0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

A kutya ivari működése, ivar és tenyészérettség

 
 
Ivarérettséget a szuka általában 6-9 hónapos korban éri el. Ez rendszerint az első ivarzás (tüzelés) idejével esik egybe. Tenyészérettség a szaporításra való alkalmasságot jelenti, ez rendszerint a második vagy harmadik tüzelés idejével és a fajtára jellemző testtömeg elérésének idejével esik egybe. A kan kutya az ivarérettséget 7-10 hónapos korban, a tenyészérettséget kb. 12 hónapos korban éri el.


A szuka ivari ciklusa

A szukák nemi ciklusa nagyban különbözik az egyéb háziállatok nemi működésétől. A szuka kb. 2 hónapos nemi ciklusa 9 napos előivarzásra (prooestrus) 5-8 napos ivarzásra (oestrus) és sárgatestfázisra (metoestrus) osztható. Ezt követi a kb. 4-4.5 hónapos nyugalmi időszak (dioestrus, anoestrus). A prooestrus idején jelentkezik a hüvelyből ürülő véres ivarzási nyálka, amelyet „tüzelésnek” nevez a köznyelv. A tüzelés magában foglalja az oestrus időszakát is, ami a párosodási hajlam ideje.

A szuka jellegzetesen évente kétszer ivarzik szezonális jelleggel. A legtöbb kutyafajta évi első tüzelése február-március, a második augusztus-október hónapban jelentkezik. A kutya tüzelésre két szakaszra osztható: a tüszőnövekedéssel együtt járó előivarzás, amelyet a véres ivarzási nyálka ürülése jellemez, és az ezt követő ivarzás, amikor a szuka hajlandó a párosodásra. Kb. a 10. nap után az ivarzási nyálka feltisztul, megszűnik annak véres jellege, a tüszők ebben az időszakban repednek fel.


A ciklus és ovulatio diagnosztizálásának lehetőségei


Sok esetben (főleg tenyészállatoknál, csendes ivarzás esetén stb.) szükség van az ivarzás és petesejt leválás (ovulatio) idejének pontos ismeretére. Ennek diagnosztizálására a következő lehetőségek állnak Rendelőnkben rendelkezésre:

Klinikai vizsgálatok:


- hüvelytükrözés

- tűrési reflex kimutása (péra simogatására adott reflex, viselkedés a kannal szemben)

Hüvelycitológia (hüvelykenet mikroszkópos vizsgálata)

Hormonszint mérése (progeszteron), mint legpontosabb előrejelzése a petesejt leválásának

Műszeres vizsgálatok (petefészkek ultrahangos ellenőrzése).


A kutya termékenyítése és fogamzása

A kutya párosítható természetesen vagy mesterségesen termékenyíthető. Bizonyos fajták esetében a párosodás csak emberi segítséggel történhet. Sokan kérik a kutyák mesterséges termékenyítését, amelynek vitathatatlan előnyei vannak. Előnyei: a termékenyítést spermavizsgálat előzi meg, amely során képet kapunk a spermiumok életképességéről, előre irányuló mozgásukról; rendszerint a mesterséges termékenyítést pontos ovulatio diagnosztika előzi meg; a steril termékenyítő katéter használatával a hüvelyfertőzés veszélye minimálisra csökkenthető.

A termékenyítés (párosodás) időpontja nem feltétlenül esik egybe a petesejt megtermékenyülésének időpontjával. Ugyanis a petesejtek a tüszőrepedést követően még egy második érési osztódáson esnek keresztül, amely három-négy napig tart , csak ezt követően válnak alkalmassá a megtermékenyülésre. Az érésüket követően a petesejtek még 24 órán át őrzik meg termékenységüket. Az ondósejtek a női nemi utakban 4-7 napig maradnak élet- és termékenyítőképesek.


A kutya vemhessége


A szuka vemhessége átlagosan 63 (60-66 nap) napig tart. Törpe fajtákban 4-5 napos lerövidülés lehetséges, egy magzat esetén a vemhesség idő akár 70 napig is eltarthat. A vemhességi idő meghosszabbodásának gyakori oka az előbb elmondottak alapján, az ondósejtek hosszú élettartama és a petesejtek tüszőrepedést követő érési szakasza.

A kutyaembriók a vemhesség 14-18. napjától ágyazódnak be a méhnyálkahártyába, megtapadásuk a 20-22. napra fejeződik be.


A vemhesség megállapítása


Az állat megfigyelése

Az álvemhes és vemhes szuka viselkedése azonos, ami a legfigyelmesebb tulajdonost is könnyen megtévesztheti.

Jellemző tünetek:

- állat nyugodttá válik

- több élelmet fogyaszt

- a has megnövekszik, az emlők megduzzadnak

- megindul a tejtermelés


Hüvelyvizsgálat
Jó támpont a hüvely állapotának megítélése. Rendszerint a vemhesség 3-5. hetében szürkés-sárgás színű vemhességi nyák kitölti a méhszáj redőinek réseit és elzárja a nyakcsatornát az esetek 80-90 %-ban. A nyák a vemhesség 50. napjától kezd felhígulni és a külvilágra ürül.


A hasfal áttapintása
Nem egyszerű feladat a has áttapintása, sokszor nyugtató, ha tulajdonos is jelen van. Sokszor csak 24 órás éheztetés után ajánlott ez a módszer, főleg nagytestű, túlsúlyos szukáknál. A fogamzást követő 18-25. napig kisampullás, ping-ponglabda nagyságú tágulatok, a 28-35. napig a nagyampullás, tyúktojás nagyságú tágulatok érezhetőek. A tömlőszerűen kitágult vemhes méh a 35. naptól a vemhesség végéig tapintható.


Röntgenvizsgálat
Ezen vemhességvizsgálati módszer csak a vemhesség kb. 50. napjától ad biztos eredményt. Az egyszeri röntgenátvilágítás a magzatokra ártalmatlan. A vizsgálat főleg akkor indokolt, ha a méhben rekedt esetleg élettelen beszáradt magzat jelenlétét kell igazolnunk.


Hallgatózás
A magzati szívhangok hasfalon keresztül történő hallgatása csak a vemhesség utolsó 8-10 napján eredményes és csak a pozitív esetekben egyértelmű vizsgálati módszer. Nem megbízható módszer önmagában.


Vérvizsgálat
A vemhesség egyetlen specifikus hormonja a placentában termelődő RELAXIN. A vérszintje a vemhesség 3-4. hetétől emelkedik a 40-50. napig.


Ultrahangos vizsgálat
Legkorszerűbb, gyors és magzatokra ártalmatlan vizsgálati módszer, amely már a vemhesség kb. 21. napjától (termékenyítést, párosodást követő kb. 28. naptól) eredményes. Lehetővé teszi a magzati életjelenségek: reflexmozgások és a szív pulzációjának megállapítását is. Lehetővé teszi az álvemhesség elkülönítését a tényleges vemhességtől.


Az ellés lefolyása


A közeledő fialást jellegzetes tünetek kísérik, az emlők kifejlődése, duzzanata, a tej megjelenése, a viselkedés megváltozása (vacok készítés, megágyazás az újszülötteknek). A péra rendszerint megduzzad az ellés előtt, a pérarésből nyúlós tartalom ürül, a hasfal is meglazul és leereszkedik.

A szukára jellemző, hogy a testhőmérséklete 1 oC-kal vagy annál többel
37.0- 37.5 oC-ra csökken az ellést megelőző 24 órában.
A testhőmérséklet mérése így igen jól előrejelzi a közeledő ellés időpontját.


Az ellésnek három jól elkülönülő szakasza különböztethető meg:


- előkészítő és megnyílási szakasz

- kitolási szakasz

- utószakasz

Előkészítő szakaszban a szülőút savósan beszűrődik és feltágul. Ezt a szakaszt a kutyák nyugtalansággal jelzik. A hormonális változások miatt a méh szabálytalan időközökben összehúzódik, ez a szakasz 6-10 órát is igénybe vesz. Ebben az időszakban nyálka is távozik a nemi szervekből, amitől a szőrzet csapzottá válik.

A kitolási szakaszban a fájások egyre erősebbek, szabályosan követik egymást a tolófájások. Az egyes magzatok kitolása között 10-30 perc is eltelhet, nagy alomszámnál az ellés vége felé ez az időintervallum megnövekedhet. A kutya a magzatburkot húsevőkre jellemzően felfalja és a köldökzsinórt is elrágja.

Az utószakasz az utolsó magzat távozását követi. Az esetleg bennrekedt magzatburkok még ilyenkor eltávoznak, és a méhben lévő véres magzatvíz is kiürül. A méh összehúzódását utófájások kísérik.


A kutya ivari működése


Ivar- és tenyészérettség

Ivarérettséget a szuka általában 6-9 hónapos korban éri el. Ez rendszerint az első ivarzás (tüzelés) idejével esik egybe. Tenyészérettség a szaporításra való alkalmasságot jelenti, ez rendszerint a második vagy harmadik tüzelés idejével és a fajtára jellemző testtömeg elérésének idejével esik egybe. A kan kutya az ivarérettséget 7-10 hónapos korban, a tenyészérettséget kb. 12 hónapos korban éri el.

 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz