0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 05. 21. Kedd - Konstantin

A tengerimalac

 
 
származása, viselkedése, tartása, etetése

A tengerimalac őshazája Dél-Amerika. A CAVIA genus két fajt foglal magába. Háziasított változata Cavia porcellus néven ismert.

A tengerimalacok a permi őslakosok, az inkák házi- és áldozati állatai voltak. Európába a XVI. Században holland hajósok révén kerültek. A malac nevet a kismalachoz hasonló visító hangja miatt �érdemelte ki�, tengerinek azért nevezik, mert a tengerentúlról származik.
származása, viselkedése, tartása, etetése

A tengerimalac őshazája Dél-Amerika. A CAVIA genus két fajt foglal magába. Háziasított változata Cavia porcellus néven ismert.

A tengerimalacok a permi őslakosok, az inkák házi- és áldozati állatai voltak. Európába a XVI. Században holland hajósok révén kerültek. A malac nevet a kismalachoz hasonló visító hangja miatt "érdemelte ki", tengerinek azért nevezik, mert a tengerentúlról származik.

Természetes környezetükben a tengerimalacok 5-10 egyedből álló csoportokban élnek. A "társas ösztön" e kisemlősök szelídített változataiban is fennmaradt. Ha azt akarjuk, hogy az állatkánk jól érezze magát, vegyünk mellé társat. Fontos, hogy saját fajtájukkal olfaktív (szaglási) és auditív (hallási) kontaktusban maradjanak. A kölcsönös viszony pozitívan hat egészségükre, általában jobb az étvágyuk.
A csapatban szigorú hierarchikus rend uralkodik. Egyetlen, nemileg érett hím áll a hárem élén, a csoportban lévő nőstények pedig egy jól meghatározott rangsor szerint élnek. Ez a rangsor bármikor változhat. Ha két nőstényünk nem egyezik, tartsuk őket megfigyelés alatt; ha állandóan verekednek, tegyük őket külön.
A hímek nőstények jelenlétében összeverekednek. A domináns hím a vesztes étkezését, mozgását korlátozza, így akár pusztulásra is kárhoztathatja. Éppen ezért sose tartsunk két vagy több hímet nőstények társaságában!

A kölykökért a csapat minden tagja felelősnek érzi magát, együtt nevelik, gondozzák őket. E tulajdonságuk miatt rendkívül könnyen társítható egy felnőtt és egy kölyök tengerimalac.
Ha már van tengerimalacunk, ajánlatos az újonnan hozottat karantén alatt tartani, így megelőzhetjük az esetleges fertőzéseket. A társat semleges területen, csendes környezetben ismertetjük meg a másikkal.

A korlátozott élelem, a nem megfelelő (pl. szűk) hely a csapat tagjai között agresszivitást válthat ki. Fontos, hogy a tengerimalacok elegendő élelmet kapjanak, s életterük is megfelelően legyen. Igénylik a mozgást, szívesen sétálnak ketrecükön kívül is, nagyobb területen (pl. padlón). A játékosság az egészség és az elégedettség jele; s ez a tengerimalacok viselkedésének egyik legkedvesebb megnyilvánulása.

A tengerimalac számára az ivóvíz mindig elérhető közelben legyen. A legjobb választás egy fémcsőrű önitató (az üvegcsőrű könnyen eltörhet).

Az étrendjében a szénán és a zöldféléken van a hangsúly. Nagyon fontos, hogy az újonnan vásárolt tengerimalac előző étrendjét ismerjük. Úgy változtassunk, hogy egy hétre való megszokott eleséget vásárolunk, s az új eleséggel keverve a korábbit fokozatosan csökkentjük. A változtatásokat legtöbbször stresszként éli meg. Ilyenkor szervezete kiszolgáltatottabbá válik.

A szénának igen fontos szerepe van a tengerimalac táplálkozásában. Egyensúlyban tartja az emésztést, koptatja a gyökértelen, állandóan növő fogakat. Ezért állandóan legyen előtte! A hagyományos fűszéna mellett adhatunk hereszénát, árpaszénát is. A lucernaszénát keverjük, vagy ritkábban adagoljuk. Magas a kalciumtartalma, ezért gyakori fogyasztása vesekövet eredményezhet. Fogkoptatás céljából alkalmanként száraz kenyeret is adhatunk neki.

A tengerimalacnak szüksége van C-vitaminra, a frissen szedett zöld fű mindennapi fogyasztása kiváló C-vitaminforrás.
A nedves, vizes füvet hagyjuk kis időre száradni, mert azonnali fogyasztása hasmenést okozhat. Gyermekláncfüvet, tyúkhúrt, lóherét, vadherét, pásztortáskát és egyéb zöldfélét is adhatunk a változatosság kedvéért. Igen kicsi adagban, időközönként kamilla és csalán is adható (előzetes fonnyasztás után).

A mérgező, permetezett vagy piszkos növényeket szigorúan kerüljük! A meg nem mosott zöldfélék, gyümölcsfélék bélhurut okozói lehetnek. A magas nitrát-tartalmú zöldfélék is betegséget okozhatnak (a szervezetbe jutva a nitrát nitritté alakul, és a vérfestéket alakítja át).

Az ásványi anyagok közül a kalciumnak és a foszfornak kiemelkedő jelentősége van. Optimális arányuk: 1,5:1 - 2:1.
A tengerimalac által leggyakrabban fogyasztott zöldségfélék, gyömölcsfélék: sárgarépa és levele, uborka, kaporlevél, petrezselyem és levele, karalábé (nagy mennyiségben puffadást okozhat) és levele, karfiol levele, takarmányrépa és levele, paradicsom, paprika, alma, cseresznye, őszibarack, szőlő, szilva, mandarin, narancs, banán, kiwi, görögdinnye, gyenge zöldborsó.
A gyümölcsökből távolítsuk el a magvakat!
Diót ne adjunk, mert rendkívül hizlaló! Rebarbarát és szárazbabot a tengerimalac sohase kapjon!
Kiegészítőként néha adhatunk csíráztatott búzát is, főleg télen csemege.
A tengerimalacnak a magvakat 80% zab, 20% egyéb mag (búza, árpa, kukorica, napraforgó) arányban keverjük. A zab nagyon alacsony zsírtartalmú.

Tehát a fő táplálék a fentebb említett széna, zöldfélék és gyümölcs legyen, hiszen a tengerimalacok alapjában véve nem magevők!

Ha üzletből vásárolt, tengerimalac számára készített, teljes értékű tápot kap, nincs szüksége magkeverékre.

Nagyon fontos, hogy a lakásban szabadon eresztett tengerimalac sose jusson dísznövények közelébe, mert ezek nagyobb része mérgező!

Amennyiben a fenti tájékoztatóba foglaltakat betartva tartják "kedvenceiket" úgy egészségesek maradnak, és sok örömet adnak gazdáiknak.

 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz