0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

A szuka szaporodásbiológiája

 
 
A szuka a nemi érettséget 6-9 hónapos korban éri el, ekkor jelentkezik az első tüzelés. Nagytestűek később, kistestűek korábban érnek, a szobakutyák ivarérése több hónapot is késhet.
A tenyészérettség a szaporításra való alkalmasságot jelenti, ez általában a 2-3. tüzeléssel esik egybe, amikor a kutya elérte fajtájára jellemző méretét és tömegét.

A szuka nemi ciklusa körülbelül két hónapig tart. Kilenc nap az előivarzás, 5-8 nap az ivarzás és kb. két hónap az úgynevezett sárgatestfázis, ezt követi egy 4-4.5 hónapos nyugalmi időszak. Rendesen évente kétszer van tüzelés, általában február-márciusban és augusztus-szeptember időszakban.

Az előivarzás alatt a péra megduzzad, véres nyálka ürül a hüvelyből, ezt nevezzük tüzelésnek, ami után következik a tényleges ivarzás, vagyis a termékeny időszak. Ilyenkor a hüvelyváladék feltisztul és megtörténik a tüszőrepedés. Fiatal, első ivarzó szukánál a vérzés rövidebb ideig is tarthat, vagy akár észrevétlen lehet.

A kutya átlagosan 63 napig vemhes, törpe fajtáknál 4-5 napot rövidülhet, egy magzat esetén 70 napig is eltarthat. A vemhesség megállapítása fontos, mert kedvencünk táplálását a vemhesség igényeinek megfelelően kell alakítani. A vemhes állat nyugodtabbá válik, többet eszik, a hasa megnő, megduzzadnak az emlői. Ugyanilyen tüneteket okoz az álvemhesség is, amely nem betegség, hanem a kutyák normális állapota, amely a tüzelést követő sárgatestfázis után alakul ki. Jellemzően a kutyák anyai viselkedést vesznek fel, vackot építenek, megindul a tejtermelésük. Az esetek nagy részében nem igényelnek különösebb kezelést, a tünetek 1-2 hét után maguktól elmúlnak ellenkezö esetben javasolt állatorvoshoz fordulni. Megelőzésére egyetlen mód az ivartalanítás.

Az ellésnek jellegzetesek a tünetei, a kutya nyugtalan lesz, ide-oda futkos, nyöszörög, majd vackára vonul. Különösen jellemző, hogy a testhőmérsékletük 38-39 C-ról 37.5 C ra csökken.Az ellés általában 3- 12 óra alatt lezajlik, két kölyök születése között 30 perc telhet el, segítségnyújtásra legtöbbször nincs szükség, azonban egyes esetekben ( nehezen ellő fajták, elhízott anya, túl nagy vagy túl sok kölyök, stb. ) a szülés elakadhat, ilyenkor azonnal forduljon állatorvoshoz.

Ivarzásmegelőzés: Legbiztosabb és végleges módja az ivaralanítás, ennek legkorábbi időpontja az első tüzelést követően legyen, mert a nemi jellegek kifejlődéséhez szükség van a petefészek hormonjaira. Idősebb korban a műtét optimális ideje a két tüzelési idő közti nyugalmi periódus ( a várható tüzelés előtt 1-2 hónappal ). Vemhes állat is ivartalanítható. A műtétet követően, főként az ivarérés előtt elvégzett beavatkozást követően az esetek egy részében elhízás következhet be, de ez mérsékelt táplálással elkerülhető. Általában 6-8 éves kor fölött célszerű az ivartalanításra gondolni, ugyanis ilyenkor már gyakorivá válnak az ivarszervek megbetegedései ( méhgyullladás, daganat, petefészek ciszták ), cukorbetegség, hormonális funkciózavarra visszavezethető szőr és bőrbetegségek, melyek veszélyeztetik kedvencük életét és a súlyos állapot fennállásakora műtét kockázata is nagyobb.

A másik ivarzásmegelőző módszer a hormonkezelés, mely történhet injekcióval vagy szájon át beadva is. Csak egészséges állaton végezhető, mindenképpen előzetes vizsgálat szükséges, valamint a kezelés alatt is időnként ellenőrizni kell a szukát. Legjobb a várható tüzelés előtt 1-2 héttel kezelni, de a fennálló tüzelés sem jelent problémát. 4-6 hónapos szünetet érhetünk így el. Ha a párosodásra sor került, akkor is van lehetőség a fogamzásgátlásra, de ilyenkor 3 napon belűl állatorvoshoz kell fordulni.

A hormonkészítmények tartós adagolása után mellékhatások jelentkezhetnek:
A kezelés ellenére tüzelés
Csontfejlődési zavar
Méhgyulladás
Elhízás
Emlődaganat

Ha a témával kapcsolatban kérdése van, forduljon bizalommal hozzánk.

 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz