0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

Medialis patella ficam

 
 


A mediális patellaficam többnyire örökletes morfológiai deformitások következtében kialakuló rendellenesség, melynek spontán gyógyhajlama nincs.

 patellaficam esetén a térdkalács a patellaárkot a test középvonala felé hagyja el. Leginkább a kistestû és miniatûr fajták (uszkár,yorkshire terrier, chihuaua, bolognese)jellegzetes betegsége,

  de alkalmanként nagytestû fajtáknál (chow-chow, staffordshire, bull terrier, mastiffok, labrador retriver) is elõfordul.

A bal oldali ábrán a térd ízület normális a natómiai viszonyait, a jobb oldalin a mediális patella ficam anatómiai eltéréseit láthatjuk.

1.) patella

2.) patella árka

3.) patella egyenes szalagja

4.) tuberositas tibiae

5.) femur alsó, térdízületiközeli része

6.) tibia felsõ térdízületközeli része

  Mediális patellaficam kialakulásának oka, hogy a végtag hossztengelye és az extensiós tengely nem esik egy vonalba, az extensiós tengely mediálisan helyezõdik a hossztengelyhez képest.  
Bal oldalon a normális, jobb oldalon az extensiós tengely mediálisan helyezõdik a hossztengelyhez képest.

Erre az O lábállás hajlamosít.


  

Hajlamosító tényezõk az O lábállás kialakítására:

-         a combnyak inklinációs szögének csökkenése (coxa vara).

-         a combcsont alsó harmadának laterális irányú gorbülete.

-         a mediális femurcondylus hypoplasiája.

-         sekély, fejletlen patellaárok.

-         a tibia teljes felsõ ízületi részének mediális torsiója.

-         a tuberositas tibie mediális deviációja.

-         a tibia plató laterális irányú megbillenése.

-      a térd ízület mediális rotációja a járás során.A röntgenfelvételen jól látható a mediálisan ficamodott patella (piros nyíl), szinte az összes hajlamosító tényezõ megfigyelhetõ.

 A betegséget súlyosságát tekintve négy osztályba soroljuk.

Elsõ fokú mediális patellaficam: A patella nyújtott térdízületnél könnyen ficamítható, de elengedve spontán reponálódik. A csontos váz deviációja minimális.


Másodfokú mediális patellaficam: Intermittáló sántaság. A patella gyakran hagyja el a helyét, de kézzel könnyen reponálható. A tibia mediális rotálhatósága a 30 fokot is elérheti. A tuberositas tibie kissé mediálisan helyezõdik.


Harmadfokú mediális patellaficam: Állandó sántaság, a térd mindig hajlított helyzetben van. A patella állndóan luxált helyen van, nehezen visszahelyezhetõ kézzel, ahogy elengedjük azonnal ficamodik. A tibia torsiója 30-60 fok közötti. A tub. tibiae erõsen mediálisan deviál.

 A patella árok sekély. Fokozott deformitások vannak a femuron és a tibián.

   
harmadfokú mediálispatellaficam röntgenképe, a patella árok sekély(2 nyíl), a ficamodott patella (3 nyíl)


Negyedfokú mediális patellaficam: A patella permenensen luxalt, kézzel nem reponálható. Az állat a beteg végtagot alig terheli, amennyiben megterheli a térd mindig hajlított helyzetben van. A tibia torsiója elérheti a 60-90 fokot. A  tub. tibié mediálisan deviál. A patellaárok sekély vagy lapos. Kifejezett deformitások mutatkoznak a femuron és a tibián.

 
Negyedfokú patellaficam. A térd mindig hajlított helyzetben van.

 

Gyógykezelés: Az elsõ fokú tünetmentes esetek kivételével  az állandó klinikai tünetek meglétekor, illetve harmad és negyedfokú mediális patellaficam esetén mindig a mûtéti ellátás a javasolt terápia.

 A mediális patella ficam mûtéti ellátásáról elmondható, hogy mindig az adott egyedre szabottan, lehetõleg valamennyi kiváltó okot és következményes elváltozást meg kell szüntetni. Fontos szabály, hogy a csontos deformitásokat csontsebészeti beavatkozásokkal, a lágyrész-elváltozásokat lágysebészeti eljárásokkal korrigáljuk.

A patella árok mélyítésének mûtéti lépései:

 
Fejletlen, sekély patella árok.

 
Csontfûrésszel a patella árok alapjából egy ék alakú, hialinnal borított csontrészt vágunk ki, majd az árok szélébõl egy, az elsõ fûrészeléssel párhuzamos szeletet is kiemelünk.

 
A csontéket visszahelyezzük, amely a kivett csontrész miatt mélyebbre fog süllyedni.

A tuberositas tibiae lateralis transzpozíciója:


 
A tuberositas tibiae lateralis tranzpozíciójának postoperatív röntgenfelvétele.

 
Négy héttel a mûtét után készített kontroll röntgenfelvétel. Az állat a mûtött lábát kiválóan terheli.

Dr. Dancsházi Tibor

Kisállatgyógyász Klinikus Szakállatorvos

Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja


 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz