0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

Kutyák és macskák bőrbetegségei

 
 
A bőr a szervezet legkiterjedtebb szerve, hajlékony, ellenálló rétegként fedi a test felületét. Legvastagabb a homlok, a nyak, a hát, legvékonyabb a fülkagyló, a hónalj, és a lágyék bőre.

A bőrbetegségek általános következményei a viszketés, szőrhullás és kopaszság. A vakaródzás az egyik leggyakoribb panasz, amellyel kutyát vagy macskát állatorvosi vizsgálatra hoznak. A viszketés szinte minden egyes bőrbetegségben előfordulhat, emellett azonban sok más szervi vagy szisztémás betegség következménye is lehet.
Szőrhiány és kopaszság gyakran figyelemfelkeltő az esetleges belső szervi kórformák előfordulására, valamint kiindulópont azok és a bőrbetegségek elkülönítése szempontjából.
Előfordul kutyákban veleszületett szőrhiány.

Ismeretesek kopasz kutya- és macskafajták is.

A tüneti kopaszság legfontosabb okai kutyákban és macskákban pl. a nemi hormonok kiegyensúlyozatlansága, más oktanú bőrbetegségek, továbbá az olyan viszketés, amelyet más szervek betegségei idéznek elő. Bőrbetegség esetén a lekopaszodott területen a betegségre jellemző elváltozások alakulnak ki. Létezik olyan, vakaródzásból, kidörzsölésből származó szőrhiány is, amely nem bőrbetegség következménye. Ilyen pl. a pszichogén bőrgyulladás.

Kedvencének vakaródzásának, szőrhullásának, esetleges kopaszságának az okának felkutatásához kérje bizalommal az állatorvosa segítségét.
A bőrbetegségek szó nagyon tág fogalom. A veleszületett bőrbetegségektől kezdődően az endokrin eredetű, az allergiás bőrbetegségek, a gennyes bőrgyulladások, az autoimmun bőrbetegségek, a gombás, parazitás bőrbetegségeken át egészen a bőr daganatos elváltozásáig nagyon sok kórformát takar.

Fontos szempont lenne, hogyha kutyánk, vagy macskánk vakaródzik, esetleg bármi nemű elváltozást észlelünk rajta, ne kezdjünk otthon önálló kezelésbe, ne fürdessük különböző szerekkel, mert súlyosbíthatjuk az amúgy esetlegesen egyszerű, banális elváltozásokat.
Az alap ok felderítésére vegyük igénybe az állatorvosunk segítségét.
Kissé téves az a nézet, mely szerint több alkalommal füröszteni kell kedvencünket. A gyakori fürdetés, az ehhez használatos samponok, szerek eltávolítják a bőr felületéről a természetes, saját, speciális védőrétegét és ez komoly gondokhoz vezethet.

Tudnunk kell, hogy a kutya és macska helyes táplálása nagy szerepet játszik az esetleges bőrbetegségek megelőzésében, illetve gyógykezelésében is. A táplálkozási eredetű bőrbetegségek lehetnek esszenciális tápanyagok hiányának következményei, valamint kialakulhatnak valamely eleség iránti túlérzékenység miatt. Kedvencünk a fűszeres emberi ételekre gyakran reagál allergiás bőrgyulladás kialakulásával.
Fehérje hiány következtében a szőrzet tompa fényűvé, szárazzá válhat, majd durva lesz és letöredezik. A bőr korpázik, vékony benyomást kelt, esetleg pigmentációs zavarok léphetnek fel rajta.

Esszenciális zsírsavak hiánya szintén durva, száraz szőrzet kialakulását eredményezheti, illetve rendellenessé válhat a hámképződés. Nem hanyagolható el a vitaminok közül az A,-B,-E-vitamin sem, valamint a bőr épsége szempontjából fontos cink, réz és jód.
A táplálék kielégítő összetételével és minőségével kapcsolatos kérdéseinkkel forduljunk bizalommal szakemberhez.

Nagyon sokszor kerülnek kutyák a rendelőbe olyan panaszokkal, hogy a kedvenc nyugtalan, fejét, fülét állandóan rázza, vakarja, dörzsöli. A hallójáratból váladék szivárog, az a környező bőrre, szőrzetre tapad, ott elbomlik és esetleg már messziről érezhető rossz szagot áraszt. A kutyák hosszú, megtört és szűk hallójárata, szőrrel való borítottsága, a fülkagyló lógó állása kedvező feltételeket teremt a hallójárat mikroklímájának megváltozásához, és az abban élő baktériumok elszaporodásához. Idegen tárgy, toklász, fülrüh súlyosbíthatja a helyzetet. A fülkagyló vizsgálata és kitisztítása állatorvos szakértelmét igényli.

A paraziták közül gyakori a kutyák és macskák rühössége, bolhássága, kullanccsal való fertőződése, ez utóbbi főleg fás, bokros területen való séta után. Azon kívül, hogy ezek az élősködők szenvedést okoznak állatainknak, a négylábú barátainkra és némelyikük még a tulajdonosra is életveszélyes kórokozót hordozhatnak. Ezen élősködő ízeltlábúak elleni küzdelemhez szívesen állnak rendelkezésükre kollégáink tanácsaikkal és megfelelő kezelésekkel megszabadítják a "kártevőktől" a kutyust, vagy cicát.

Végezetül néhány szót lehetne mondani a bőrdaganatokról. Ezek lehetnek jó,- és rosszindulatúak. A daganatos kórképek viszonylag gyakoriak, rendszerint idősebb állatokban fordulnak elő, de néhányuk a fiatalabb egyedekre jellemzőek. A daganatos képletek intézeti kórszövettani vizsgálattal elkülöníthetőek az egyszerű duzzanatoktól, szakszerűen el lehet távolítani őket.

 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz