Top

A daganatos állat táplálása

Közzétéve: 2019-09-12 18:13:21

A daganatos megbetegedéseket kísérő kachexia sajnos a kiegészítő táplálás mellett is felléphet. A tumorsejtek által kiváltott anyagcsere változások már a súlycsökkenés klinikai megjelenése előtt végbemennek. A kachexiával együttjáró daganatos betegségek esetében az állat csekélyebb túlélési eséllyel bír, életminősége sokkal rosszabb, az ugyanolyan daganatos, de nem kachexiás társánál.

A kutyák (és valószínűleg a macskák) daganatos megbetegedései az esetek többségében emelkedett laktát- és inzulinszinttel járnak. Az intravénásan adott dextróz illetve a könnyen emészthető szénhidrát etetésekor ez az érték tovább emelkedik. A tüneteket nem mutató állatok szérumjában már mérhetőek ezek a változások. A túl sok laktát elkerülése érdekében lehetőleg ne alkalmazzunk glükóz- és laktáttartalmú infúziókat.

A daganatos kutya speciális dietetikája segíti a lábadozást, csökkenti a kemoterápia mellékhatásait, segíti a daganat által kiváltott anyagcserezavarok kompenzálásában és meghosszabbítja a betegségmentes intervallumot és élettartamot.

Az érintett állatok esetében mindig gondolni kell szonda beültetésére, ha a szükség úgy kívánja meg.

A daganatos állatok esetében a napi energiaszükséglet nagy részét zsír tegye ki, kerüljük a magas glükóztartalmú takarmányok etetését. Éppen ezért a könnyen oldódó szénhidrátokból szárazanyagra vonatkoztatva max. 25%-ban szerepeljenek az etetett takarmányban. A tumorsejtek a zsírt csak nehezen tudják megemészteni és a beteg szervezet egyébként is sokat veszít zsírraktárából. A tökéletes táp számukra 25-40% zsírt tartalmaz szárazanyagra vonatkoztatva. Magasabb n-3 zsírsav tartalom szintén kedvező a daganatos állatok számára, mivel gátló hatással vannak a daganatsejtek képződésére, csökkenti a szérum laktátszintjét, az immunrendszert pedig támogatja.

A daganatos állat proteinanyagcseréje sok esetben zavart szenved, a szérum aminosav koncentrációja lecsökken, a zsírmentes izomtömeg veszít mennyiségéből, az immunfunkciók megváltoznak. Mindenképpen jusson a beteg szervezet több aminosavhoz. Kutya esetében ez a táp szárazanyagára vonatkoztatva 30-45%, macska esetében 40-50% legyen.

Az arginin magas dózisban jó hatással van az immunrendszerre, támogatja a sebgyógyulást és korlátozza a daganatképződést. Argininból tartalmazzon a táp több, mint 2%-ot szárazanyagra vonatkoztatva.