0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

A tendo calcaneus communis mûködészavarai, funkció kiesése

 
 

Alkotói:

1.) a combcsont condylusai fölött kaudálisan eredõ csánkízület elsõ számú nyújtó izmának a m. gastrocnemiusnak a végina (Achilles ín), melyhez laterálisan a m. biceps femoris, medialisan pedig a m. gracilis és m. semitendinosis járulékos ínkötegei adódnak és egymás mellett a tuber calcanei proximális végének dorsalis felületén tapadnak.


2.) a m. gastrocnemius két feje között a combcsontról eredõ felületes ujjhajlító izom ina a calcaneus közelében az achilles ín mediális felületére kerül, majd kiszélesedve részben a tubercalcanein is megtapadva-a galea calcaneát képezve-az ujjakhoz tér.


Sérülése nem gyakori kisállatokban, leginkább túlterhelés hatására középkorú vagy idõsebb nagytestû , kutyákon szórványosan átható sérülésekkor.Alkalmanként macskákon is.


Azonnali harmad, negyedfokú sántasággal jár amely a napok múlásával a fájdalom csökkenésével javul. A beteg joban megterheli a végtagot a csánkízület fokozott flexióba kerül, a calcaneus közelít a talaj felé. A sarok felett a bõrrel fedett ín anyaghiánya érezhetõ.


 

A tendo calcaneus communis funkció kiesése macskán


Egyik kezünkkel megragadjuk és nyújtva tartjuk a térdet, majd másik kezünkkel a talpat megfogva próbáljuk behajlítani a tarsocrurális ízületet. Ha az achilles ín ép az ízület teljesen nyújtott térd mellett maximum 90 fokig hajlítható, érdemes a tesztet az ellen oldali végtagon is elvégezni. Ha az achilles ín sérül akkor a tuber calcanein áthaladó felületes ujjhajlító ínnak hosszabb utat kell megtennie, fokozott feszülés alá kerül, következményként az ujj ízületek flexiója növekszik. Mintha az állat ökölbe szorítaná a tappancsát.


 
Bal oldalon a normál, középen az achilles ín sérülés, jobb oldalon az achilles ín és a felületes ujjhajlító ín együttes sérülése látható.


Kezelés: Mûtét! Az ínsérülést varratokkal (locking-loop) helyre állítjuk majd az inat tehermentesítjük 4-5 hétre.


 
A szakadt tendo calcaneus communis. A sérült ín varrása (locking-loop) technikával.


 
A frissen varrt ín tehermentesítése transarticuláris fixateur-externeval.


Dobermann kutyák krónikus achilles ín gyulladása:  az íntapadás környékén nem fájdalmas duzzanat, a terület többszörösére duzzad, tapintása meleg fájdalmas, majd az ín részleges vagy teljes avulsiójához vezet.

Ritka eddig  szinte kizárólag növendék dobermann és roti kutyákon megfigyelt elváltozás a tuber calcanei spontán apophyseolysyse (Sever-betegség). Ismert trauma nélkül, fokozatosan, akár egyszerre mindkét oldalon kialakulhat. Tünetei hasonlítanak az idõsebb kori krónikus achilles ín gyulladáshoz. Medio-laterális rtg. felvételen jól látszik.


Kezelés: Mûtét! feszítõ dróthurok segítségével a törési felületen a húzóerõt nyomó erõvé alakítjuk


 


Dr. Dancsházi Tibor


Kisállatgyógyász Szakállatorvos


Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja


 


 


 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz