0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

Zöld leguán (iguana iguana)

 
 
Általános:

Őshazája: Dél-Amerika Kolumbia, Venezuela, Guayana, Brazilia.

Dzsungelekben a fák lombos ágain élnek, de ritkán arra is akad példa, hogy éjjel lemerészkednek a földre, de itt igen rövid időt töltenek mert könnyen ragadozók vacsorájaként végezhetik. Menekülés közben ha nincs a közelben fa, patakokba vagy folyókba is berohannak. Nagyon jó úszók, de terráriumi körülmények között ritkán mennek be a számukra fent tartott "úsztatóba" inkább csak ivásra és ürítésre használják.
Az európai terraristákhoz az első világháború után jutott el az igazán nem mindennapi állat.
Sajnos nálunk még mindig igen kevés leguán él. Ennek pedig több oka van. az egyik hogy keveset hoznak forgalomba, a másik pedig, hogy az emberek igen kevés információval rendelkeznek erről az aránylag könnyen gondozható állatról.

Tartása:

A leguán igen nagyra körülbelül két méteresre nőhet, ezért megfelelő méretű terráriumra van szüksége. Igazából ez az egyetlen költséges dolog a tartásában. Ugyanis a terráriuma kb. 2,5*1,5*3 m-nek kéne, hogy legyen. Első ránézésre lusta lomha állatnak tűnik, de valójában meglepően gyors.

Az írtakkal ellentétben a leguán nem ül egész nap a melegítő lámpa alatt. Szeret mászkálni, sőt meglehetősen kíváncsi állat. Viszont én javaslom, hogy aki teheti, ne tartsa terráriumba, ugyanis hiába jók a lámpák, azok nem pótolhatják a természetes napfényt, ezért egy szúnyoghálós ablakot mindig előnyben részesít.

A terrárium berendezése:

Mint már az előbb említettem a leguán fán él, ezért a terráriumába tegyünk sok mászóágat. Legyen bent neki egy felboríthatatlan itatója, amibe mindig friss vizet teszünk. Nem kell megijedni, ha nem látjuk, hogy iszik, ugyanis, nagyon ritkán isznak és nagyon keveset. A vadon élő leguánok a megfelelő páratartalom és a levelekben lévő nedvesség miatt egyáltalán nem isznak vizet, csak kivételes esetekben.

A leguán számára helyezhetünk a terráriumba növényeket, de ezeket vagy megeszi, vagy
letapossa, röviden nem lesznek hosszú életűek.

Tehetünk be számára, páfrányt, hibiskust, ficust, ezeket meg is eszi halfarokpálmát yucca-t, draccena-t, ezeket nem eszi meg, de megmássza és eltöri vagy lassan tönkreteszi. Egyébként nem eszi meg a mérgező növényeket mint pl. a bromélia, de azért nem kell kísérteni a sorsot.

Aljzatnak pedig használjunk fakérget.

Eleség:

A leguán növényevő ezen belül is lombleveleket fogyaszt. Nem eszik húst, se egeret, se bogarat. Fogságban ugyan majdnem mindent megeszik. Mert megeszi az nem jelenti azt, hogy számára jó. Ismétlem természetes élőhelyén leveleket eszik. Az állati eredetű tápláléktól a leguán rettentő iramban elkezd nőni, de ez roppantul le is rövidíti az életét.

Vessünk pillantást a leguán emésztésére:
A táplálék megpuhulva eljut a bélbe ahol is a baktériumok és a csillós egysejtűek elkezdik lebontani, a puha levéldarabokat.
Így zsírsavak keletkeznek, melyek energiát biztosítanak a leguán számára.
A leguán tápanyagot biztosít a gyomrában élő baktériumoknak amelyek a jól táplálás hatására elszaporodnak, viszont a leguán megemészti a baktériumokat is, és itt jön a lényeg. A leguán fehérjéhez jut a baktériumok megemésztése által.

Tehát akkor ezekután leszűrhetjük:

- nem kaphat semmiféle állati fehérjét!
Hogy miért? Mert a leguán szervezetében, nem csak egy baktérium él. Ott vannak az erjesztők, a rothasztók és természetesen a leguán számára nélkülözhetetlen emésztő baktériumok stb. Ha a leguán állati eredetű táplálékot fogyaszt elszaporodnak a rothasztó baktériumok.

- kevés gyümölcsöt adjunk neki!
"Miért? Hiszen a gyümölcs finom." Igen a leguán számára is, a cukor nélkülözhetetlen, de mindez csak is mértékkel, ha sok gyümölcsöt fogyaszt akkor túlzottan elszaporodnak az erjesztő baktériumok.

- sok rostra van szükségük!
A bélbaktériumok ugyanis lebontják a cellulózt.
- sok kalciumra, kevés foszforra van szükségük és persze D3 vitaminra.

Akkor mit adjak enni a leguánnak?
A legegészségesebb táplálék számára a mustár levél, a pitypang, a szederfa levele és a hibiszkusz.

Ne adjunk neki spenótot, rebarbarát, céklát mert ez megköti a kalciumot és sárgarépát is csak keveset. Ezen kívül ne adjunk neki káposztát és brokkolit mert ezek gátolják a pajzsmirigy működését.

Ezen kívül fogyaszthatnak petrezselymet, salátát, uborkát, zöldségeket, gyümölcsöket, de mindent mértékkel.

Ügyeljünk arra hogy ne legyen egyoldalú a leguán táplálkozása. Nem szabad csak egy fajta táplálékot adni neki pl. saláta. A legjobb, ha mixet állítunk össze az állat számára.

A fiatal leguánoknak minden nap adjunk enni mert 3-4 éves korukig van a legtöbb tápanyagra szükségük. Ez persze nem jelenti azt, hogy később egyoldalú lehet a táplálásuk, főként a nőstény leguánoknál kell vigyázni, mert a tojásrakás miatt még több kalciumra van szükségük mint a hím egyedeknek.

3-4 éves korukra ivaréretté válnak és elérik végleges méretüket ekkor ha nincs nagy helye, (ha azt mondom egy szoba nem túlzok) akkor hogy ne hízzon el kedvencünk kétnaponta etessük vagy pedig naponta, de ne túl sokat, mert nem áll meg amíg kaját lát.

Mi a helyzet a vitaminokkal és ásványi anyagokkal?
Ma már kaphatunk a boltokban különböző hüllő vitaminokat, de igazából nem tudjuk mennyit is kéne adni.

A másik pedig gondolkodóba esünk ugyanis a hüllők igen nagy része állati táplálékot fogyaszt és amikor egy kaméleon kacsint ránk a dobozról, alaposabban megnézzük a sok vitamint a hátoldalon és szembe tűnik nekünk két dolog.
Pl.:
Kalcium: 96gm.
Foszfor: 48gm

Ebből pedig leszűrjük, hogy a kalcium mennyiség nagyon jó, de a foszfor... hát majdnem 50 és a leguánnak ennyi nem kell.
Mindenki maga dönti el, hogy mit tesz ezügyben, de, ha továbbra is ilyen vitamin porokat etetjük leguánunkat, akkor a lehető legkevesebb foszfor tartalmú készítménnyel tegyük.

A vadonélő leguán a talajt nyalogatja, hogy ásványi anyagokhoz jusson.
Fogságban a leguánok a növények földjét borító apró kavicsokat nyalogatják ásványi anyag utánpótlás reményében és néha sajnos az is előfordult, hogy lenyelték. A legjobb megoldás a leguán számára ha takarmány meszet szórunk nagyobb kavicsra amit nem nyel le és tud nyalogatni.

Hőmérséklet:

A leguánnak nappal minimum 28°C maximum 36°C-ra van szüksége.
Éjjel lemehet a hőmérséklet 22-23°C-ig.

Páratartalom:

95-100% között legyen. Ennek érdekében helyezzünk egy nagy itatótálkát a terráriumba, vagy készíttessük úgy el a terráriumát, hogy legyen benne egy rész amit fellehet tölteni vízzel. Mindemellett azért naponta többször spricceljünk be vizet a terráriumba ha a leguánt is megspricceljük csak is szobahőmérsékletű langyos vízzel tegyük.

Társ a leguánnak:

"Olyan egyedül van biztos szeretne egy társat."
Csak akkor forduljon meg a fejünkben ez a gondolat, ha nagyon nagy helyünk van, ugyanis a leguán terület védő állat és a számára fen tartott terráriumba egy új egyed kerül, azonnal verekedés lesz a vége, ami persze egyik állatnak sem tesz jót.

Azt meg hogy adott esetben hím leguánunkhoz nőstényt szeretnénk venni, majdnem reménytelen próbálkozás, hiszen kishazánkba nagyon kevés nőstény érkezik, és a kereskedők sem tudják fiatal korban megállapítani az állat nemét. (később se biztos)

 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz