Top

A szőrzet és a bőr elváltozásainak támogató dietetikai terápiája

Közzétéve: 2019-09-17 19:49:49

A leggyakoribb megállapított bőrbetegségek kutyák esetében a következők:
(1) allergia (bolhaallergia, atópia), (2) bőrdaganat, (3) bakteriális pyoderma, (4) seborrhoe, (5) parazitás dermatosis, (6) táplálékallergia (érzékenység vagy intolerancia), (7) autoimmun és (8) endokrin megbetegedések tünetei.

A leggyakrabban megállapított bőrbetegségek macskák esetében a következők: (1) tályogok, (2) parazitás dermatosis, (3) allergia (bolhaallergia, atópia), (4) miliaris dermatitis, (5) eosinophilsejtes granuloma, (6) gombás fertőzések, (7) tápanyagallergia, (8) pszichogen dermatosis, (9) seborrhoes állapotok, (10) daganatos elváltozások és (11) autoimmun megbetegedések tünetei.

A legtöbb takarmányozási hibából kialakult bőrbetegség vagy szőrelváltozás nagy energia és tápanyagszükségletű életszakaszban jelentkezik, azaz a fiatal, növekedésben lévő és felnőtt vemhes vagy szoptató állatok esetében. A veleszületett bőrhibák és bizonyos parazitás, bakteriális és gombás bőrmegbetegedések gyakran már a hat hónaposnál fiatalabb állatokon jelentkeznek.

A következő elváltozások keltenek gyanút a takarmányozási hibából eredő bőrproblémára:


(1) A szőrzet vékonyszálú, száraz, durva, könnyen kihúzható,

(2) lassú a szőrzet növekedése, lassan nő vissza a szőr, ahonnan levágták (több mint 3 hét),

(3) abnormális korpaképződés észlelhető,

(4) helyenként szőrhullás, bőrpír vagy pörkképződés látható, – pl. a lábakon,

(5) felfekvések alakulnak ki vagy gyenge esetleg rossz a sebképződés,

(6) az eredeti szőrszín elvesztése tapasztalható.

Hólyagok, gennyes hólyagok elsődlegesen csak ritkán alakulnak ki takarmányozási eredetű hibából adódóan, ezek sokkal inkább már egy másodlagosan kialakult bakteriális felülfertőződés tüneteként jelennek meg.

Dermatológiai probléma jelentkezésekor mintagyűjtés történhet bőrkaparék vizsgálatra, a szőrszál mikroszkópos vizsgálatára, az elváltozott szövet citológiai vizsgálatára, gombatenyésztés készítésére valamint a bőr szövettani vizsgálatára. Néhány esetben a teljes vérkép vagy a vér pajzsmirigyhormon szintjének meghatározása segít a diagnosztizálásban.

A genetika, az életszakasz, a táp típusa és a táplálékkiegészítők mind tényezői a takarmányfüggő bőrbetegségek kialakulásának. Több mint 30 kutyafajta létezik, amely hajlamosabb bizonyos bőrbetegségekre, mint a többi. A cinkhiányból származó, valamint a karotinhiányos dermatosis gyakrabban fordul elő északi kutyafajtáknál, mint a malamut és a szibériai husky. A tápanyaghiányból származó bőrbetegségek a legnagyobb tápanyagszükséglet idején jelentkeznek leggyakrabban. Ilyen a növekedés, a vemhesség és tejtermelés időszaka vagy bármilyen, a szervezetet érintő megbetegedés. A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálóanyag biztosításával ezek az elváltozások korrigálhatóak. Megelőzhető koncentrált energia- és fehérjetartalmú kölyökkutya- illetve kölyökmacskatáp etetésével. A kiegészítés során figyelembe kell venni az omega3 és omega6 zsírsavak arányát. Kedvező az, ha az omega-6 zsírsav koncentrációja 5-10-szerese az omega-3 zsírsav mennyiségéhez viszonyítva.

Néhány gyenge minőségű száraztáp elégtelen mennyiségű zsírt, rosszabb emészthetőségű és túl sok ásványi anyagokat tartalmaz. Ha túl kevés és rossz minőségű zsírt tartalmaz egy táp, akkor az eszenciális zsírsavakban hiány léphet fel, a rossz emészthetőségű tápanyagok esetén fehérje és energiahiány áll elő, és a magas ásványianyag tartalom, mint a kálcium, csökkenti más tápanyagok (pl. a cink) felszívódását a szervezetbe, ami a normális egészséges bőr számára nélkülözhetetlen.

Az otthon összeállított táplálék zöme kevés mennyiségű kálciumot, eszenciális zsírsavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezért ha ezzel etetjük kedvencünket, pótoljuk ezen hiányosságokat kálciummal (dikálciumfoszfáttal), eszenciális zsírsavakkal (kukoricaolaj, napraforgóolaj, vagy bármilyen növényi olaj/ Bőrtáplálóoldat), valamint multivitamin- és ásványianyagkiegészítőkkel. A macska táplálékát pedig taurinnal kell teljes értékűvé tenni.

Az otthon összeállított takarmány esetében azonban nem csak hiányosságok léphetnek fel, hanem egyes tápanyagokat könnyen túl is adagolhatunk. Például A-vitamin toxikózis lép fel, ha túl sok májat eszik a kedvencünk, de ugyanígy előfordulhat a kálcium túladagolása is, ami a cink felszívódási zavarához vezet.

A szőr és a bőr képződésekor legfontosabb limitáló tényező a fehérje és az energia. A kistermetű, hosszú szőrű kutyák esetében a takarmányfehérje 30%-a szükséges a napi szőr növekedéséhez, míg a rövidszőrű, nagytermetű kutyák esetében elegendő a 10%. A táp megfelelő protein és energiatartalma szükséges az egészséges keratinizációhoz, pigmentképződéshez és a bőr egészséges zsírtalmának megőrzéséhez. Ha a bőr elveszti védő funkcióját, másodlagos bakteriális és gombás fertőzések indulnak el a kedvencünkön.

Azok az állatok, amelyek betegség után lábadoznak, sérültek vagy operálva voltak, nagyobb energia-, fehérje-, bizonyos aminosav- és tápanyagszükséglettel rendelkeznek. Ezek hiányában a szőrhullás szintén fokozódik. Kifejezetten ezekre az esetekre fejlesztettek ki tápokat, növelve kis kedvencünk gyógyulási erélyét, közepes fehérjetartalommal, cinkkel, tojássárgájával (Prescription Diet Canine/Feline a/d).

Az eszenciális zsírsavak hiánya a bőrtüneteken kívül (korpázás) késedelmes sebgyógyulásban és az immunrendszer csökkent működésében is megnyilvánul.

A kén minden növény és állat sejtjének életfontosságú. Számos biológiai feladattal rendelkezik, transzportproteinek és enzimek alkotója, az egészséges kötőszövet éréséhez, a melanin tyrosinból való képződéséhez szükséges.
Három okból alakulhat ki kénhiány kutyában és macskában: 1) alacsony kéntartalmú takarmány etetése során, 2) a takarmányban a kén nehezen hozzáférhető formában található, 3) valamilyen konkuráló ásványi anyagból tartalmaz túl sokat (ilyen pl. a cink a kén esetében).

A cink ugyanakkor egy fontos aktiváló eleme számos enzimnek, számtalan fontos biológiai feladatot lát el, tehát ezt sem szazad sem alul- sem felüldozírozva tartalmaznia a takarmánynak.

Az A-vitamin a hámszövet normális fejlődésén kívül a termékenység és a látás optimális folyamatához is fontos. Növényi eredetű karotinból és állati szövetekből fedezi tudják szükségletüket kedvenceink. A felesleget a májban raktározzák el.

Azoknál a dermatosisoknál, amelyek a takarmányváltás és kiegészítők mellett nem javulnak 3 héten belül, biopsziát kell végezni. A szőrszál kémiai összetételének meghatározása még nem tartozik a rutineljárások közé.

Számtalan bőrelváltozásnak van valamilyen gyulladásos komponense.
A vakarózás jellegzetes tünete minden allergiás bőrelváltozásnak. Az atópia tünetei a kiskedvencek három hónapos és 3 éves kora között jelentkeznek leggyakrabban. A bolhaallergia szintén egy erős vakarózással indul, amely rövid idő alatt gennyes dermatitissé válhat egy esetleges másodlagos bakteriális fertőzés után. A bolhán kívül más rovarok, pókok okozta csípésre is válaszolhat a szervezet allergiás tünetekkel.

Az atópia öröklődő hajlam a környezetből származó allergénekkel szemben történő IgE-ellenanyag termelésére, ami allergiás megbetegedéshez vezet. Az öröklődés menete még nem ismert. Macskák esetében nincs fajtadiszpozíció, de számos kutyafajtánál már felismerték ennek tényét. Ezek közé a kutyafajták közé tartozik a Cairn terrier, a West Highland White terrier, a skót terrier, a drótszőrű foxterrier, a boston terrier, a Sealyham terrier, a Lhasa Apso, a dalmata, a mopsz, az írszetter, az angol szetter, az arany retriever, a labrador retriever, a boxer, a törpe schnauzer, az angol bulldog, a bichon frisé, Shar-pei, Shih-tzu, német juhászkutya, belga tervueren, beauceron és cocker-spániel. Gyulladás, dermatitis és allergiás bőrbetegség együttes előfordulása esetén nagy valószínűséggel az eszenciális zsírsavak anyagcserezavara vagy az eikozanoid termelés hiányossága áll a háttérben. Eikozanoidot képes a szervezet linolénsavból előállítani hiány esetén. Ezek az eikozanoidok gátolják a gyulladást sejtszinten. Így már érthető miért olyan fontos a táp magasabb linolénsavtartalma a bőr gyulladásos megbetegedése esetén