0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

A macskák húgykövessége

 
 
A macskák húgykövessége egy gyakran előforduló, súlyos beszámítás alá eső bántalom.

A lényege, hogy a vizeletből nagy mennyiségben válnak ki szervetlen összetevők, amelyek nagyobb kristályokba tömörülve vagy szerves komponensekkel (hámsejtek,nyálka,vér stb.) összeállva az alsó húgyutak megbetegedését, elzáródását okozhatják.

A legtöbb problémát a struvit nevű anyag okozza, ennek szervetlen állománya magnézium-ammonium-foszfátból áll. Ritkán képez klasszikus köveket, inkább egy gritnek nevezett agyagszerű masszaként találkozunk vele. Előfordulnak még kalciumoxalát, kalciumfoszfát és cisztin kristályok is, ezek rendszerint kisebb-nagyobb köveket hoznak létre.

Az alsó húgyutak elzáródása elsősorban a kandúrok betegsége, szinte kizárólag a lakásban tartott macskákban fordul elő, a heréltekben és a „működő” kandúrokban egyaránt. A „szobamacskák” kevesebbet mozognak, ritkábban ürítik vizeletüket (a hólyagban pangó vizeletből könnyen kicsapódnak a kristályok), legtöbbször túlsúlyosak, egyoldalúan táplálkoznak (étrendjükben magas a Magnézium ionok mennyisége, a húsnak jelentős a foszfortartalma). Ezek a körülmények mind elősegítik a húgykövesség kialakulását. A nőstény macskák húgycsöve rövid és tág, így rájuk a probléma nem jelent veszélyt.

Minden fajta érintett, de a tapasztalataink alapján a sziámi fajtában a leggyakoribb.

A struvit kialakulásához a vizeletnek lúgos kémhatásúnak kell lennie, a savas pH nem teszi lehetővé a képződést, sőt a meglévő kristályok is feloldódnak. Léteznek vizeletsavanyító anyagok, ám ezek folyamatos, orvosi ellenőrzés nélküli adása komoly veszélyeket rejt (fiatal állatokon a csontosodás zavart szenved, idősebb korban növeli a kalciumürítést, ami szintén a csontrendszer megbetegedését okozza, a túl savas vizelet elősegíti a kalciumoxalát és kalciumfoszfát kövek képződését, idős beszűkült vesefunkciójú állatokon nem alkalmazható).

A betegség lappangva fejlődik. A gazdi azt veszi észre, hogy a néhány órája még jókedvű cicája gyakran megy az alomhoz, sokáig ül rajta, nem, vagy csak néhány csepp (általában véres) vizeletet tud üríteni és keservesen nyávog. Nem eszik semmit, gyakori tünet még a hányás is. Mivel a vizeletürítés akadályozottsága egy idő után reflexesen leállítja a vesék működését, ilyen tünetek észlelésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, a késlekedés végzetes következményekkel járhat.

Védekezés: A fenti hajlamosító tényezők közül az optimális testsúly megtartására, a táplálékkal bevitt kőalkotók csökkentésére és a vizelet pH szabályozására van lehetőségünk.

Ezt speciális táplálással érhetjük el. Szerencsére már Magyarországon is elérhetőek azok a diétás tápok, amelyek tartós etetésével megelőzhető a bántalom, sőt, léteznek kőoldó tápok is.

Ha az Ön macskájának már volt problémája a vizeletürítéssel, vagy veszélyeztetve érzi kedvencét, kérjen tájékoztatást állatorvosától a helyes táplálásról!

 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz