Top

Az idős macska táplálása

Közzétéve: 2019-09-12 12:38:55

Idősödőnek számítjuk a macskát a hetedik illetve nyolcadik életévétől számítva, idős pedig a tizedik - tizenkettedik életévét betöltött állat. Kívülről egy hét éves macska még nem tűnik idősnek, ugyanakkor a táplálkozására már fokozottabban oda kell figyelni és az időskori megbetegedések megelőzésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, lecsökkentve így az időskori problémák rizikóját és biztosítva a lehető leghosszabb élettartamot kedvencünk számára.

Tartsuk mindig fejben, hogy a genetika, a takarmányozás és a környezeti tényezők nagyban befolyásolják az elérhető maximális életkort. Az eddig legmagasabb dokumentált életkor 30 év volt. A kiszámított életkor nem mindig jelenti a valódi élettani kort, hiszen például egy nyolcéves veseelégtelenséggel küszködő, rossz tápláltsági állapotú macska élettanilag öregebb egy egészséges 11 éves macskától.


A legtöbb állatfaj esetében az idővel csökkenő aktivitás következtében növekszik az elhízás veszélye, míg a macskánál ezt pont fordítva tapasztalható. Az addig ereje teljében lévő macska nyolcadik életévétől kezdve veszít súlyából, izomzatából, a táplálékmennyiség felvételének csökkenése következtében. A szaglás- és ízérzékelésük romlik, a szájüreg gyakori gyulladásos elváltozásai valamint anyagcserezavarok lépnek fel. Ezek külön-külön is magyarázhatják a csökkent étvágyat és táplálékfelvételt, idős korban azonban sajnos gyakran kombinálódnak is az előbb említett problémák.


A kielégítő energia- és fehérjemennyiség nélkülözhetetlen az izomzat valamint az erős immunrendszer megőrzése érdekében. A tápok ajánlott proteintartalma idős korú macskák részére körülbelül 30%. Ez nagyobb mennyiség, mint a fiatalabb macskáknak ajánlott táp fehérjetartalma, hiszen ekkor már számolni kell a macska emésztésének romlásával és figyelemmel kell lenni a fehérje minőségének és emészthetőségének különbségeire is. A magasabb fehérjetartalom a macska ízlésének jobban megfelel, így a macska étvágyát, takarmányfelvételét is növeli. A beteg vese állapotának romlását nagyban előmozdítja a magas fehérje- és foszfortartalmú táp etetése és mivel az idősödő macskák egyik leggyakoribb megbetegedése a veseelégtelenség, érdemes átváltani fehérjeszegényebb tápokra. Sajnos a vesebetegségek már csak akkor okoznak fizikai tüneteket, amikor a vese kiválasztóképességének egynegyede tönkrement. Ezért ha már a tünetek előtt csökkentjük a fehérjebevitelt, a szubklinikai vesebajokat lassabban engedjük elhatalmasodni.Igaz, hogy a legtöbb idős macska veszít a súlyából, azonban az idősödő macskapopuláció maradék részében az elhízás jelentkezik. Vannak megbetegedések, amik az elhízással összefüggésben állnak és ebben az esetben gyakrabban jelentkeznek. Ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek. Ehhez jön még a zsírmájbetegség, ami háromszorosára növeli a korai elhullás valószínűségét. A nagyon öreg macskák magasabb energiatartalmú takarmányt igényelnek sok esszenciális zsírsavval. Ezek a zsírsavak támogatják a bőr és a szőrzet egészségét még abban a korban is, amikor a bőr elaszticitása és a szőrfollikulusok száma is csökkent. Esszenciális zsírsav az omega-6 és az omega-3 zsírsavak. Az utóbbi zsírsavak a szervezetben sok életfontosságú folyamtában szerepelnek, többek között az ideg- és az immunrendszer működésében, a sejtmembránok integritásában, de gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Egy erőteljes zsírcsökkentésnek (azaz „light” táp etetésének) csak abban az esetben van értelme, ha a macska májelzsírosodásban szenved. Máskülönben elegendő, ha a táp zsírtartalma könnyen emészthető zsírokból tevődik össze. A magasabb zsírtartalmat energiaforrásként tudja hasznosítani a szervezete, emellett étvágyfokozó hatása is van.


A rosttartalom több ponton is pozitívan befolyásolja az emésztést. Támogatja a normál bélperisztaltikát és a vastagbélsejteknek fontos anyagokat szállítanak zsírsavak formájában, amiket a vastagbelek baktériumai állítanak elő a rostokból. Mindez jól jön a gyakran székrekedésben szenvedő idősödő macskák számára. A rostanyagok támogatják az elhízott, cukorbeteg vagy hyperlipidaemiás állat gyógyulását is.


Sajnos nagyon gyakori jelenség idős korban a szájüreg megbetegedése. Időskori elváltozások közé tartoznak a fogkövek megjelenése, fogínygyulladás, a fogak elvesztése és a szájüreg daganatai. A szájüreg megbetegedésével együttélő macskák táplálkozása gyakran nehézkes, az elváltozások pedig bemeneti kapui a baktériumok számára a szervezetbe. Ezt elősegíti a csökkent nyáltermelődés és az immunrendszer gyengülése egyaránt. A táplálék struktúrája, szerkezete sokat segít az idősödő macskák esetében. Mint a fiatal állatnál, idősödő korban is válasszunk inkább száraz tápot a macska számára, mert a plakk-képződést csökkentik, amelyek később a fogkő kialakulásának melegágyai lehetnek. Vannak száraztápok, amelyek kifejezett fogtisztító hatással bírnak speciális struktúrájuk következtében. A fog behatol a falatba és ennek során ledörzsölődnek a felületéről a plakkok és az egyéb lerakódások.Az öregedés nem betegség, hanem egy olyan állapot, amelynek során a szabadgyökök képződése felgyorsul. Ezeknek káros hatásaitól az antioxidánsok védhetik meg az állat szervezetét. Antioxidánsként használják a tápokban a C- és E-vitamint, amelyek csökkentik a szájüreg megbetegedéseit és gátolják a szabadgyökök képződését. Mindkét vitamin erősíti az immunrendszert is.

Kapcsolódó termékek: