Top

Az egészséges macska táplálásának kulcspontjai

Közzétéve: 2019-09-12 11:58:14

1. Ma már ismert tény, hogy a hosszú,
egészséges és jó minőségű macskaéletnek alapvető feltétele a megfelelő táplálás és gondozás.


2. A macska és a macskák családjába tartozó fajok többsége kizárólag húsevő.

3. A macskák a felmelegített (38,5C) táplálékot előnyben részesítik. A felkínált extrém meleg vagy hideg táplálékot rosszul tolerálják, gyakran el sem fogyasztják azokat.

4. A macska mája alacsony glükokináz aktivitással bír, éppen ezért nagyobb mennyiségű egyszerű szénhidrátot csak korlátozottan tud megemészteni.

5. A macska fehérjeanyagcseréje több specifikus tulajdonsággal is rendelkezik. A kutyával összehasonlítva megfigyelhető a jelentősen nagyobb proteinszükséglet.

6. A macskák esetében a taurin jelenléte a takarmányban nélkülözhetetlen (esszenciális). Az elégtelen taurinellátás klinikai formában is megnyilvánuló hiánytüneteket okozhat. A taurin pótlásának megvalósításához mielőbbi takarmányváltásra van szükség.

7. A kutyáktól eltérően a macskák nem képesek linolsavból arachidonsavat előállítani, ezért a takarmánynak kielégítő mennyiségben kell ezt is tartalmaznia. Arachidonsavat az állati eredetű szövetek tartalmaznak.

8. A macskák többnyire hamar ivaréretté válnak, átlagosan hat hónapos koruk idejére. Vannak macskafajták, amelyek csak 10 -12 hónapos korukban érik el a teljes fejlettséget.

9. Ivartalanítás után a felnőtt macska napi energiaszükséglete lecsökken 24-33%-kal.

10. A keveset mozgó, nyugodt illetve az öreg macskák energiaszükséglete alacsonyabb vagy megegyezik a nyugalmi állapotban lévő fiatal macska energiaszükségletével.

11. Mivel a macskák vízfelvételüket nem igazítják a táplálékuk szárazanyagtartalmához, így száraz táp etetésekor jelentősen lecsökkenhet a vízfogyasztásuk.

12. A macska káliumszükséglete a korától, a táplálék proteintartalmától, a vesefunkció minőségétől függ.

13. A takarmány összetétele és a takarmányozás módja befolyásolja a kiválasztódó vizelet kémhatását is.

14. A takarmány szerkezete kihat a szájüreg egészségére illetve hatással van az ízletességre is.

15. A macskák 8 éves koruktól már idősnek számítanak, a 10 vagy 12 évet is megélt macskák pedig már fokozottabb gondoskodást is igényelnek.

16. Idősebb macskák gyakran szenvednek klinikai tüneteket is mutató vagy szubklinikai vesebetegségekben, ami korlátozott mértékű anyagcsere kompenzációhoz illetve a takarmánytól összetevőitől függő sav-bázis háztartás változáshoz vezet.

17. A tenyészmacskák takarmányozásának elsődleges célja, hogy a táplálás maximálisan kielégítse a (1) termékeny időszak teljes hosszán felmerülő igényeket, (2) a pároztatás idején, (3) valamint az elléstől az elválasztásig fellépő szükségleteket egyaránt.

18. A kölyök macskák súlygyarapodása a legmegbízhatóbb indikátor a nőstény macska tejtermelő képességének megítéléséhez. Az újszülött macskakölyköknek naponta 10-15 grammot kell magukra szedniük. A 7 vagy annál kevesebb grammal történő súlygyarapodás már nem elegendő, ekkor tápszerrel történő mesterséges etetés javasolt.

19. Igaz ugyan, hogy valódi szénhidrát szükséglet a macskák esetében még nem igazolt, mégis úgy tűnik, hogy pótlása a szoptató macskák súlycsökkenését, így a tej mennyiségének csökkenését is megakadályozza.

20. A legtöbb rövidszőrű házi macskakölyök elválasztása 6 és 8 hetes koruk között megtörténik. Az érzékenyebb fajták esetében elhúzódhat akár a tíz hetes kor idejére is. Minél később kerülnek el az anyjuk mellől a kölykök, annál több idő jut az immunrendszer teljes kifejlődésére.

21. A kolosztrum (=föcstej) vizen kívül tápanyagokat, növekedési faktorokat, emésztőenzimeket és maternális ellenanyagokat tartalmaz, amik az újszülött macska túléléséhez
feltétlenül szükséges.

22. Az elválasztás utáni időszakban a kölyökmacska -a kölyökkutyához képest- kevésbé mutat érzékenységet a Ca:P arány felborulására.

23. A kölyökmacska takarmányozásának legfontosabb célja az, hogy egy egészséges felnőtt macskát neveljünk belőlük.

24. Az édesség a macska táplálásához nem szükséges, mégis egy kis mennyiségben (kevesebb, mint a napi takarmányuk 10%-a) fogyaszthatnak belőle. Az elválasztás után a laktáz enzim mennyisége gyorsan lecsökken a bélben, így egyre kevésbé tudja bontani a tejcukrot, ezáltal hasmenést okozhat náluk. A fiatal macska csemegeként kaphat tejet kis mennyiségben.Kapcsolódó termékek: