0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

A könyökízületi diszplázia

 
 

A könyökdiszplázia lényege, hogy a könyökizületet alkotó karcsont és a két alkarcsont egymással érintkezõ izületi felszíne, nem illeszkedik megfelelõen egymáshoz. Ennek következtében helyenként - a túl szoros illeszkedés következtében - feszülés, más helyen pedig - a túl laza illeszkedés miatt - instabilitás jön létre a diszpláziás könyökizületben.

Az illeszkedési hibákból eredõen a könyökizületben porcleválások (anconeus ill. coronoideus leválás), porcdegeneráció (oszteokondrózis dissecans), porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív izületi betegség: arthrózis jön létre.

Fajta diszpozíció:

Közepes és nagytestû kutyák: németjuhász, roti, berni pásztor, mastiffok, retriverek, chow chow.A könyökizületi diszplázia elõzetes szûrõvizsgálatát hat-hét hónaposan, végleges szûrését egy éves kor után végezzük. Fontos tudni, hogy minden közepes vagy nagytestû kutya kölyökkori (5-9 hónapos kor) mellsõ láb sántaságának hátterében állhat könyökdiszplázia is. Ha a kölyökkori könyökdiszpláziát nem veszik idõben észre és nem kerül idõben mûtétre, annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a kutya késõbbi életére ill. mozgására nézve. Tehát minden fiatalkori sántaságot alaposan (röntgennel is) ki kell vizsgálni és súlyos fokú diszplázia esetén azonnal meg kell tenni a szükséges lépéseket. A fiatal korban jelentkezõ könyökdiszplázia jele a mellsõ lábakon jelentkezõ vissza -vissza térõ sántaság, ami ugyan fájdalom csillapítóra javulhat, de teljesen nem szûnik meg. Mindemellett észrevehetõ a könyökizületek duzzanata is. Ezen tünetek észlelésekor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Az idõs korban jelentkezõ könyökdiszpláziára a pihentetés után kialakuló, visszatérõ sántaság jellemzõ. A könyökdiszpláziás kutya könyökizülete duzzadt, nyújtása-hajlítása korlátozott ill. fájdalmas. A röntgenfelvételen ilyenkor porcleválások, porckopások ill. porcfelrakódások láthatók. Súlyos fokú könyökdiszplázia esetén fiatal korban minden esetben mûtét javasolt. Idõs kori könyökdiszplázia esetén gyógyszeres kezelés, esetleg mûtéti megoldások javasoltak. Fontos tudni, hogy a fiatal korban nem megoperált, súlyos idõskori könyökizületi arthrózis esetén már nem létezik jól használható mûtéti megoldás, leginkább csak a gyógyszeres kezelés marad.


A könyökízületi diszpláziát okozó kóros elváltozások:
1.) Inkongruencia INC
2.) Izolált proc. anconeus UAP.
3.) Fragmentált proc. koronoideus mediális FCP.
4.) Mediális kondilus oszteochondrosisa OCD.

Az értékeléshez szükséges röntgenfelvételek:


- altatott állat, medio-laterális, oldalfekvés a karcsont és alkar párhuzamos a kazettával, a humerus és rádius által bezárt szög90 fok.

- Anterio-posterior projekció: hasi fekvés, alkar a röntgen kazettán fekszik, könyökízület nyitott 100 fok, a karcsont saggitális síkja merõleges a kazettára, alkar 15 fokban pronálva, röntgensugarak az ízületi résbe fókuszálva.

Könyök ízületi inkongruencia /INC/:

Az ízesülõ felületek tökéletlen illeszkedése. Lehet humero radiális, humero ulnáris radio-ulnáris. Legtöbbször az incisura semilunáris abnormalitása okozza. Csak tökéletes medio-laterális felvételen látszik. Az incisura semilunáris elliptikus, az ízületi rés a proc anconeusnál, és a proc cor. med.-nél szûk, az incisura közepén tág.Könyök ízületi INC röntgen képe.

Izolált Processus Anconeus /UAP/:

Önálló csontosodási magból fejlõdik, a 16-20. héten csontos kapcsolatba lép az ulnával. Ha 5 hónapos kor után még mindig porcos vonal választja el, vagy az apofízis fuga mentén elválik az ulnától. Oka legtöbbször az anconeusra ható fokozott erõhatás, melyet az egyidejûleg meglévõ inkongruencia okoz. Medio-laterális felvételen könnyen kimutatható.


UAP röntgen képe.UAP arthroszkópos képe.Mûtéttel eltávolított degenerálódott proc. anconeus.


Fragmentált Mediális Processus Coronoideus /FCP/:

Az ulna proximális részeként fejlõdve a 14.20. hét folyamán az alapjától a hegye fele elcsontosodik. Ebben az idõszakban, ha az inkongruencia miatt fokozott erõhatás éri, akkor a nyúlvány hegyi része ill. a rádiussal érintkezõ felülete beroppan vagy leválik. Anterio-Posterior projekcióban látszik, ha látszik, csak akkor látszik, ha teljesen elvált, külön életet él. Adekvát kiegészítõ vizsgálat a diagnózishoz az arthroszkóp aCT, vagy azMR.FCP radiológiai elváltozása (a sárga körben)


FCP arthroszkópos képe.


FCP a bal oldali CT képen.


Könyök ízület MR képe.


Letört proc. coronoideus mediális ( a sárga körben).

Mediális Humerus Condylus Osteokondrózisa /OCD/:

Mediális condylus ízületi felületén kisujjbegynyi porcleválás. Az enchonrális csontosodás zavara. Anterio-Posterior projekcióban könnyen észrevehetõ.

Könyök OCD, az elváltozást a piros nyíl jelzi.


Könyök OCD arthroszkópos képe.

 


  A felvált ízületi porc eltávolításának mûtéti képe.

   A felvált ízületi porc eltávolításának mûtéti képe.
   

Anatómiai pontok az értékeléshez:


A könyök ízületi diszplázia lehetséges kóros elváltozásainak anatómiai helyezõdése.

Karcsont disztális végdarabján:

- Condylushumeri mediális

- Trochlea /mindkét alkarcsonttal ízesül/

- Capitolum/rádius izületi felületével érintkezik/

- Condylus humeri laterális

- Fossa olecrani

Ulna proximális végdarabján:

-Tuber olecrani

-Processus anconeus

-Proc. Coronoideus mediális

-Incisura semilunáris

-Proc.Coronoideus laterális


Rádius proximális végdarabján:

-Caput radii

-Tuberositas radii

-Fovea capitis

Értékelés:

Normál /0 fok/:

Nem látható oszteofita vagy szklerózis az ízületben.


Enyhe artrózis /I fok/:

2 mm.-nél kisebb oszteofiták bárhol az ízületben, vagy szklerózis az incisura semilunáris mögött

Közepes artrózis /II fok/:

2-5 mm.-es oszteofiták bárhol az ízületben

Súlyos arthrózis /III fok/:

5 mm.-nél nagyobb oszteofiták bárhol az ízületben.Súlyosan diszpláziásnak kell tekintenünk minden könyököt az artrózis súlyosságától függetlenül, ha kimutatható. FCP,UAP,OCD,INC.

Fizikális vizsgálat:

Növendék korban: porcfelszín sérülés és következményes aszeptikus ízület gyulladás a fájdalom hátterében. A kutya lusta, rövid aktivitás után elfárad. Az elülsö lábvég kifelé történõ rotációja figyelhetõ meg, a könyök addukált vagy abdukált helyzetben van.


Tipikus lábállás 8 hónapos FCP tüneteket mutató kutyán.

Az elülsõ lábakkal tett rövidebb lépésék , tipegõ járás. Tapintással a feszülésig telt dorsalis recessus érezhetõ, nem fájdalmas duzzanatként tapintható. A könyök hajlítása,nyújtása esetleg a mediális kollaterális szalag területének fájdalmassága tûnik fel.

Felnõtt korban:

Progrediáló könyökízületi artrózis! Tapintás lelete: a lapockát borító izmok sorvadtak., a könyök vastagabb, a humerus és az ulna közé betapintva esetenként az oszteofiták érezhetõek. Az ízület mozgáspályája beszûkült. A kopott porcfelszínek dörzsölõdése hóropogás szerû érzetet ad. RTG. Felvétel: tömeges osteofiták a proc. Anconeus dorsalis felületén, az incisura semilunáris ulné mögött, a rádius fejének kraniális felületén, a karcsont mediális és laterális epicondylusán.


Az osteofiták képzõdésének leggyakoribb helyei.

Dr. Dancsházi Tibor

Kisállatgyógyász Klinikus Szakállatorvos

Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz