Top

Fogelváltozások megelőzése

Közzétéve: 2019-09-12 18:45:40

1. A kutyák és a macskák diphyodont fogazattal rendelkeznek, azaz a tejfogakat a maradó fogak váltják fel.

2. A felnőtt kutya fogképlete (I3/3, C1/1, P4/4, M2/3), a felnőtt macska fogképlete (I3/3, C1/1, P3/2, M1/1).

3. A kutyák és a macskák többsége a felnőtt kort egészséges szájüreggel érik el.

4. A macskák és kutyák leggyakoribb egészségügyi problémáit a fogak elváltozásaiból eredő szájüregi megbetegedések okozzák.

5. Az odontoklastikus reszorbció a leggyakoribb fogmegbetegedés macskánál, amely a fognyak területén jelentkezik legelőször. Magába foglal minden nem szuvasodásból eredő zománc-, cement- és dentinelváltozást.

6. Fogszuvasodás csak ritkán alakul ki házikedvenceinknél.

7. A kutya és macska egészségének teljeskörű vizsgálatába beletartozik a szájüreg alapos vizsgálata is.

8. A szájüregben végzett kezelés csak narkotizált állaton hajtható végre.

9. A fogak egészségének védelmét már egészen fiatal korban következetesen el kell kezdeni, és évente felmérni a fogak állapotát.

10. A fogfelszínen a következő lerakódások jelenhetnek meg: zománckárosodások, plakkok, fogkövek, elszíneződések és fehér anyagok.

11. A parodontális megbetegedés magába foglalja a fogíny gyulladását (ami reverzibilis) és a fogágy gyulladását (irreverzibilis).

12. A parodontális megbetegedések fő okai a plakkok képződése, amelyek a szájüregi megbetegedések megjelenésének fő tényezői és ezek határozzák meg annak súlyosságát is.

13. Az állat faja, kora, immunállapota, a harapásmintázata és a takarmány minősége kritikus faktorai a fogmegbetegedéseknek és a szájüregben jelentkező elváltozásoknak.

14. A szájüreg megbetegedése az egész szervezetre kihathat.

15. Egy táp tápanyagösszetétele és szerkezete befolyásolja a szájüreg nyálkahártyájának egészségi állapotát.

16. Számtalan reklámban szerepelnek tápok és kiegészítő takarmányok, amelyekben azok szájüregre vagy fogakra gyakorolt pozitív hatásait bizonygatják. Sok gyártó kozmetikai vagy takarmányfüggő hatásokat ígér tudományos háttér nélkül.

17. Mind az állatorvosi, mind az otthoni fogápolás ugyanazt a célt szolgálja: a plakk-képződés elleni küzdelmet.

 

A kutya és macskakölykök fog nélkül születnek. 3 hetes koruk körül a tejfogak áttörik az ínyt. A kutyakölyköknek 12 hetes korukra valamennyi tejfoga kibújik, ezek száma 28. A kölyökmacskák 26 tejfoga 6 hetes korára bújik elő. A fogváltást körülbelül 6 hónapos korukra fejezik be. A felnőtt kutyák 42, a macskák 30 maradandó foggal rendelkeznek.

Számos szájüregi elváltozás hátterében gyulladásos vagy immunhiányos állapot áll. Sokszor nem tisztázott, hogy pontosan mi okozza a betegséget, de általában van valamilyen szájüregi bakteriális gyulladás és vele egyidőben fogágymegbetegedés is.

Malokklusióról beszélünk a fogsorok záródásának a normálistól történő eltérése esetén. Korlátozódhat egy fogra vagy pár fogra, illetve kiterjedhet akár az egész fogsorra is. A kutya és macskafajták különböző fejformákra tettek szert a tenyésztés során, így sokféle fogsorzáródás elfogadott.

Ledörzsölődhet a fog felülete egy- egy szemközti fog miatt, illetve jelentősen kophat is a fog gyakori illetve kemény tárgyak – kövek - rágása során. Egészen addig nem okoznak gondot, míg a dentinújraképződés tudja követni a kopás mértékét. A hirtelen történő fogkopás során megnyílik a pulpa, ekkor fertőzés és a lecsökkent fogstabilitás fogtöréshez vezethet.

A leggyakoribb parodontális megbetegedések fő oka a bakteriális plakkok képződése és a szájüregben található baktériumok káros anyagcseretermékeinek megjelenése.

Parodontális megbetegedések kutyában és macskában egyaránt gyakran fordulnak elő, míg a többi fogmegbetegedés inkább fajtafüggő. Így a törpe vagy brachycephal fajták között gyakrabban találunk fogállási hibát (túl sűrűn álló fogak, illetve rotált fogak), számfeletti fogakat (perzisztáló tejfog). Az állkapocsállási hibából eredően gyakrabban rakódik plakk a fogakra és megnehezíti a szájüreg higiéniájának megtartását. A brachycephal kutyák gyakrabban lihegnek, ami a szájüreg nyálkahártyájának kiszáradását és folyamatos ingerlését okozza. Parodontális megbetegedések, reszorptív léziók és ínygyulladás gyakrabban jelentkezik túltenyésztett macskafajtáknál, kifejezetten az ázsiai fajtáknál, mint a sziámi és az abesszin.

Számos vizsgálat kimutatta, hogy az idősebb állatok gyakrabban szenvednek fogproblémáktól. A kor előrehaladtával gyakoribbá válik a fogkő megjelenése, ennek következményeként az ínygyulladás, a fog tartószerkezetének gyengülése, azaz a fogak kilazulása. Az íny sorvadásával a foggyökér szabaddá válik, ezek a fogak egy idő után vagy maguktól kihullanak vagy folyamatos gyulladást tartanak fenn a szervezetben.

Az erős immunrendszer képes megvédeni a szervezetet a parodontosist okozó kórokozókkal szemben. Ha az immunválasz legyengül, a baktériumok betörhetnek a véráramba és vérfertőzést okozhatnak.

A proteinhiány a fogat tartó szerkezet degeneratív elváltozását okozza. Az előbb említett eset csak ritkán fordul elő, sokkal gyakoribb a táp túl magas proteintartalma, ami a szájüregben lévő baktériumok táptalajául szolgál. A vízben oldódó cukrok az emberrel ellentétben nem okoznak fogszuvasodást a kutyáknál, macskáknál. A rostban gazdag takarmányok pozitív hatásáról megoszlanak a vélemények. Van pár elképzelés miszerint ezek az anyagok nem csak masszírozzák a fogínyt, hanem keratinizációval védik is azt, emellett a fogakat is tisztítják. A túl magas foszfor és alacsony kálciumtartalmú táp szekunder alimentáris hyperparathyreoidismust okozhat, ezáltal pedig a fogmeder csontjának sorvadását, felszívódását okozza. Az A- és a B- vitamin többek között a foghús egészséges állapotához szükségeltetik, a C-vitamin fő szereplője a kollagénszintézisnek, a D-vitamin pedig a vér kálciumszintjét befolyásolja, így mennyiségétől függően nő vagy csökken a fogak (és csontok) kálciumtartalma.

A táplálkozás során számos anyag rakódik le kedvenceink fogfelületére és ezzel megkezdődik a fog és a fogágy megbetegedése. A kutyák 80%-a és a macskák 70%-a rendelkezik két éves korára a fogbetegség valamely tünetével. A fogzománcra összegyűlt lepedék és a szájüreg baktériumainak hatására keletkeznek a plakkok. A baktériumok megkötik a nyál glikoproteinjeit, az extracelluláris poliszacharidokat, olykor a gyulladásos sejteket, hámsejteket és egy lágy, tapadós plakkot hoznak együtt létre, ami teljesen lefedi a fogfelszínt.


A fogplakkoktól nyelvmozgással, vízivással valamennyire megszabadulhat az állat illetve fogtisztítással mi magunk is elősegíthetjük ennek folyamatát. A plakkok a fogak íny feletti és íny alatti részén eltérő összetételűek, mindkettő eltávolítása fontos, hiszen az ínytasakban felhalmozódva gingivitist okozhatnak, ami az íny fájdalmas gyulladását jelenti. A fogkő a plakkokból alakul ki annak mineralisatioja során. Súlyos esetekben oly nagymértékű a károsodás, hogy az a fogak elvesztéséhez vezet. A fogbetegségekkel együtt jelenlévő bakteriális fertőzések felelősek a rossz szájszag kialakulásáért, ezenkívül a baktériumok betörhetnek a véráramba és létfontosságú szervekbe is eljuthatnak.

Ahhoz, hogy egy táp hatásosan tisztítsa a fogakat, a fog felületével lehetőleg minél hosszabban kell érintkeznie és egyidejűleg a rágást támogatnia. Azt eddig is tudtuk, hogy a száraz tápok általánosan jobban védik a szájüreg egészségét, ez mára már kiegészült azzal, hogy a száraz tápnak bizonyos struktúrája tovább támogatja mindezt. A szerkezet mellett a tápot alkotó rosttartalom nagysága és a táp formája is lényeges. A fogak ápolására készült és klinikailag bizonyítottan hatékony tápok eltérően más szárazeledelektől nagyobb falatméretű szemekből áll és nem porlik szét rögtön a rágás során. A fog behatol a falatba és ennek során ledörzsölődnek felületéről a plakkok és az egyéb lerakódások. Ezzel előzi meg a később kialakuló problémákat, a rossz leheletet, fogvesztést.

A szájüreg egészségmegőrzésének alapfeltétele a fogakat károsan befolyásoló tényezők minimálisra csökkentése illetve az elváltozások megszüntetése, a tünetek kezelése. Ne várjuk a táptól a már kialakult fogkő eltávolítását! Ez csak ultrahangos fogkőeltávolító depurátorral lehetséges az állat altatása közben. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a tápokkal csak megakadályozni lehet a fogkő képződését!