Top

A tüzelő szuka táplálása

Közzétéve: 2019-08-14 20:46:39

A reprodukciós ciklusban lévő kutya jó takarmányozási programjának célja a fogamzóképesség, az alomkénti kölykök számának az optimalizálása, a szuka kihordóképességének segítése valamint a kölykök túlélőképességének növelése az ellés előtt és után. Egy jól összeállított takarmány növeli a reprodukció sikerességét, míg egy hiányos táplálás a szuka sikeres szaporodását negatívan befolyásolja.


Az ivarzás, vemhesség és szoptatás mind nagyon specifikus tápanyagszükségletű folyamat. A tápanyagszükséglet a tápanyagcserétől függ és szorosan befolyásolja a környezet és számos más külső faktor. A kanok is kiegészítő takarmányozást igényelnek az optimális teljesítőképesség és szaporodási siker biztosítása érdekében.

Már a pároztatás előtt és a termékenyítés idején optimális kondícióban kellene lennie a szukának. Ez akár használható alapszabályként is, hiszen egy hiányos takarmányozás gyakran csak az ellés után tűnik fel. Az elhízott szuka petesejtjeinek ovulációja gyérebb számban következik be, ebből még több embrió fel is szívódhat és gyakran jár a későbbiekben hiányos tejtermelődéssel. Mindemellett ezek a szukák tünet nélkül ivarzanak, meghosszabbodott ösztrusz közötti fázissal vagy anösztrusszal csapják be a kanokat és a tenyésztőket.

Az ivarzás során a jól táplált szuka nem kíván semmiféle speciális táplálást, de a létfenntartó szükségletet biztosító takarmányt mindenképpen nyújtani kell a számukra. A proösztrusz előtt egy 5-10%-os takarmánytöbblet biztosítása ajánlott, ami a pároztatás után visszacsökkenhet az eredeti létfenntartó szintre. Ezt nevezik a szakirodalomban „flushing”-nak, amely a termékenyülés optimalizálását és a kölyökszám növelését segíti elő. A megfelelő kondícióban lévő szuka esetén a „flushing” nem szükségszerű.

Amennyiben a pároztatás előtt a szuka alultáplált és rossz kondícióban van, várjunk a fedeztetéssel a következő ivarzásig és először tápláljuk fel a kutyát megfelelő kondícióra energiadús táppal (min. 4,0 kcal/g vagy 16,7 kJ/g). A táp nyersfehérjetartalma minimum 25% szárazanyagra vonatkoztatva és a zsírtartalom 15% legyen.

A szuka kutya ivarzása során általában csökkent étvágyú, akár 17%-os takarmánycsökkenés is megfigyelhető nála.

Az erősen igénybevett kanok szintén veszíthetnek súlyukból, ezt kompenzálva biztosítsunk számukra nagyobb energiamennyiségű tápot, hogy a kondíciójukat tartani tudják és kizárható legyen az egyéb okból történő testtömegvesztés (betegség).

Hiányos takarmányozásból a következő problémák adódhatnak:

Fehérjehiány esetén a kölykök csökkent súllyal születhetnek, növekedhet az újszülöttkori elhullások száma, de mindenképpen csökken a kölykök immunitásának esőssége. Hiányos szénhidrátellátás szintén csökkent születési súlyt okoz, nő az elhullási arány illetve a kölykök fejlődése károsodhat. Cinkhiány esetén a magzatok felszívódhatnak, kicsi méretű kölykök születnek illetve a kanok megfelelő minőségű spermatermelése szenved hiányt. Vas és B-vitamin hiány esetén csökken a kölykök immunitása és az oltásokra adott reakció is csökkent mértékű lesz. Viszont a túladagolás is káros lehet. Az A-vitamin túladagolása esetén születési rendellenességekkel jönnek világra a kölykök és az alomnagyság is alacsonyabb lesz. A D-vitamin túldozírozása esetén a kötőszövetekben rakódik le a kálcium, ezzel okozva károsodást a szukában és a születendő kölykökben.