Top

A cukorbeteg állat takarmányozása

Közzétéve: 2019-09-12 14:39:17

A cukorbetegség a sejt szinten történő glükóztranszport és a glükózanyagcsere elváltozást foglalja magába. Bizonyos szövetek (vázizom, zsírszövet és szívizom) glükóztranszportjához a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulin hormonjának stimulációjára van szükség. Ha egy állat cukorbeteg (diabetes mellitus), akkor ez a stimuláció vagy nem érkezik kellő mennyiségben a szövetek felé, tehát inzulinból nem termelődik elegendő mennyiség vagy nem képesek feldolgozni a kapott jelet a szövetek, ami annyit jelent, hogy az inzulinfelismerő receptorokból áll elő hiány.Egy cukorbeteg állat kezelésének legfontosabb momentuma a vércukor és az inzulinmennyiség beállítása normál értékre és annak fenn is tartása. Ma már elnyújtott hatású, 24 órás inzulint is használhatunk. Ennek alkalmazásakor reggel az állat megkapja a napi takarmány adagjának ¼ részét, majd ha megette megkapja az inzulinját. Ehhez viszonyítva egy 7-8 óra múlva megkaphatja a fejadag maradék ¾ részét.

A terápiának sikerességét támogathatjuk megfelelően összeállított dietetikai tápokkal. A cukorbeteg állat energiaigényét alapvetően lassan lebomló szénhidrátforrásból kell kielégíteni. Ezek az állatok gyakran rengeteget esznek és mégis veszítenek súlyukból. Ez a hiányos hormonhatás számlájára írható, a glükózt és az aminosavakat a sejtek nem tudják hasznosítani és a vizelettel ürül.

Az elhízott cukros állatok esetében a gyógyszeres stabilizálás után érdemes egy kis testsúlyredukáló diétát elindítani.

Az elégtelen hormonhatás és a vese glomerulopathia miatt vizelettel nagyobb mennyiségben aminosavak is ürülnek. A kiürült aminosavakat jó minőségű fehérjékkel kell pótolni tápnak a szervezet számára. A takarmány proteintartalma kutyák esetében 15-25% között legyen szárazanyagra vonatkoztatva, míg macskák esetében ez 28%-nál több legyen. A fehérje emészthetősége legyen több 85%-nál!

  A cukorbeteg állat takarmányozása során emelnünk kell a rostszintet a szárazanyagra vonatkoztatva min. 8-17%-ra. A kutya és a macska a cellulózt nem emészti meg, de a pektint és a hemicellulózt részlegesen igen. A felvett rost a keményítő elnyújtott lebontását eredményezi, tehát elnyújtottottabban keletkezik belőle glükóz és kevéssé ingadozik a vércukorszint.


A konzervek nagyobb mennyiségben tartalmaznak egyszerű szénhidrátokat és folyadékmegkötő összetevőket (propilénglikol), amelyek könnyen magas vércukorszintet okozhatnak,
ezért a cukorbeteg állatok kapjanak inkább száraz tápot konzerv helyett.

Cukorbetegség esetén a zsíranyagcsere is zavart szenvedhet a triglicerid és a koleszterinszint emelkedésével. A táp magas zsírtartalma miatt a ketonanyagok képződésének veszélyét is magában rejti. Az omega-3 zsírsav jótékony hatása a vér trigliceridszintjének és a vérnyomásnak csökkenésében észlelhető.

Az első tünetek a kóros szomjúság és a fokozott vizeletürítés. A sok vizelettel a glükózon és aminosavakon kívül azonban fontos elektrolitokat (mint a nátrium, kálium, klorid, kálcium és foszfát) és vízoldékony vitaminokat is veszít a szervezet

Kapcsolódó termékek: