Top

10 érdekesség a hörcsögökről, amiket talán Te sem tudtál

Közzétéve: 2021-07-01 16:47:13

Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen nagyon aranyosak, és igazi mókamesterek. E cikkben elhoztunk Neked 10 érdekességet, amiket talán még Te sem hallottál a hörcsögökről.

1. A hazánkban kapható hörcsögfajok csak és kizárólag egyedül tarthatóak. Ha több hörcsögöt tartanál együtt, akkor bármikor veszekedés alakulhatna ki. A veszekedés akár odáig is fajulhat, hogy az egyik állat belehal sérüléseibe. A hörcsögök egyedül boldogok, nincs szükségük társra.

2. Éjszakai állatok, nappal többnyire alszanak. A legtöbb hörcsög este 7-8 óra után ébred fel, napközben pedig csak ritkán mutatkozik.

3. 25 fok felett hűteni kell őket, mert könnyen hőgutát kapnak. A vadonban a hörcsögök föld alatti járatrendszerekben élnek. Mivel éjszakai állatok, nappal ritkán jönnek elő, így nincsenek kitéve a magas hőmérsékletnek sem. Mivel nem tudnak izzadni, 25 fok felett hűteni kell őket, különben a nyári forróság akár a halálukat is okozhatja.

4. Kicsi állatok, de igényeik nagyok. A hörcsögök aprók, ezért sokan azt gondolják, hogy kis lakhely is elég nekik. Ez nem igaz, ugyanis a hörcsögök a legmozgékonyabb rágcsálók. Így szükségük van nagy alapterületű lakhelyre. A hörcsög lakhely kialakítása során vedd figyelembe, hogy törpehörcsögnek legalább 60*50, aranyhörcsögnek legalább 80*50 cm alapterületű hely szükséges.

5. Mozgékony állatok. Egyetlen éjszaka alatt akár 10-15 km-t is lefutnak. Sőt, a roborovszki törpehörcsög, a világ legfürgébb hörcsöge, akár 20 km-t is megtehet egyetlen éjszaka alatt.

6. A rácsos kerék nem való nekik. A legtöbb kereskedésben sajnos még mindig kaphatóak rácsos kerekek is, de ezek semmilyen állatnak nem megfelelőek. A rácsokon való lépkedés hatalmas fájdalmat okoz, akár talpfekély is kialakulhat tőle. Emellett a hörcsögnek arra is figyelnie kell, hogy ne a rácsok közé lépjen. Emiatt nem tud kellőképpen felgyorsulni futás közben. Törpehörcsögnek legalább 20, aranyhörcsögnek legalább 28 cm átmérőjű kerék kell, ami zárt futófelületű.

7. Csincsillahomokban fürdenek. A hörcsögöknek a csincsillahomok egy természetes közeg. Növeli a komfortérzetüket, nagyon szeretnek benne ásni és hemperegni. E procedúra során tisztítják a bundájukat. A csincsillahomokot szórd egy nagyobb edénybe, és úgy tedd be a hörcsöghöz.

8. Nem tudnak hányni. A hörcsögök fizikailag képtelenek rá, egyszerűen ilyen az anatómiájuk. Ennek köszönhető, hogy altatásos beavatkozások előtt is ehetnek és ihatnak, hiszen nem lesz tőle semmilyen problémájuk.

9. Ők is isznak ivóvizet. Sajnos sok üzletben a mai napig azt mondják, hogy a hörcsögöknek nincs szükségük vízre. Ez egyáltalán nem igaz! Mint minden emlős, a hörcsög is iszik vizet. Nagyon fontos, hogy hörcsögödnek mindig rendelkezésére álljon friss ivóvíz. Ezt teheted önitatóba vagy tálba. Naponta mindig cseréld!

10. Szükségük van szárított rovarokra a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében. A hörcsögöknek 3 fő táplálékuk van: magok, zöldségek és fehérje. Míg magkeveréket és zöldséget naponta kell adni nekik, fehérjét elegendő 2-3 naponta. Fehérje gyanánt ideális választás a szárított rovar.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

 

Kapcsolódó termékek: