az oldalán fekvõ állatnál a vizsgáló egyik kezével a sípcsontot és a szárkapoccsontot, másik kezével a combcsontot fogja meg és a sípcsontot elõre és hátra mozgatja az ízület különbözõ hajlított és nyújtott helyzeteiben. Pozitív esetben a sípcsontot a combcsonthoz képest elõre ki lehet húzni, mint egy fiókot. A vizsgálat értékelése az állat ellenszegülése miatt, részleges sérülések felderítésekor vagy krónikus esetben a fibrózis miatt nagy gyakorlatot igényel.


 Fiók tünet kiváltásának technikája
 Fiók tünet kiváltása a gyakorlatban.A diagnózis felállításához egyéb tesztek is használhatók, amelyek az ízület rotálhatóságát, ízületi folyadékgyülemet, az ízület túlnyújtását és a  a sípcsont rendellenes cranialis irányú elmozdulását vizsgálják, például a tibia kompressziós teszt. A tibia komprassziós teszt kiváltása a gyakorlatban. A sípcsont rendellenes kraniális irányú elmozdulásának kiváltására alkalmas.

 A kiegészítõ vizsgálatok közül röntgen, az MRI és az arthroscop jön szóba.

 Részleges elülsõ keresztezõ szalag szakadás arthroszkópiás képe.

 A röntgenfelvételen látható jelek: (oldalirányú, azonos szögelésû normál és stresszfelvételek)

·        Csontnövedékek a térdkalács alsó részén, a combcsont és a sípcsontszéli részein és a Vesalius-féle íncsontokon.


·        Az infrapatellaris zsírszövet erõteljesebb ábrázolódása a fokozott ízületi nedv termelõdés  és a fibrózis miatt.


·        A sípcsont cranialis irányú elmozdulása a combcsonthoz képest a normál és stresszfelvételt összehasonlítva.


·        Fiatal állatoknál egyes esetekben avulsio látható.

Jellegzetes degeneratív elváltozások a térdízületi röntgen felvételen.

Az elülsõ keresztezõdõ szalag szakadásának ellátására minden esetben mûtéti terápia javasolt, amely során a sérült részek eltávolításra kerülnek és megszûntetjük a kóros instabilitást, ezáltal a degeneratív folyamatok kialakulása megakadályozható.

 Több féle mûtéti technikát dolgoztak ki a probléma megoldására, lehet ízületen kívüli és belüli szalagpótló technikákkal megszüntetni az instabilitást vagy a térdízületen belüli erõhatások megváltoztatásával érhetõ el a stabilitás. Az ortopédus feladata, hogy a legmegfelelõbb eljárást kiválassza és végrehajtsa.

Néhány általánosan használt mûtéttechnikai eljárás:


·        Retinákulum imbrikációk


·        A szárkapoccsont fejének transzpozíciója

·        Extracapsularis szalagpótlás mûanyag, nem felszívódó fonállal a sípcsont kihorgonyzása a combcsonthoz


·        Intracapsularis, a széles combpólyából készített nyeles lebennyel történõ rögzítés.

·        Biomechanikai stabilizációs eljárások: Az ízületet biomechanikailag úgy alakítjuk át, hogy ne legyen szükség az elülsõ keresztezõ szalag stabilizáló funkciójára. Ezeknél a mûtéti eljárásoknál nem kerül sor a keresztezõ szalag pótlására.


CWTO-a sípcsont proximalis részének záródóék osteotomiája


A tibia plató szögét közel 180 fokosra állítva szükségtelenné válik a szalagpótlás. 
Hasonló ez ahhoz amikor lejtõs talaj helyett vízszintes talajra helyezzük a kocsit, ebben az esetben nem kell kirögzíteni ahhoz, hogy el ne guruljon.

 
A tibia plató lejtésének szögét kimérjük.

 
A kivágandó szög meghatározása a tibia mediális oldalán.


A csonték kivágása oszcillációs fûrésszel.

 
Az eltávolított csonték helye.

 
A lemez felhelyezése.

 
CWTO postoperatív kép ( a tibia plató közel 180 fok).


TPLO


A TPLO is hasonló elveken alapszik. 
TPLO intraoperatív felvétel.


 
TPLO mûtét lényegének ábrázolása.

TTO-háromszoros sípcsont osteotomia 
TTO mûtét ábrázolása.TTA-A tuberositas tibiae cranialis eltolása: a patella egyenes szalagját feszítjük elõre úgy, hogy a tibia plató által meghatározott egyenes 90 fokban metsze az egyenes szalag által meghatározott egyenest.  

Dr. Dancsházi Tibor

Kisállatgyógyász Klinikus Szakállatorvos

Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz