0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

Kullancs veszély

 
 
Tavasszal a kullancsok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a természet örömeit élvezők számára. Ezekről az ősi szervezetekről legtöbbünknek két betegség, a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás jut eszébe. Akik még keveset tudnak a kullancsok okozta betegségekről, azoknak röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Segíteni szeretnénk abban, hogy eldöntsék, számukra és legfőképpen kedvencükre mekkora kockázattal jár a fertőzés és mi a legmegfelelőbb megelőzés.
A kullancsok pókszabású, egységes testű, ízeltlábú, vérszívó élősködők. A Földön jelenlévő, mintegy 800 kullancsfaj közül Magyarországon 42 honos. Elterjedtségük az ország nyugati-délnyugati és északi régióiban és Szeged környékén a legnagyobb, de mind gyakrabban észleljük őket nagyvárosok közparkjaiban, útmenti erdősávokban. A globális klímaváltozással összefüggésben a kullancsok elterjedtsége is változóban van, gyakran figyelmen kívül maradnak a fenti szempontok.

A honos hazai kullancsfajok túlnyomó többsége a vadakon élősködik (ún. stenoxen kullancsok), mindössze 6 olyan kullancsfajtát ismerünk (ún. euryxen kullancsok) melyek egyaránt szívesen támadják meg az embert és háziállatait. Ezek közül háziállataink szempontjából legnagyobb jelentősége az Ixodes ricinus és Rhipicephalus sanguineus fajoknak van.

A kifejlett kullancsok 2-6 mm hosszúak, főként, fás, bokros területeken fordulnak elő, tavasztól őszig és az avarban telelnek át. A támadásra két irányból kell felkészülnünk: a látó kullancsok (birkakullancs - Dermacentor marginatus) a gyep és az aljnövényzet felől, míg a szem nélküli, „vak” kullancsok fák-bokrok 1,5-2 méterre lévő leveleinek fonákjáról vetik magukat áldozatukra. E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). A kullancsok fénykerülő állatok, a természetben a hűvös, sötét, nedves helyeken tartózkodnak legszívesebben, ezért bőrünkön is (hosszú órákig) a sötét, lehetőleg nedves területeket keresik. A bőrön való áthatolásukat a nyálukban kiválasztott igen hatásos érzéstelenítő anyag teszi észrevehetetlenné.

A hímek és a nőstények is szívnak vért, azonban a hímek a háti felületüket beborító pajzs miatt nem tudnak jelentős mennyiségű vért felvenni. A látó kullancsok a rövid szájszervű, míg a „vak” kullancsok a hosszú szájszervű csoportba tartoznak. Ebből a szempontból az előbbiek több időt, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással. Mivel a kullancscsípés nem jár fájdalommal, és nem viszket, legtöbbször már csak akkor vesszük észre kedvencünkben, amikor megszívta magát vérrel és jól kitapintható. Vérszívás után a nőstények borsónyi, babnyi nagyságot is (1 cm-t is) elérhetnek. Egy kullancs vérszívása 4-10 napig is eltarthat, majd ezt követően a megtermékenyített nőstény kullancs a talajra hullik, lerakja akár több ezer petéjét, majd elpusztul. A kifejlett kullancs évekig bírja az éhezést és a telet is képes átvészelni.

Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ, majd augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk.

A kullancsoknak mind a nyála, mind a széklete fertőző, sőt, az elhullott kullancs elporladt maradványainak belégzése útján is fertőzhet. A világon több száz fertőző betegség terjesztésében játszanak szerepet a kullancsok, ezek nagy része csak vadakon (ezek vektorállatok: sünök, madarak, denevérek) terjednek., kisebb része azonban emberen és háziállatain is manifesztálódhat, ezek – nem gyakorisági sorrendben – a kullancsencephalitis, a Lyme-kór, a babesiosis, az ehrlichiosis, a Q-láz, a tularaemia, a mediterrán foltos láz és a tibola.A KULLANCSOK ÁLTAL TERJESZTETT BETEGSÉGEK


A kullancsok leggyakrabban vérszíváskor fertőzik meg az állatokat. A kórokozók a szúrástól számított néhány órától néhány napig terjedő időszakban jutnak át a kullancs nyálával az áldozatba, ezért kell a befúródott kullancsot minél hamarabb eltávolítani.


BABESIOSIS

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés házikedvenceknél, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A betegséget a Babesia canis nevű, körte alakú, 1,5-4 ?m hosszú egysejtű okozza.

Érdekesség, hogy egyes fajták, például a dobermann vagy a yorkshire terrier érzékenyebbek a betegségre, a beagle vagy a foxterrier viszont kevésbé fogékony rá.

A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. A tünetek 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ?C), a vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet. Túlheveny lefolyás esetén fiatal vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben ill. a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek. Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön!

A betegség kimenetele igen változatos lehet. Gyógykezelés hiányában, az állat 1 hét alatt elpusztulhat. Egyes esetekben azonban, előfordulhat öngyógyulás is.LYME-KÓR

Kutyákban a Lyme-kór, ellentétben az emberrel általában nem jár a kullancscsípés körül kialakuló bőrpírral. Sok esetben úgy alakul ki a kutyában szeropozitivitás, hogy a tulajdonos nem is vesz észre semmit. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek: étvágytalanság, láz, sántaság, duzzadt, esetleg fájdalmas ízületek. Emberre elsősorban a fertőzött kullancsok csípése jelent veszélyt, de előfordulhat megbetegedés a fertőzött kutya vizelete révén is. Kutyákban a betegség általában gyógyítható, de rendszerint 6-8 hétig tartó kezelést igényel.HAEMOBARTONELLOSIS


A haemobartonellosis többnyire csak legyengült ellenálló képességű állatokban fordul elő. Kutyában és macskában a vérszegénység tünetei 2-14 nappal a fertőződést követően jelentkeznek.HEPATOZOONOSIS


Kutyákban ritkán előforduló megbetegedés, ami rendszerint egyéb fertőző betegségekhez társul. A betegség kimenetele bizonytalan, lázzal, bágyadtsággal, izomfájdalmakkal, gennyes orrfolyással és kötőhártya-gyulladással jár.A KULLANCS ELTÁVOLÍTÁSA


Nagyon fontos, ha észrevesszük a kullancsot kedvencünkben, azt azonnal távolítsuk el vagy helyesebben, távolíttassuk el szakemberrel. Ezzel kapcsolatban érdemes egy-két tévhitet eloszlatni. Ne kenjük be olajjal, krémmel vagy fertőtlenítőszerrel, mert ilyenkor a fertőzött nyálát, vagy gyomorbennékét a szúrcsatornán keresztül, a szervezetbe biztosan kiüríti a fuldokló kullancs. Jó megoldás, ha nem függőlegesen húzzuk ki, hanem tekerjük a vérszívót, úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ilyenkor ugyanis kipréselhetjük belőle a fertőző nedvet. A fiatalabb alakokat (ún. kullancslárvákat és -nimfákat), melyeket nehezebb észrevenni, injekciós tűvel kell kipöccenteni a bőrből.

A kullancs eltávolításához érdemes erre a célra kifejlesztett eszközt használni (pl. kullancs-eltávolító csipesz - amely egy magyar állatorvos szabadalma.), mert szakszerűtlen eltávolítás esetén a kullancs nyálában lévő kórokozók átjutnak az állatba. Az eszköz állatpatikákban szerezhető be.

Ha azt észleljük, hogy a kullancs feje beszakadt és nem eltávolítható, ne erőltessük, ne piszkáljuk!, hanem forduljunk azonnal állatorvoshoz.

Az eltávolítás után a kullancs helyét fertőtlenítőszerrel (3 %-os H2O2-oldat, Betadine-oldat) kenjük be.

Minden séta után érdemes átsimogatni kedvencünk szőrét, így a kullancsokat még a vérszívás előtt eltávolíthatjuk. Minél rövidebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés kockázata.A KULLANCSOK ELLENI VÉDEKEZÉSMivel a fertőződés már néhány órával a kullancs megtelepedését követően bekövetkezhet, érdemes minél előbb átnézni az állatot a séta után, de a legbiztosabb tartósan megvédeni az állatot a kullancsoktól.

A kullancsok elleni védekezés célja megakadályozni a kullancs megtelepedését az állaton és ezáltal megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést. A cél tehát az, hogy a kullancs még azelőtt pusztuljon el, mielőtt a kórokozók átjutottak volna az állatba.

Erre ma már nagyon megbízható készítmények (nyakörv, spray, spot-on cseppek) állnak rendelkezésre. Praktikus megoldást jelenthet a bolha- és kullancsirtó nyakörv, kutyáknál a KILTIX NYAKöRV, amely akár az egész kullancsszezonra (7 hónap) is védelmet nyújt, macskáknál a FORESTO NYAKÖRV, ami 8 hónapig hatásos kullancs ellen.

Hasonlóan jó eredmény érhető el a bőrre cseppenthető oldatok (spot-on), a FRONTLINE COMBO használatával is, ami 1 hónapig tartja távol a kullancsokat és 2 hónapig a bolhákat.

Többféle kullancs és bolhairtó spray (BOLFO spray, INSECTICIDE-2000, FRONTLINE spray) is kapható, amelyekkel a kutyát vagy a macskát a fülétől a farkáig le kell fújni (ami különösen macskákban nem egyszerű feladat), illetve bedörzsölni az állat bőrfelületét, vigyázva arra, hogy a hatóanyag az állat szemébe ne kerüljön.

B-vitamin adásával is megpróbálhatjuk távol tartani a vérszívókat, azonban ennek hatása nem 100%-os.

A babesiosis megelőzésének másik lehetősége az IMIZOL A.U.V. nevű injekciós készítmény beadása, amely nem csak a betegség kezelésében, de a betegség elleni védelemben is kiválóan alkalmazható. Az IMIZOL A.U.V. injekció 1 hónapig véd a betegség ellen. Hátránya, hogy a beadás helyén gyakran duzzanat keletkezik, illetve érzékenyebb állatoknál hányás, hasmenés fordulhat elő.

A kullancsok szervezett vegyszeres irtására országszerte aligha számíthatunk, saját környezetünkben azonban rendszeres kaszálással, a búvóhelyek napfény számára való megnyitásával hatékonyan védekezhetünk a közvetlen támadás ellen. A kullancsveszélyes hétvégi-, nyaraló- vagy üdülőkertet és a közparkokat tanácsos pirimifosz-metil hatóanyagú, szabadforgalmú irtószerrel háromhetente permetezni úgy, hogy a növényzet levélfonákára szálljon a permetlé. Tudni kell azonban, hogy permetezéssel átmenetileg mentesíthető egy fertőzött terület, azonban a madarak és a kisemlősök (rágcsálók) néhány hónap alatt ismét behurcolják a kullancsokat. A veszélyt mutatja, hogy a ’80-as években még csak minden tízezredik kullancs volt fertőzött Magyarországon, napjainkban már minden ezredik az, emiatt a védekezés-megelőzés minden eszközének alkalmazása indokolt, különösen ha a kirándulást a tavaszi (március-június közötti) vagy a késő őszi időszakra tervezzük, azon belül is a kora reggeli és a sötétedésre hajló késő délutáni periódus a legveszélyesebb.


 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz