Top

Kulcsfontosságú pontok az egészséges kutya táplálásában.

Közzétéve: 2019-06-20 10:54:33

1. A kutyák mindenevők, így minden táplálék
felvételi lehetőséget megragadnak. Anatómiailag és élettanilag úgy fejlődtek, hogy a szervezetük a különböző típusú takarmányokat minél eredményesebben képesek legyenek megemészteni és hasznosítani

2. Az életciklusnak megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányozást szem előtt kell tartani, mivel az optimális tápanyagmennyiség alul- vagy felüldozírozása is a kutya teljesítményére és egészségére egyaránt negatív hatást gyakorol.

3.
A kereskedésekben beszerezhető szinte minden táp fedezi vagy meghaladja a kutya tápanyagszükségletét; ugyanakkor egyes összetevőkből (vitaminokból, ásványi anyagokból) mégsem állnak megfelelő mennyiségben az optimális ellátáshoz illetve a rizikófaktorok csökkentéséhez.

4. Figyelembe kell venni a kutya fajtáját és a mozgásának, aktivitásának fokát (pl. szobakutyáról, kerti kutyáról illetve munkakutyáról van-e szó, stb.), de ugyanígy az ivarát (ivartalanított vagy nem) is, hiszen ezek a faktorok döntik el az energiaszükségletet.

5. Az ivartalanított állatoknál kétszer olyan gyakori az elhízás, mint a nem ivartalanított egyedeknél.

6. Azoknak a kutyáknak, amelyek a hideg időjárásban is a szabadban élnek, akár 10-90%-kal több energiára van szükségük, mint az optimális hőmérsékleten tartott fajtársaiknak.

7. A kutyák élettani szükségletüknek megfelelően szabályozzák folyadékigényüket, ezért mindig legyen számukra friss víz hozzáférhető.

8. A kutyák méretben és testtömegben különbözőek, ezért az energiaszükségletük inkább a metabolikus testtömegükkel – ami a testtömeg (kg)0,75 - áll összefüggésben.

9. A felnőtt kutya takarmányozásának alapvető célja az életminőségének és élethosszának optimalizálása, valamint a betegségek elkerülése.


10.
A felnőtt kutya leggyakoribb egészségügyi problémái közé tartozik a szájüreg megbetegedése. Azok a speciális takarmányok, amelyek csökkentik a szubsztrátok (mint a plakkok vagy fogkövek) felhalmozódását a fogakon és lehetővé teszik a fogínygyulladás és a bűzös szájszag kontrollálását, fontos részei a felnőtt kutya egészségének megőrzését támogató programoknak.


11.
A reprodukciós ciklusra vonatkozó takarmányozási terv akkor lesz megfelelő, ha figyelembe vesszük az alomnagyságot, az anyakutya fialási képességét valamint a kölykök ellés körüli (prae- és neonatalis) életképességét.

12. A megfelelően táplált szukák a kölykezés előtt 15-25%-kal növelik meg testtömegüket (a vemhesség kezdetekor mért testtömegükhöz viszonyítva).

13. A vemhesség alatti energiaszükséglet egy kisebb alom esetén a fenntartó szükségletnél 30%-kal lesz több, míg egy nagy alom esetén ez az érték 50-60%-kal is emelkedhet.

14. A vemhes szuka szénhidrátszegény takarmányozása testtömegvesztéshez és a takarmány felvételének csökkenéséhez vezet, ami növeli az elhullott kölykök fialásának esélyét valamint csökkenti a kölykök születési súlyát és/vagy életképességét is.

15. A laktáció idején a tápanyagszükséglet közvetlenül korrelál a tejprodukcióval, ami a kölykök számától is függ. A szoptató szuka tápanyagszükséglete meghaladja valamennyi életciklusban lévő felnőtt kutya tápanyagszükségletét és körülbelül megegyezik vagy akár meg is haladja a kölyökkutya növekedésekor fellépő tápanyagszükségletet.

16. Gyakran nem tudatosul, hogy a laktációhoz szükséges legfontosabb tápanyag a víz; a tejtermelés nagy mennyiségű folyadékot igényel.

17. A szuka a szoptatás idején általában korlátlan mennyiségű takarmányhozzáférést igényel.18. A hypoglicaemia, a hypothermia és a dehydratio a leggyakoribb takarmányfüggő egészségügyi probléma az újszölütt állatoknál. Összehasonlítva a mesterségesen táplált és anyatejen nevelkedett kölyköket, az előbbieknél sokkal gyakoribb valamilyen hiánytünet megjelenése, különösen, ha nem is kapták meg a föcstejet.

19. A kölyköket olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet fel kell erősíteni, fel kell bátorítani, hogy szilárd táplálékot is magukhoz vegyenek, így lecsökkenthetjük a szukától való függést. Ezzel együtt könnyítjük a szuka dolgát is, megelőzzük a kölykök vashiányának kialakulását és egyúttal csökkentjük az elválasztás során elszenvedett stressz nehézségeit is.

20. A kölyökkutya takarmányozásának legfontosabb célja az, hogy egy egészséges felnőtt kutyát neveljünk fel belőle. Különös nagy jelentősséggel bír az optimális növekedéssel egyidőben fellépő túlsúly minimális szintre korlátozása és az orthopédiai problémák fellépésének elkerülése.

21. Egy kölyök napi energiaszükséglete háromszorosa a nyugalmi szükségletének egészen addig, amíg el nem éri a fajtára jellemző kifejlett kori testtömegének 50%-át. Ekkor le kell csökkenteni az energiafelvételét 3-ról 2-2,5-szeresre, amíg a felnőtt testtömegének 80%-át eléri. Majd ezek után elegendő lesz 1,8-2 x a nyugalmi energiaszükségletnek a biztosítása.