Top

Máj és epehólyag megbetegedésben szenvedő állatok takarmányozása

Közzétéve: 2019-09-17 18:33:15

Az egészséges máj működése során körülbelül 1500 életfontosságú biokémiai folyamatot lát el. A máj tárolóképessége, funkcionális rezervoárkapacitása valamint regenerációsképessége rendkívül jó.
A kellő időben fel nem ismert és nem kezelt máj és epehólyagmegbetegedés sajnos igen jelentős részében elhullással végződik.

A májproblémák többségénél a szervezetben különböző folyamatokban lépnek fel hiányok. Kezdődik ott, hogy a májbeteg állatok sok esetben nem hajlandóak táplálékot venni magukhoz. A számukra felkínált táplálékot elutasítják. Sajnos ebben az esetben a kedvenc életbenmaradását csak az infúziós terápia illetve szükség esetén gyomorszonda tartós beültetése teszi lehetővé. Erre az ún. takarmány-averzióra különösen az elhízott macskák hajlamosak, amelyek valamilyen stresszhatásra válaszolnak a koplalással. A szervezetükben felhalmozódott zsírt mozgósítják, amely nagy mennyiségben raktározódik el a májban.

A folyamatos hányinger és a hányás miatt szintén nem kívánják még a kedvenc csemegéjüket sem elfogyasztani, hiába próbálkozik a gazdi a legjobb falatokat felszolgálni számukra.

A májbeteg állatoknál az emésztés, a felszívódás és az anyagcsere szintén zavart szenved, tehát még a bejutott takarmány sem úgy hasznosul a szervezetükben, mint egészséges társaiknál. Legjellemzőbb tünetek az étvágytalanság, a hányás és a hasmenés. Az étvágytalanság mellett a nyálzás lehet szembetűnő még a gazdi számára. A vér hányása már a fekélyképződés lehet, amely a májbeteg állat állapotát tovább komplikálja. Az állat a sok éhezés miatt súlyából is veszít. Vérzések keletkezhetnek a K-vitamin felszívódási zavara és a véralvadási faktorok hiányos képződése miatt. A has térfogata megnövekedhet a máj megnagyobbodása miatt, a kialakuló hasvízkór következtében. A májbetegségek legtipikusabb tünete a nyálkahártyák sárga elszíneződése, amely együttjárhat a vizelet megnövekedett festékanyagtartalmával (bilirubinuria).

Krónikus májgyulladás vagy májcirrosis bármely életkorban jelentkezhet háziállatunknál. A veleszületett májbetegség javarészt az állat két éves koráig klinikai tünetekben meg is mutatkozik. Ilyen például a bedlington terrierek réztárolási betegsége, amely kezelés hiányában azok elhullásához vezet az esetek többségében 1 éves korukig. Egyes fajták mája nagyobb gyakorisággal betegszik meg. Ezek közé a fajták közé tartozik az előbb említett terrieren kívül a west highland white terrier, a skye terrier és a dobermann.

A májbetegség jelenlétének felderítésére a fizikai vizsgálaton kívül szükség lehet hematológiai-, biokémiai vizsgálatra, ultrahang- és röntgenvizsgálatra. Ultrahang és röntgenvizsgálattal a máj és epeerek, valamint az epehólyag nagyságát, helyeződését, alakját, denzitását vizsgáljuk. A biokémiai vizsgálattal a májenzimek mennyiségét mérjük, megfelelnek-e az egészséges állatra jellemző referenciatartománynak és amennyiben nem, akkor milyen kilátásokkal indulunk a kezelésnek.

Az emésztési problémával járó állapotot tovább rontja a májbeteg állat nagyobb energiaszükséglete, a proteinlebontás felgyorsulása és a proteinszintézis egyidejű befolyásoltsága. A májelváltozás a szénhidrátanyagcsere, a fehérje és aminosavanyagcsere, a lipidanyagcsere valamint a vitamin és ásványianyagcsere zavarát okozza hosszútávon.

A máj- és epehólyagmegbetegedéssel küszködő állat dietetikai kezelésének elsődleges célja a normális anyagcserefolyamatok egészséges szinten tartása, a kiegyenlített elektrolitháztartás biztosítása, a toxikus melléktermékek felszaporodásának elkerülése valamint a májszövet reparációjának és regenerációjának támogatása a szükséges alapanyagokkal.

A takarmány kiválasztása során gyakran használták korábban a vesediéta során alkalmazható tápot. Ma már kapható specifikusan májbeteg állatok számára előállított diétás táp is. A májelzsírosodással küszködő vagy krónikus bélgyulladásban szenvedő macskák esetében gyakran csak a kényszertáplálás marad az egyetlen megoldás az állat életben tartására és szükség lehet rekonvaleszcensz kiegészítők adagolására. A tápok fehérjéi szükségesek van a májsejtek regenerálódásához, de kénytelenek vagyunk ezeket a fehérjéket úgy összeállítani, hogy azok a legjobb minőségűek és könnyen emészthetőek legyenek, mert a túl magas fehérjemennyiséggel tovább ronthatunk kedvencünk állapotán. A felesleges mennyiségű fehérjéből a nitrogénanyagcsere során neurotoxikus nitrogéntermékek (ammónia) keletkeznek, amelyek az idegrendszeri elváltozásokért lesznek felelősek. A protein mennyisége a tápban kutyák esetében 15-30%, macskák esetében 30-45% legyen szárazanyagra vonatkoztatva, és azok emészthetősége haladja meg a 85%-ot.

A megfelelő májdiétás táp mérsékelt zsírtartalmú (kutyák esetében 15-30%, macskák esetében 20-40% szárazanyagra vonatkoztatva), mérsékelt mennyiségben tartalmaz jól emészthető, oldékony szénhidrátokat, magas energiatartalmú (>4,0% kcal/g) és ami még nagyon fontos, hogy ízletes legyen. A fermentálható rost lehetőleg nagy mennyiségben szerepeljen a tápban. A májdiétás tápok mindezek mellett gondoskodnak a megfelelően magas kálium (0,8-1,0% sz.a.-ra vonatkoztatva), cink, taurin, arginin (1,2-2% sz.a.-ra vonatkoztatva) és karnitintartalomról is és egyúttal biztosítják a nátrium (0,1-0,25% kutyák esetében, 0,1-0,35% macskák esetében sz.a.-ra vonatkoztatva) és a klorid csökkent bejutását a szervezetbe. A taurin macskák esetében álljon 2500-5000 ppm mennyiségben rendelkezésre, csak ezzel képesek az epesavakat konjugálni.

Az étvágytalan állat gyógyítása során lényeges nagy türelemmel lennünk, ha nem eszik, addig kell próbálkozni, míg valamennyi táplálékot rá nem tudunk beszélni. Gyakori, kisebb adagokkal próbálkozzunk, talán azzal könnyebben kiegyezik a kedvencünk. Szervezetüket támogathatjuk nem felszívódó diszacharidokkal. Ilyen a laktulóz, amely egy szintetikus diszacharid, amelyet a vastagbélbaktériumok tejsavvá és ecetsavvá bontanak. A laktulóz előnye abból származik, hogy a vastagbél pH-ját csökkenti, amivel már egyúttal az ammóniaképződést is csökkenti, a vastagbélbaktériumok ammóniatermelését szintén csökkenti, meggyorsítja a bélpasszázs idejét. Réztárolási betegség esetén rézkötő anyagokkal tudjuk lecsökkenteni a máj terhelését. Krónikus májgyulladásban szenvedő állat szervezetét K-vitaminnal tudjuk támogatni, de ugyanígy jótékony hatása van a B-komplexnek, a C- és E-vitaminnak.