Top

Laparoscopia

Közzétéve: 2020-12-23 17:43:24

Mit kell tudni a laparoscopiás ivartalanítási eljárásról

 

A laparoscopiás technika egy olyan műtéti eljárás, amellyel a hasfal megnyitása nélkül tudunk a hasüregben műtétet végezni. Lényege, hogy mély altatásban a hasüreget egy speciális tű segítségével, szén-dioxid gázzal feltöltjük, majd egy kb. 10 mm-es metszésen keresztül vezetjük be a laparoscopos eszközt, melynek speciális kamera rendszerén keresztül egy külső monitoron lehet megjeleníteni a hasüregi szerveket majd egy másik pici metszést ejtünk a munkacsatorna számára, melyen keresztül különböző speciális operációs eszközöket juttatunk a hasüregbe. A hasüregbe bejutva a látható hasüregi szerveket (rekesz, máj, epehólyag, gyomor, belek, húgyhólyag) megvizsgáljuk. Majd felkeressük a méhszarvakat a petefészkeket és a munkacsatornán keresztül bevezetett manipulációs eszközök segítségével elvégezzük a műtétet (petefészkek eltávolítása).

 

Ezzel a műtéti technikával elkerülhetővé válik a has megnyitása, ezáltal a műtétet követő gyógyulási idő jelentősen lecsökken.

A műtét vitathatatlan előnye a kíméletes műtéti megoldás valamint a rövid és gyors felépülés.

A laparoszkópos sebészetnek számos előnye mellett talán csak egyetlen negatívuma említhető meg: mivel a laparoszkópos sebészi tréningek és az eszközök is rendkívül drágák, ezért csak kevés helyen sikerül ilyen mérvű fejlesztést véghezvinni az állatkórházakban. A nyugati országokban és hazánkban is nagyjából 60%-70%-kal drágábbak ezek a műtétek, mint a régi típusú ivartalanítások.

 

Kis nyíláson keresztül eltávolíthatjuk a petefészkeket hagyományos műtéti eljárás során is (kulcslyuk technika), a műtét lényege, hogy a nyíláson keresztül a hasüregen kívülre húzzuk a petefészkeket, és a hasüregen kívül végezzük el a műtétet, majd a méhszarvakat visszahelyezzük a hasüregbe és a nyílást zárjuk. Ebben az esetben azonban nem tekinthetjük át a hasi szerveket illetve ez nyílt hasi műtétnek számít, hagyományos eszközökkel megvalósítva. Nem összetévesztendő a minimal invasív, modern laparascopiás sebészeti módszerrel.Kapcsolódó termékek: