Top

Gyomor-bélrendszeri megbetegedésben szenvedő állatok takarmányozása

Közzétéve: 2019-09-17 17:59:32

A gyomor és bélrendszeri megbetegedések zömének sikeres terápiájához a gyógyszereken kívül a takarmány megfelelő kiválasztása is hozzátartozik.
A tápanyagok és takarmányösszetevők negatívan és pozitívan is befolyásolhatják az emésztőtraktus állapotát. A hibás táplálás különösen nagy hatással van a bélrendszerre, hasnyálmirigyenzimek termelődését, felszabadulását, a bélhám sorvadását és a gyomorürülés idejének meghosszabbítását okozhatja. Az ezekből kialakuló hasmenés és felszívódási problémák tovább rontanak a helyzeten.

Hányás és hasmenés számtalan okból kialakulhat, lehet fertőző (vírusos, bakteriális, parazitás, gombás) illetve nem fertőző probléma (primer gyomormegbetegedés, bél illetve hasnyálmirigyproblémák, stb.) is a háttérben. Ennek felderítésére a fizikális vizsgálaton kívül szükség lehet vérvizsgálatra, biokémiai vizsgálatra, röntgen- (natív és kontrasztanyaggal kiegészítve), ultrahang valamint endoszkópvizsgálatra. Csak a pontos diagnózis felállítása után várhatjuk a takarmány sikeres megválasztásából adódó jótékony dietetikai hatást. Amennyiben az akut hányás vagy krónikus hasmenés oktanára még nem derült fény, a beteg állat kapja az akut gastroenteritis (heveny gyomor és bélgyulladás) esetén javasolt összetételű takarmányt.

Az emésztőtraktus megbetegedését otthon a gazdi az alábbi tünetekből veheti észre:
Először is elképzelhető, hogy a beteg nem szívesen fogyasztja el az ételt, ez lehet étvágytalanságból kifolyólag illetve elképzelhető, hogy a szájüregben vagy a nyelőcsőben található valamilyen elváltozás, ami fájdalmassá vagy kellemetlenné teszi a rágást, nyelést az állat számára. Öklendezhet, regurgitálhat vagy hányhat is a beteg cica vagy kutya. Ennek elkülönítése fontos diagnosztikai információ az állatorvos számára. A bélsár konzisztenciája, színe, szaga megváltozhat az eddigiekhez képest, illetve az is tünet lehet, hogy nem ürít bélsarat az állat. Ennek megfelelően érintett lehet a szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél és a vastagbél külön-külön vagy kombinálódva.

A kiszáradás a leggyakoribb probléma a szájüregi megbetegedésben szenvedő kutyák és macskák számára. A vízháztartás kiegyensúlyozottságának megtartása érdekében a vízfelvételt szorgalmazni kell ezeknél a beteg állatoknál. Minden kiszáradástól fenyegetett páciensnél, amelyik nem képes vagy nem akar kielégítő mennyiségű vizet elfogyasztani, infúzióval kell pótolni a folyadékot. Az infúziók nem csak a folyadékot pótolják a szervezet számára, hanem a hasmenéssel és hányással elvesztett ionokat (szükség esetén glükózt) is!

A nyelési zavarok okozta hiányos takarmányozás miatt és a félrenyelt táplálék okozta tüdőgyulladás miatt a beteg állat sajnos nagyon legyengülhet. Egy ilyen betegség esetén a takarmány megfelelő szerkezetét betegenként kell kikísérletezni. Nincs olyan szabály, amely minden betegre alkalmazható volna.

Mivel a tápanyagallergiák sok esetben a gyomorgyulladás, krónikus vastagbélgyulladás kiváltó okai, ezért sok állatorvos ezeknek a betegeknek szívesen ajánlja a hypoallergén vagy eliminációs diéta bevezetését.

A magas kalóriatartalmú és zsírtartalmú táplálékok mellett, legyen az szilárd vagy folyékony, lassabban ürül a gyomor, mint az alacsonyabb kalória és zsírtartalmú táplálék mellett.

A gyomorgyulladásos állatok részére erősen ajánlott a diéta. Ha kap is valamit, legyen az könnyen emészthető, könnyen felszívódó vagy kevésbé ízletes táplálék.

A gyomortágulat és a gyomorcsavarodás a nagytestű, mély mellkasú kutyafajták között gyakrabban előforduló bántalom. A gyomorcsavarodás során a gyomor a középtengelye körül megfordul, ami következtében a gyomortartalom sem előre, sem hátra nem tud távozni, valamint a gyomor, lép és hasnyálmirigy vérellátása is zavart szenved. A heveny gyomorcsavarodás magas morbiditással és mortalitással járó folyamat, amely sürgős sebészi beavatkozást igényel. A kutya evés után 1-2 órával kedvetlenné válik, hányni próbál, elfekszik, felfúvódik, ami miatt nehezen is vesz levegőt. Nincs egyértelműen gyanúsítható takarmány, amely bizonyíthatóan növelné a gyomorcsavarodást, de van pár jó tanács, amellyel csökkenthetünk a kockázatán. A megelőzést szolgálja, ha a napi adagot több részletben etetjük meg, az etetőt olyan magasra állítjuk, hogy a kutya fölemelt fejjel egyen, így remélve hogy a kutya kevesebb levegőt nyel. Evés közben az állatnak nyugodt környezetet biztosítsunk, ne alakuljon ki rossz szokásként a takarmány habzsolása. Végül az etetés után pihentessük a kutyát legalább 1,5 órán keresztül. Víz folyamatosan legyen a kutya előtt, de közvetlenül az etetés alkalmával csökkentsünk a mennyiségén, ha az eb hajlamos evés után egy alkalommal nagy mennyiségű víz felvételére. Gyomorcsavarodásra hajlamos kutyák gazdái keressenek olyan állatorvost, akihez sürgős esetekben akár éjszaka is fordulni tudnak. A takarmányváltást lassabban, 3-4 hét alatt bonyolítsuk le.

A glutamin a bélhámsejtek légzéséhez és a bél regenerálódásához szükséges egyik legjelentősebb aminosav .

A gyomor- és bélváladékok elektrolit-összetétele eltér a sejtek közötti folyadék összetételétől. Ezért van az, hogy ha a szervezet akár hányás, akár hasmenés formájában veszít a gyomor- és bélváladékból, a szérum összetételének egyidejű eltolódását is okozni fogja. A hányós, hasmenéses kutyák és macskák szérumvizsgálatának eredményei lehetnek normális, alacsony vagy magas nátrium, kálium és klorid szintűek. Az eltolódás irányát a betegség súlyossága, a test állapota és az elváltozás lokalizációja fogja meghatározni.

Az hogy a takarmány magasértékű legyen, ebben az esetben azt jelenti, hogy a proteintartalmának több mint 87%-át képes legyen a beteg állat szervezete hasznosítani, zsír és szénhidráttartalmát pedig 90%-nál is jobban.

Az első lépés a heveny gyomor és bélgyulladásos állat esetében a 24-48 órás takarmáyn és folyadékmegvonás. Ez idő alatt az állat semmit nem kaphat enni és inni. Majd ha letelt az 1-2 nap, akkor kis mennyiségben (evőkanállal) óránként megkínálva kaphat az állat vizet. Ha jól tolerálja a folyadékot és nem hányja ki, kaphat 6-8 alkalommal egy nagyon kevés diétás takarmányt.

A vékonybél bakteriális túlszaporodása abban az esetben következhet be, ha a bél normális védekező organizmusai legyengülnek. A gyomorsavszekréció-, bélmozgászavarnál vagy az ellenagyag termelődés zavaránál.

A gluténindukálta bélgyulladás az ír szetterek körében gyakoribb krónikus vékonybélmegbetegedés. A bélgyulladást a gabonafélékben található glikoproteinre, a gliadinra adott túlérzékeny válasz okozza. Gliadint tartalmaz a búza, árpa, rozs, a hajdina és a zab. Nem tartalmazza viszont rizs, a kukorica és a burgonya.

Laktózintolerancia a laktáz enzim relatív vagy abszolút hiánya miatt jelentkezhet. A fel nem szívódott laktóz ozmotikus hasmenést okoz az állat vastagbelében.

A vastagbélgyulladás (colitis) fertőző, toxikus, gyulladásos oka lehet, de lehet takarmányozási eredetű probléma is a háttérben. A hasmenés következtében fellépő vízvesztést lehetőleg minimálisra kell csökkenteni. A bélváladék káliumtartalma nagy mennyiségben tartalmaz káliumot. A bélsárral ürülő mennyiséget pótolni kell vagy infúzió segítségével vagy szájon át applikálható elektrolitoldattal. Egy akut colitis esetén a javasolt takarmány 0,35-0,50% nátriumot, 0,5-1,3% kloridot és 0,8-1,1% káliumot tartalmaz szárazanyagra vonatkoztatva. Összehasonlítva a tápanyagokat a gyomor-béltraktusra gyakorolt hatás tekintetében, messzemenőleg a zsíremésztés és -felszívódás a legösszetettebb folyamat és a legjobban ez viseli meg a gyulladt beleket. A fel nem szívódó zsír fermentálódik a vastagbél baktériumainak hatására, amiből hidroxi-zsírsav keletkezik, ami a legtöbb vastagbélgyulladás legfontosabb oka. Éppen ezért olyan tápot kell választani, amelynek zsírtartalma kutya esetében 10-15%, macska esetében 15-22% szárazanyagra vonatkoztatva. A fehérjetartalom, amennyiben nem fehérjevesztéses enteropathiája van az állatnak, legyen az állat életkorához igazítva. Könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjére van szükség. A rostetetés az alábbi jótékony hatásokkal rendelkezik vastagbélgyulladás esetén: (1) szabályozza a gyomorürülést, (2) normalizálja a bélmotilitást és a takarmány átjutásának idejét, (3) megköti az emésztőrendszerben található toxinokat, (4) megköti vagy visszatartja a felesleges vízmennyiséget, (5) támogatja a normális bélflóra újbóli kialakulását, (6) pufferolja a gyomorsavat és (7) a béltartalom viszkozitásán is változtat.

A bélsárrekedést sok esetben nem veszi észre a tulajdonos vagy csak akkor, ha már egyéb tünettel fordul elő. A krónikus bélsárrekedés súlycsökkenéssel, étvágytalansággal, hányással, rossz általános állapottal járhat együtt. Klinikai vizsgálattal sok esetben csak a rossz általános állapot és a dehidráció látható, a fizikális vizsgálat során azonban gyakran ki is tapintható a pangó béltartalom. A sok csontot, követ vagy földet fogyasztó kutyák esetében fordul elő gyakrabban, illetve azoknál az egyedeknél, amelyeknek valamilyen oknál kifolyólag fájdalmas a bélsár ürítése. Ilyen lehet például a bűzmirigy gyulladása, eltályogosodása vagy akár egy lágyéksérv is. Ebben az esetben az állat próbálja csökkenteni a bélsár ürítésének gyakoriságát, de ezalatt az idő alatt a pangó bélsárból olyan sok víz szívódik vissza, hogy az teljesen megkeményedik a vastagbél végső szakaszában. Rosszul összeforrt medencetörések esetében a bélsár útjának tágassága lesz korlátozott.
A víz nagyon fontos tényezője a bélsárrekedésben szenvedő állat terápiájának. Próbáljunk meg minél több folyadékot az állat szervezetébe juttatni. Sok bélsárrekedéssel küszködő állat esetében segít a magasabb rosttartalmú takarmány etetése. A rost befolyásolja a bélsár víztartalmát, a vastagbélmozgást és a bélsár útjának idejét. A vízben oldható és nem oldható rostok egyaránt jótékonyan hatnak a folyamatra. A takarmány 5%-nál (szárazanyagra vonatkoztatva 15%-nál) ne legyen több a rost, mivel az ásványi anyagok hozzáférhetőségét csökkenti. Legyen a takarmány könnyen emészthető (>90%) és energiadús (>16,7 kJ/g szárazanyagra vonatkoztatva), hogy a szükséges tápanyagokat megkapja a szervezet, de mégis csökkenteni tudjuk a takarmány, így a bélsár menny