Top

A kutya csontvázának fejlődési rendellenességei dietetikai nézőpontból

Közzétéve: 2019-09-12 18:19:38

A csontvázrendszer fejlődési rendellenessége magába foglal számos, a mozgatórendszert érintő megbetegedést, amelyek fiatal, növekedésben lévő állaton (legtöbbször gyorsan fejlődő, nagy növekedési erélyű fajtákon) jelentkeznek és nagyon gyakran összefüggésben állnak a takarmányozással.
A csípőízületi diszplázia és az osteochondrosis oka szintén gyakran a hibás takarmányozás. Emellett a fajta és a származás is fontos hajlamosító faktorai a csontváz fejlődési zavarainak.

A csípőízületi diszplázia genetikai és potenciálisan takarmányozási eredetű ortopédiai megbetegedés. Az elváltozást a csípőízület abnormális növekedése okozza, ami a környező szövetek különböző mértékű gyengeségéből, az ízület instabilitásából, a combcsontfej és az acetabulum hibás fejlődéséből származik.

Az osteochondrosis általánosságban az enchondralis csontosodás félbeszakadását jelenti helyi elváltozást okozva.
Ha az osteochondrosis az epiphysisnél (növekedési zónánál) jelentkezik, akár egy generalizált, egész szervezetre kiterjedő megbetegedéssé válhat. Amennyiben ez az elváltozás az epiphysist érinti, a hosszú csontok fejlődési zavarát okozza, amely a végtagok hibás állásában nyilvánul meg. Az ízület felületét borító porcban fellépő osteochondrosis általában a vállat, a térdet, a sarkat és a könyököt érinti. Heveny gyulladásos (vagy degeneratív) ízületi megbetegedések az osteochondrosis következményei, a porcfelület felemelkedik a csontos alaptól, így a porc alatti csont az ízületi folyadékkal érintkezik. Gyulladásos mediátorok és porcdarabok szabadon helyezkednek ebben az esetben az ízület üregében (osteochondrosis dissecans), amelyek a gyulladást folyamatosan fenntartják.

A nagy növekedési erélyű és gyorsan növekvő fajták megfelelő takarmányozásának biztosításához a szükséges metabolizálható energia és a kálcium mennyiségének pontos kiszámítása lényeges. A klinikai diagnózist röntgenkép készítésével erősíthetjük meg. Ma már módunkban áll speciális laborvizsgálatok elvégzésére is, amelynek célja a szervezet parathormon, kalcitonin, D-vitamin illetve kálcium szintjének mérése.

A csontvázrendszer fejlődési zavarának fennállását mindig többtényezős problémaként kell kezelni. Egyenlőre úgy tűnik, hogy a fiatal állat fejlődésére nagy hatással bíró genetikai, tartási és takarmányozási feltételek interakciójáról (egymásra hatásáról) van szó. A csontváz fejlődési zavarának kritikus időpontja a növekedési szakasz, azaz az epyphysisporcok záródása előtti időszak. A jelenlegi kutatások szerint nagyobb rizikónak vannak azok a kölykök kitéve, amelyek nagy vagy óriás fajtából származnak (genetikai háttér), korlátlan mennyiségben jutnak takarmányhoz (management tényező) és a számukra biztosított takarmány energiában gazdag tápból származik (takarmányozási háttér), illetve túlzott mennyiségű kálciumkiegészítéshez jutnak (takarmányozási háttér).

Két aktuális elképzelés is létezik az egyes fajták csontvázának fejlődésekor kialakuló zavarok megjelenésére:

Az első teória szerint a kiváltó ok a nagy energiatartalmú takarmány etetése. A mozgás szervrendszere az egész élet során változásokon megy keresztül. A legdinamikusabb, leggyorsabb változások természetesen a kölyökkorban mennek végbe. A csontváz a legnagyobb metabolikus aktivitással az élet első 12 hónapjában rendelkezik és ekkor a legérzékenyebb a fizikai, takarmányozási és metabolikus hibákra. A magas energiafelvétel befolyásolja a növekedési erélyt közvetlenül a tápanyagok ellátásán keresztül, közvetve pedig a növekedési hormonok mennyiségének változása által. A növekedési hormonok közé tartozik az inzulinszerű növekedési hormon (IGF-1), a trijódtironin (T3), a tiroxin (T4) és az inzulin. Ezek megváltozott regulációja –legyen az genetikai, takarmányozási vagy tartási hátterű- befolyásolni fogja a fejlődés érzékeny szakaszát. A növekedési hormon a chondrocyták (porcsejtek) proliferációját és differenciálódását stimulálják. (A labrador retriever kölykök növekedési hormonjának szintje lecsökken a választás ideje és a 14. élethét között, majd kifejezett emelkedésbe kezd a pubertás kor előtt. A korlátlan takarmányfelvételi lehetőséggel nevelt kutyáknál szignifikánsan nagyobb IGF-1 hormon, T3 és T4 szintet mértek.)

A másik teória szerint a túlzott kálciummal ellátott, növekedésben lévő állat enchondrális csontosodása zavart szenvedhet, késlekedhet a csontérés és a csontok hosszanti növekedése. A többlet kálcium egyrészt közvetlenül konkurál más ásványi anyagokkal, másrészt hormonokra (parathormon és kalcitonin) hat közvetlenül vagy megbontja a szervezet anion-kation egyensúlyát. A vér magasabb kalcitonin szintje a csont anyagcseréjére (csökkent csontátépülés) és az enchondrális csontosodásra negatív hatású és ez lesz a kiváltó oka a csontváz fejlődési zavarának.

A csontváz fejlődési rendellenességének rizikóját a nagy vagy óriás növekedési eréllyel bíró kutyáknál a korlátlan takarmányfelvétel növelni fogja, különösen ha az egy ízletes, magas energiatartalommal is rendelkezik. A takarmány energiatartalmának megítélésénél mindenképpen gondolnunk kell a táp zsírtartalmára is. Egy nagyobb zsírtartalommal a nagyobb energiatartalom is együtt jár. A kutya lassabban nő és kevesebb zsírt halmoz fel, ha egy energiaszegényebb táppal takarmányozzuk. Általánosságban a száraz táp kevesebb energiát (és zsírt) tartalmaz, mint a konzervek.

Az energiafelvétel az élet második és negyedik hónapja között éri el maximumát (ekkor elérik a felnőtt kor testsúlyának kevesebb, mint 45%-át). Éppen ezért a legmegfelelőbb időpont a napi háromszori étkeztetésről való leszoktatásra a 4. hónap körüli életkor és ezután egy éves koráig a napi kétszeri takarmányozás megmaradhat. Korlátlan takarmányfogyasztás választásakor egy nagy növekedési erélyű kölyökkutyánál a táp 3,8 kcal-át (15,9KJ-t) tartalmazzon grammonként, a zsírtartalom pedig 12%-a legyen szárazanyagra vonatkoztatva.

A megfelelő táp kálciumtartalma szárazanyagra vonatkoztatva a növekedésben lévő kutya részére 0,7-1,2 %. Ebben az esetben nincs szükség kiegészítő kálciumpótlásra. A bélből aktív és passzív abszorpcióval kerül a szervezetbe, aminek a legfontosabb befolyásoló hormonja a D-vitamin.

A foszfor felül- avagy aluldozírozása is hatással van a kálciumháztartásra és ezzel a csontfejlődésre is. Éppen ezért a kálcium és foszfor közötti arány is fontos tényezője az egészséges táplálásnak. Az ideális arány az 1,1:1 és a 2:1 közötti a kálcium javára. Az abszolút kálciummennyiség sokkal fontosabb a növekedésben lévő kutya táplálása során, mint a táp kálcium-foszfor aránya.

A kén a kollagén és az elasztin anyagcseréjében játszik fontos szerepet. A cink eszenciális ásványi anyag a szervezet részére, számos biokémiai reakció fontos kelléke. Hiánya csökkent növekedéshez, bőrhibákhoz, immunválaszgyengeséghez és a csontváz növekedési zavarához vezet. (Veleszületett cinkanyagcsere zavar esetén különösen érzékeny a cink hiányára az alaszkai malamut és a bullterrier kutyafajta.)

A jód eszenciális a pajzsmirigy egészséges működéséhez. A tirozin aminosav jóddal kapcsolódik, ami a következő lépésben tiroxinná alakul és a biológiailag aktív trijódtironint is alkotja. Mindkét hormon, de különösen a trijódtironin, a növekedési porcok normális degenerációját és az újonnan képződött csontok mineralizációját befolyásolják. A pajzsmirigyhormonok emellett még a csontképzést és –bontást is stimulálják. (Optimális esetben a táp szárazanyagra vonatkoztatva 1,5 mg/kg-ot tartalmaz belőle.)

A mangán, mint a glikoziltranszferáz enzim koenzime szerepel a porcalapanyag anyagcseréjében. (Optimális esetben a táp szárazanyagra vonatkoztatva 5 mg/kg-ot tartalmaz belőle.)

Az egészséges növekedéshez szükségeltetik protein is. Minimális mennyiségének megítélése függ a fehérje emészthetőségétől, aminosavösszetételétől, az esszenciális aminosavak arányától és a táp energiatartalmától. A növekedésben lévő állat számára ajánlott tápnak szárazanyagra vonatkoztatva átlagosan 22-32% magas biológiai értékű fehérjét kell tartalmaznia.

A D-vitamin a kálcium és foszfor felszívódását szabályozza a béltraktusból és egyúttal befolyásolja a csontsejtek aktivitását is. A kutyák a növényi- (D2-vitamin) és állati eredetű D3-vitamint is képesek hasznosítani. Minimálisan a táp tartalmazzon belőle szárazanyagra nézve 500 NE-et kilogrammonként. Semmiképpen ne adagoljon a gazdi D-vitamint az állatorvos megkérdezése nélkül, hiszen túladagolása esetén a lágy szövetek kalcifikálódása és bénulások következnek be, amelyek utólag már nem korrigálhatóak.

Az A-vitamin a csontanyagcsere esszenciális faktora, mindenekelőtt az oszteoklasztok aktivitásához szükségesek. Az A-vitamin túladagolás a csont- és a csonthártya fejlődési zavara miatt exostosisok kialakulását okozza a végtag csontjain és a nyakcsigolyákon, ezért ezeket se adagoljuk kutyánk számára szakvélemény nélkül. Az A-vitamin észrevétlen túladagolása következhet be azoknál a macskáknál, amelyek kizárólag májat hajlandóak elfogyasztani. A tápok ajánlott A-vitamin tartalma szárazanyagra vonatkoztatva 5000 NE legyen kilogrammonként.

A C-vitamin a kollagénszintézishez szükséges, ugyanakkor nem bizonyított a C-vitamin hiány bárminemű hatása a csontváz fejlődési zavaraiban, így a C-vitaminnal történő takarmánykiegészítés a növekedés időszakában sem szükséges. (Túladagolása a csontvázrendszer fejlődésére nincs hatással.)

Általában a korlátlan takarmánybiztosítás a nagy növekedési eréllyel és gyors növekedéssel bíró kutyafajták számára kontraindikált, egészen addig, amíg a csontok érése le nem zárult. Ez körülbelül a 12. hónapban történik meg illetve mire a kutya eléri a felnőttkori testtömegének 80-90%-át. Ha a táplálás módjának az időkorlátozott takarmányozást választjuk, a takarmányt 5-10 percig hagyjuk csak a kölyök előtt, majd vegyük el előle a megmaradt tápot. Egyes esetekben ezt az időintervallumot még rövidebbre kell szabni. Ennek a módszernek a hátránya a habzsolás (mint rossz szokás) kialakulása lehet, így mi ezt a takarmányozási módszert nem is ajánljuk. A mi általunk is ajánlott módszer inkább a korlátozott takarmánymennyiség felkínálása. Ha a kölyökkutyát energiában gazdag (>3,8 kcal/g) takarmánnyal tápláljuk, csak az önként elfogyasztani kívánt takarmánymennyiség 75%-át kínáljuk fel a számára.

Kapcsolódó termékek: