Top

Hasnyálmirigyet érintő megbetegedésben szenvedő állat takarmányozása

Közzétéve: 2019-09-17 18:04:25

Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI) előfordulása esetén javasolt diétának alapköve a könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú takarmány és ennek vitaminokkal történő kiegészítése. A hasnyálmirigy emésztőenzimeinek hiánya idézi elő a gyakori, nagy mennyiségű, emésztetlen takarmányalkotókat tartalmazó bélsár ürítését. Ezért miután az állat felvette a takarmányt, étrendjét ki is kell egészíteni emésztőenzimeket tartalmazó készítménnyel. A zsírt különösen nehezen hasznosítják ezek a betegek és így a zsírban oldódó vitaminoktól is elesnek.

Habár ez a megbetegedés többnyire veleszületett rendellenesség, kialakulhat egy heveny vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás következményeként is. A klinikai tünetek már csak akkor jelentkeznek, ha a hasnyálmirigy funkcionális szövetének 85-90%-a nem működik. Az érintett állatok állandó hasmenéstől szenvednek, veszítenek súlyukból és a fejlődésben visszamaradnak, annak ellenére, hogy étvágyuk mindvégig igen jó. Az EPI származhat a hasnyálmirigy-atrophiája miatt is, ami a fiatal, nagy termetű kutyák között fordul elő a leggyakrabban. A német juhászkutya és a rövidszőrű collie genetikailag hordozhatja magában ezt a betegséget. A sziámi macskáknál is gyanítanak hasonló öröklődést, de a kutyák között lényegesen gyakrabban fordul elő a hasnyálmirigy elégtelen működése.

A javasolt táp emészthetősége legyen minél magasabb, lehetőleg 90% feletti, amit a tápgyártó cégek a fehérje és a szénhidrát megfelelő hőfokon való előkezelésével érnek el. A zsíremésztés sikeressége a 70%-ot is felülmúlhatja, ha megfelelő táppal és enzimkiegészítéssel segítjük a folyamatot. A közepesláncú trigliceridekkel növelhetünk a felvett kalóriamennyiségen, abban az esetben, ha hajlandó a beteg elfogyasztani, mert sajnos ezek a trigliceridek csökkentik a tápok ízletességét. A tápok rosttartalmát extrém mértékben le kell csökkenteni, maximum 2% legyen szárazanyagra vonatkoztatva. A hasnyálmirigy lipáz enzimének hiánya következtében a zsírban oldódó vitaminok nem szívódnak fel megfelelő mértékben, így az A-, D-, E- és K-vitaminokat akár injekciós formában, de pótolni kell. Hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a szérum kobalamin- és folsav-szintje is lecsökken a baktériumok bélben történő elszaporodása következtében.

Az EPI-s állatot próbáljuk meg napjában több alkalommal kis mennyiséggel megkínálni, így elkerülve az ozmotikus hasmenés kellemetlen következményeit. Amíg az állat el nem éri az ideális tápláltsági állapotot, kapjon a napi energiaszükségleténél nagyobb mennyiséget tartalmazó adagot. A kiegészítő enzimeket közvetlenül az etetés időpontja előtt adjuk oda.

A hasnyálmirigy-gyulladás esetén az állat terápiájának elsődleges célja a hasnyálmirigy stimulációjának minimalizálása és ezzel csökkenteni a hasnyálmirigy önemésztésének veszélyét. A beteg állat ebben az esetben is hasonló összetételű tápot kapjon, mint az EPI diagnosztizálása esetén, de a hasnyálmirigy-gyulladás megállapításakor a terápia kezdeti fő szabálya a „nothing per os”. Ez annyit jelent, hogy az első napokban pont a hasnyálmirigy kímélése érdekében semmit nem ehet a beteg kutya és macska, infúzión keresztül kapja meg a szövetek regenerálódásához szükséges tápanyagokat. Amennyiben pár nap után nem jelentkezik hányás illetve hasmenés, a kutya/macska napjában többször kaphat egy kevés vizet. Ha a szervezete ezt is jól tolerálja, kis adagokban, csökkentett zsírtartalmú diétás táppal is megkínálhatjuk. 7-10 napig kell a diétás tápot fogyasztania a betegnek, míg visszatérhet (ha visszatérhet valamikor) az eredetileg fogyasztott takarmányhoz, de a zsírtalma annak is legyen 20%-nál kevesebb szárazanyagra vonatkoztatva.

Az esetek többségében a gyulladás hyperlipidaemia következtében alakul ki, amely nagyobb mennyiségű zsírt tartalmazó (>20% szárazanyagra vonatkoztatva) étel, ételmaradék formájában kerül a szervezetbe.

Szabad aminosavak, mint a fenilalanin, triptofán, és valin, a vékonybél kezdeti szakaszán erős stimuláló hatással lehetnek a hasnyálmirigyre, néha még erősebben, mint a zsírok. A fehérjére azonban szükség van a szövetek regenerálódásához, így az etetett tápok kutyák esetében szárazanyagra vonatkoztatva mindenképpen tartalmazzon 15-30%-ot, macskák esetében ez az érték 30-45% legyen. A táp zsírtartalma maximum 10% legyen szárazanyagra vonatkoztatva.