Top

Vemhes macska táplálása

Közzétéve: 2019-09-12 11:41:00

Az ivarérett, egészséges macskák közül talán a tenyészmacskák esetében a legjelentősebb a takarmányozás tökéletessége. Erre természetesen már a kezdetektől, kölyökkorban nagy hangsúlyt kell fektetni.

A nőstény macskák szezonálisan polyösztruszos állatok. Szaporodási időszakuk a Föld északi részén gyakorlatilag januártól szeptemberig tart, amikor is négytől nyolc napig terjedő tüzelési időszakot nyolc-tíz napos várakozási idő követi. Ha a macska nem lesz vemhes, a ciklus folytatódik és tavasztól őszig ismétlődik. Ennek kezdetét és végét a fény intenzitása és a nappalok hossza határozza meg. Éppen ezért a lakásban tartott macskák között gyakran előfordul, hogy a mesterséges fény, azaz a lámpa használata mellett ez a szezonalitás felborul.


A macska provokált ovulátor, ami annyit jelent, hogy mindenképpen szükséges egy párzás a luteinizáló hormon (LH) felszabadulásához, ami a petesejt leválását okozza. Az ovulálódott petesejt vagy megtermékenyül vagy nem.A tenyésztésre szánt macskákat ajánlott a fertőző betegségek ellen beoltatni és külső - belső paraziták ellen kezelni.
A tenyésztésbevétel előtt érdemes klinikai vizsgálatnak alávetni a macskát, hogy időben felismerhetőek legyenek azok a problémák, amelyek megnehezíthetik a vemhesség, az ellés vagy a szoptatás egészséges lezajlását. A pároztatás idején a macska a fajra, nemre, egyedre jellemző ideális testsúllyal rendelkezzen, ne legyen se alul-, se túltáplált, hiszen ezek a körülmények hátrányosak, esetleg károsak lehetnek szaporodásbiológiai szempontból. Az alultáplált anyaállat elvetélhet illetve kicsi, alulfejlett kölyköket hozhat a világra vagy a kölykök szoptatására nem lesz elegendő teje. Az elhízott, zsírmájbeteg macskák esetében gyakran tapasztalható az ellés során fájásgyengeség és gyakrabban van szükség császármetszésre is. A medence szűkülete esetén, legyen az egy traumás, öröklött vagy takarmányozási probléma okozta elváltozás, mindenképpen körültekintő kivizsgálásra van szükség. A tejmirigyeket és az emlők fejlődését szintén figyelemmel kell kísérni.

A kandúroknak szintén egészségesnek kell lenniük a pároztatás idején. A klinikai vizsgálat a penisre, a preputiumra és a herékre terjed ki. Gyakori fedeztetés esetén a hím macska több tápanyagmennyiséget igényel.

A sikeres párzás egyik első jele a macska folyamatosan gyarapodó testsúlya. A macska testsúlya az ellésig lineáris nő. Ezen a ponton a macskák különböznek a többi állatfajtól, amelyeknél először egy enyhébb súlygyarapodás figyelhető meg, majd a vemhesség utolsó harmadában emelkedik az energiafelvétel és a súly egyaránt. A macskánál a vemhesség korai szakaszában érezhető súlygyarapodás nem a magzatok és a placenta növekedéséből adódik, hanem az energiaraktár összegyűjtésében nyilvánul meg, ami a szoptatás energiaigényét fedezi ellés után. A vemhesség során átlagos súlygyarapodásnak számít a párzás idején mért testsúlyhoz hozzáadva annak 40%-át. Ennek mindössze 40%-át veszti el az anyamacska az ellés során, a kutyával ellentétben, amelyek az ellés alkalmával a felszedett testsúly valamennyi részét elvesztik elléskor. A maradék 60%-ot a szoptatás idején adja le és így nyeri vissza az eredeti testsúlyát.

Ha az ellés rendben lezajlott és a kölykök valamennyien hozzájutottak az anyatejhez, nincs szükség a jövevények és az anyamacska állatorvosi vizsgálatára. Otthon, amennyiben lehetőség van rá, a kölyköket mérjük meg. Ideális esetben körülbelül 100 grammot nyomnak. A vemhesség utolsó két napjában inkább koplaló anyamacskának az étvágya az ellés utáni 24 óra múlva normalizálódik vagy éppen akár emelkedhet is. Valamennyi kölyöknek a születés után 6-8 órán belül szopnia kell, ekkor jut házzá az anyai ellenanyagokhoz. A kölykök csak életük első 12 órájában képesek ezeket a meghatározó anyagokat a bélből felszívni. Ez az idő sokkal rövidebb ideig tart a macskánál a kutyához vagy a haszonállatokhoz képest. A termelt tej mennyisége nagyban függ az alom nagyságától és a laktáció stádiumától. A maximális tejmennyiséget a 3. és 4. héten termeli a macska, ezért ekkor van a legnagyobb energiaszükséglete. Ha ezt biztosítani kívánjuk számukra, energiadús tápot kell felkínálni, hogy elkerüljük a gyomortúlterhelést. Az újszülött kismacskáknak naponta 10-15 grammot kell gyarapodniuk, a 7 vagy ennél kevesebb gramm nem elegendő az egészséges fejlődéshez.

A vemhesség és a laktáció idejére ajánlott tápok magasabb zsír, szénhidrát, kálcium, foszfor és nyomelem tartalmúak. A vemhesség idején a macskának magasabb a kénszükséglete is, amit ezekből a tápokból szintén fedezni képes.

A vemhesség során az anyamacska proteinszükséglete és felhasználása megnő. A felvett fehérje minősége, biológiai értéke és mennyisége fontos tényezője az egészséges magzati fejlődésnek. Éppen ezért a tápok fehérjetartalma minimum 35% legyen szárazanyagra vonatkoztatva. Taurinhiány a vemhesség 25. napjáig vetélést okoz, ha ezután lép fel a hiány, a kölykök fejlődési rendellenességgel jöhetnek a világra. A vemhes macska tökéletes tápja ezért ebből is magasabb mennyiséget tartalmaz. A zsírtartalom a legjobb energiaforrás a macska számára. 2,25-ször több energiát hordoz magában, mint egy megegyező mennyiségű szénhidrát vagy fehérje. Ezért a zsír fontos energiahordozóként szerepel a vemhes és szoptató macska étrendjében, minimum 18-35% zsírral bírjon szárazanyagra nézve. Az esszenciális telítetlen zsírsavak, mint a linolsav, linolénsav és az arachidonsav, ezekben az életszakaszokban is ugyanolyan fontosak, mint az egész élet során.

Az ad libitum takarmányozással lehetővé tesszük számukra, hogy annyi takarmányt vegyenek magukhoz, amennyi a vemhesség energiaszükségletét fedezi. A vemhesség utolsó hetében a túl sok magzat vagy túl nagy magzatok nyomják a gyomrot, ezért a nőstény macska egyre kevesebbet eszik.

A magasabb kálcium- és foszforszükséglet a magzatok csontvázának fejlődésére és a tej termelésére használódik fel. A kielégítő kálciumtartalom a szárazanyag 1-1,6%-a, de ki kell kötni, hogy a Ca: P arány mindemellett maradjon meg!

A kén különösen fontos lesz a mikroelemek közül, ami az egészséges idegszövet (myelin), pigmentek (melanin) és a kötőszövetek képződéséhez nélkülözhetetlen.

A macska életének valamennyi szakaszában fontos, hogy mindig legyen friss víz elérhető a számára. Kifejezetten fontos ez a vemhes és a szoptató macskát tekintve. Sok anyamacska az ellés után nem szívesen hagyja el az almot, ezért tegyük közel az alomhoz az itatóját, hogy ezzel is megkönnyítsük a vízhez jutását. Legyen a tál ugyanakkor elég távol ahhoz, hogy a kölykök nehogy belemásszanak. A konzervvel illetve a száraz táp vízzel történő beáztatásával szintén javíthatunk a vízfelvétel mennyiségén.

Az hogy félnedves vagy száraz tápot adunk a vemhes illetve a szoptató macskának, mindegy, ha ismerjük a táp beltartalmi értékeit. A félnedves termékeket nagyobb odafigyeléssel etessük, mert azok gyakran egy alacsonyabb vizelet pH értéket eredményeznek. A száraztápok magasabb tápanyagsűrűséggel és magasabb szénhidrátmennyiséggel rendelkeznek, mint a félnedves tápok. Így ezek inkább megfelelnek azoknak a macskáknak, amelyek gyorsan veszítenek súlyukból vagy csak kevesebb időt töltenek táplálkozással. Ugyanakkor a félnedves tápok magasabb zsírtartalmukkal és vízmennyiségükkel támogatják a szoptató macska szervezetét. A víz és magasabb zsírtartalom növeli a táp ízletességét, így vélhetőleg a macska többet is fogyaszt majd belőle. Ezeket összegezve látható, hogy mind a félnedves, mind a száraztápnak vannak előnyei, ezért sok tenyésztő mindkét típusú tápot előszeretettel használja.