Top

Adipositas

Közzétéve: 2019-09-17 19:44:56

Az állatorvosi rendelőben megfordult kutyák körülbelül 25%-a túlsúlyos vagy elhízott.

A kedvencek súlyának megítélése, hogy az éppen optimális vagy inkább túlsúlyos, esetleg elhízott, klinikai szempontból jelentős. A túlsúly a kisállatok traumás vagy degeneratív orthopédiai-, endokrin-, kardiovascularis- illetve daganatos megbetegedéseinek kísérő vagy súlyosbító tényezője. A felesleges zsírmennyiség egyrészt a diagnosztizálást, a terápiát nehezítheti meg, másrészt gyengébb ellenállóképességet okoz a betegségekkel szemben

A genetika (fajta), az ivartalanítás, a csökkent fizikai aktivitás, az életkor és az energiadús takarmányozás elhízásra hajlamosítja a kutyát és a macskát.

A labrador retriever, a cairn terrier, a cocker spániel, a hosszúszőrű tacskó, a basset, a Cavalier King Charles spániel és a beagle könnyebben hízik el, mint más kutyafajta. A macskáknál a kutyákkal ellentétben nem a fajtatiszta egyedek között gyakoribb a túlsúly, hanem éppen a keverékek között.

Az ivartalanítás mindkét fajnál növeli az elhízás veszélyét, de ez nem azt jelenti, hogy kedvencünk az ivartalanítás után következetesen elhízik! A gonádok eltávolításával a szervezetben lecsökken az androgén és az étvágyat csökkentő ösztrogén hormonok mennyisége. Figyelembe kell venni az ivartalanított állat táplálása során, hogy a nyugalmi állapotának energiaszükséglete a műtétet megelőző mennyiség 75%-ára csökken.

2 évesnél fiatalabb állatokat csak a legritkább esetben látjuk elhízva, de ezután szépen lassan emelkedik súlyuk, majd 6 és 8 éves koruk között érik el testsúlyuk maximumát.

Sajnos még mindig nem létezik egy ideális objektív módszer annak eldöntésére, hogy az állat éppen optimális súlyban van vagy már a túlsúlyos kategóriába sorolható be. A kondícióbecslés, a relatív testsúly és a morphometria a leghasználhatóbb módszerek a kondíció megítélésére.

A tökéletes testsúlycsökkentő program három egyenlő fontosságú tényezőből áll. A sikeres fogyasztáshoz szükséges lesz egy megfelelően összeállított fogyasztó diéta, mozgás és a folyamatos kontroll. Bármelyik alkotó elhagyása esetén csökken a fogyasztóprogram hatékonysága.

Valamennyi eljárás lényege a takarmány energiatartalmának minimálisra csökkentése. Egy mennyiségi takarmányozási-program szükséges a kutya és macska energiaszükségletének pontos felméréséhez és annak kiszámításához, hogy mennyi az a takarmánymennyiség, amely már súlycsökkenéshez vezet.

A napi energiaszükséglet egyenesen arányos a zsírmentes testtel (azaz az izomtömeggel és a szervekkel). Ezeknek a szerveknek a protein-, vitamin-, ásványianyag- és energiaigényét fedezni kell, hogy ne alakuljon ki hiánytünet és az izomtömeg is biztosítani tudja az egészséges funkcióját. A túlsúly megtartásához ugyanakkor egészen kevés energia szükséges, ezért nehéz a megfelelő táplálékmennyiség megítélése. A nem kalóriaredukált takarmány mennyiségének csökkentése során nagy valószínűséggel nem érhető el súlycsökkenés hiánytünetek jelentkezése nélkül. Sőt az elhízott macskákat sohasem szabad koplaltatni, mert az a májelzsírosodás kockázatát rejti magában!

A valódi kalóriacsökkentett takarmány 3100 vagy ennél kevesebb kcal-t tartalmaz kutyák esetében, 3250 vagy ennél kevesebb kcal-t tartalmaz macskák esetében. A tápok kalóriatartalma, a tartalmazott tápanyagok minősége (amiből a szervezet kalóriát állít össze), rosttartalma, és az emészthetősége széles határok között mozog. A gyártók a termékeik energiasűrűségét és zsírtartalmát csökkentik, ezzel egyidejűleg növelik a rost és a levegőtartalmát, valamint az előállított takarmány nedvességtartalmát. A víz és a levegő gyorsan távozik a gyomor-bélrendszerből és csak a teltségérzet fenntartásában játszanak szerepet. Ugyanígy csökkenti az éhségérzetet a ballasztanyagok egy része, amelyek a gyomorürülést lassítják. A magasabb dietetikai rosttartalom megnöveli a bélsár mennyiségét valamint az ürítés gyakoriságát, ezért ajánlott ez a táp többek között a bélsárpangással küszködő kutyák esetében is.

Gyakran kérdezik a gazdik, hogy nem lehetne-e az eddig etetett takarmány mennyiségét csökkenteni inkább, ahelyett, hogy ezt az energiaszegény tápot etetné a kedvencével?! Ez három okból kifolyólag sem volna megfelelő.
Először is a legtöbb táplálék sokkal több zsírt tartalmaz, mint a „light” tápok. A zsír pedig 2,25x több kalóriát tartalmaz, mint a megegyező mennyiségű szénhidrát vagy protein. Ehhez még hozzájön, hogy a zsír egész könnyen emészthető és energiaraktárként szerepel az anyagcserefolyamatokban.
Másodszor, egy takarmány emészthetősége fordítottan arányos a takarmány összmennyiségével. Tehát, ha az energiadús takarmányból kevesebb mennyiséget vesz fel az állat, az emésztett rész és ezáltal a tápból származó összenergia nagyobb mennyiségű lesz. Harmadszor, ha a takarmány mennyiségét lecsökkentem, akkor lecsökken vele együtt a felvett protein, eszenciális aminosav, vitaminok, ásványi anyagok mennyisége is. Ezzel a módszerrel létrehozok ugyan egy energiahiányt, de az izom és a belső szervek nem tudják a fiziológiai funkciójukat betölteni, hiánytünetek jelennek meg.

A napi takarmánymennyiség zsírtartalmán kívül az összkalóriatartalom is befolyásolja a súlynövekedést illetve a súlycsökkenést.

A tulajdonosnak ki kell mérni a szükséges tápmennyiséget, ami a kutya és macska súlyát már csökkenti vagy éppen szinten tartja. Az elképzelés, miszerint az állat majd maga szabályozza a számára szükséges mennyiséget, csak nagyon ritkán valósul meg. A csemegékről, finom falatokról a fogyókúra idején nem kell lemondani a kutyának, macskának, ezeket nem kell teljesen megvonni kedvencünktől, de a napi összkalóriamennyiségbe bele kell számítani ezek kalóriatartalmát.

A mozgás az egyetlen praktikus módszer az energialeadás növelésére és ezzel energiadeficit létrehozására. Egy erősen elhízott kutya esetében, amely olykor orthopédiai, kardiovaskuláris és/vagy pulmonális problémával is küszködik, az aktivitás kezdetben csak addig tartson, míg az állat megerőltetés nélkül bír munkát végezni. A végcél idővel az, hogy naponta 20-60 perc sétát a kutya bármilyen nehézség nélkül szívesen megtegyen. Az orthopédiai bántalmaktól is szenvedő kutyák esetében az úszás lehet a séta egy alternatív formája, amely során több kalória használódik el, mint ugyanannyi időtartamú gyaloglás alkalmával. Macska esetében szorgalmazhatjuk a mozgást labdával, szalagokkal, „lézeregérrel” vagy bármilyen állatot formáló macskajátékkal.

Kezdetben minden második héten súlykontrollt kell végezni, majd ha a súlycsökkenés stabillá válik, elegendő, ha csak minden 4. hétben mérlegeljük kedvencünket. Takarmányváltáskor vagy mennyiségének növelésekor mindenképpen fontos visszatérni a kéthetenkénti kontrollálásra, hogy állataink megtartsák a súlyukat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb kisállat testsúlyának 120%-áról 100%-ra csökkenése legalább 8-12 hónapot igényel.
Egy sikeres súlycsökkenés nagy valószínűséggel javítja az operáció vagy a gyógyszeres kezelés hatékonyságát és sok esetben szükséges is annak maximális hatásának biztosításához