Top

A szoptató szuka táplálása

Közzétéve: 2019-08-14 20:49:12

A kielégítő mennyiségű tejtermelés egyrészt függ a szuka termékenyülés előtti kondíciójától, a vemhesség és laktáció során kapott kiegészítő takarmánytól. Ebben a szakaszban a tápanyagszükséglet közvetlenül összefügg a tej termelésével, amely a kölykök számától függ.

A szuka tápanyagszintje a tejtermelés időszakában valamennyi felnőtt életszakasz energiszükségletétől nagyobb mértékű és talán a kölykök növekedési szakaszához hasonlítható leginkább, de azt is meghaladja. A 4 hetes kölyköket szoptató anyakutya a testtömegének 8,3%-nak megfelelő tejmennyiséget termel, összehasonlításképpen említve egy átlagos tehén testtömegének csak 7,3%-ának megfelelő tejmennyiséget produkál. Ehhez jön még hozzá a tény, hogy a szuka kutya teje több mint kétszer annyi fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a tehéntej és több fehérjét tartalmaz a kecsketejnél is.

Az ellés után szerencsés esetben a szuka 5-10%-kal többet nyom a kezdeti testtömegénél. A kutyának a macskával ellentétben nem halmoz fel energiaraktárként zsírt a tejtermelés időszakára.

A szoptatás első hetében a szuka méretétől függetlenül testtömegének 2,7%-ának megfelelő tejmennyiséget termel, majd ezután emelkedik ez a mennyiség és a 3. és 4. héten éri el maximumát. A szoptatás első 5 napjában a tej összetétele állandó és a szuka tápanyagszükségletét a termelődő tej mennyisége határozza meg, ami a laktáció 3. és 4. hetében már az alomnagyságtól függ. Körülbelül az 5. héttől kezdve a kölykök elkezdenek szilárdabb takarmányt is fogyasztani, így a szuka tejtermelése ezzel le is csökken.

A szoptató szuka számára a friss víz korlátlan hozzáférése abszolút
x
fontos.
Könnyen érthetővé válik, ha megemlítjük, hogy egy 35 kg-os szukának, amely egy nagy létszámú alomnak termel tejet, naponta 5-6 liter vízre van szüksége.

A szoptató kutya takarmánya legyen az átlagosnál könnyebben emészthető.

Az ellés után a szuka energiaszükséglete folyamatosan nő, amely 3-4 hét elteltével maximális szintre emelkedik és eléri a létfenntartó szint 3-4-szeresét. Az ellés után körülbelül 8 héttel visszacsökken az eredeti értékre. A takarmány energiasűrűsége lesz a limitáló faktor a szükségletet biztosító energiafelvételnek. Az ekkor szükséges energiának fedezni kell a szuka életfenntartásra szolgáló mennyiségét és a tejtermelést biztosító energiamennyiséget egyaránt. Ha a tejtermelés energiaszükségletét nem is számoljuk, akkor is több energiára van szüksége az anyakutyának, mert a kölykök tisztogatása, ápolása megnövekedett aktivitással jár együtt illetve egyéb stresszfaktorok is fogyasztják energiájukat.

A proteinszükséglet a laktáció ideje alatt nagyobb az energiaszükségletnél is, ezért a takarmánynak mindenképpen az átlagosnál nagyobb fehérjetartalmat kell biztosítania. Átlagosan a 25% vagy ennél nagyobb mennyiségben és könnyen emészthető nyers fehérjét tartalmazó takarmány, amelynek még magas energiasűrűsége is van, biztosítani tudja a szuka fehérje- és energiaszükségletét.

A zsír, mindenekelőtt az esszenciális zsírsavak megléte és a zsírban oldódó vitaminok szállítása miatt nagy jelentőségű. A megfelelő táp minimális zsírtartalma szárazanyagra vonatkoztatva 10%. A napi linolsavszükséglete a szoptató szukának 500mg/ testtömeg kg. Mivel a kölykök csekély energiaraktárral érkeznek a világra, ezért mindenképpen jól jön számukra a tej magasabb zsírtartalma.

A szoptatás időszakában a felvett energia 10-20%-a legyen oldható szénhidrát formájában hozzáférhető a szervezet számára, így a tej tejcukortartalma nem csökken le a normális 3-3,5%-ról.

A plazma kálciumszintje a szoptatás 3-4. hetében lecsökken (anélkül, hogy az klinikai tüneteket okozna a szuka szervezetében), ez idő táján a szuka kb. ötször annyi kálciumot igényel, mint az a fenntartó szintje volna. A kölykök számától függően a szuka kb. 250-500 mg kálciumot és 175-335 mg foszfort igényel naponta testtömeg kg-onként. A házikoszt mellé mindenképpen javasolt kálciumkiegészítést alkalmazni a szuka kutyánál, de csak úgy, hogy a kálcium-foszfor arány 1,3:1 maradjon. A szoptató szukának való táp etetésével egyidőben nincs szükség kiegészítő mennyiségű kálciumra az anyakutya számára.

Az első 48 órában termelődő föcstej magas vastartalmat biztosít a kölykök számára, amelyet a májukban raktároznak el és 5 hétig ebből fedezik vasszükségletüket. Ezzel egyidőben a kénszükséglet az energiaszükséglettel emelkedik.

Az otthon rizsből és húsból összeállított takarmány a szoptató szuka számára nem nyújt elegendő tápanyagot és energiát, mindenképpen egészítsük ki valamilyen növényi olajjal, így pótolva az esszenciális zsírsavakat az étrendjében.

A száraz tápok magasabb tápanyagsűrűséggel rendelkeznek és magasabb szénhidráttartalmúak is, mint a konzervek, így azoknak a szukáknak javasolt, amelyeket súlyvesztés fenyeget vagy csak rövid ideig táplálkoznak. A konzervek magasabb zsírtartalma és nedvességtartalma ugyanakkor szintén rendelkezik jó tulajdonsággal, hiszen több energiát biztosít a kutya számára és magasabb zsír- és nedvességtartalma miatt az ízletességét is növeli a takarmánynak.

A szoptató szuka számára legyen a táp korlátlanul elérhető illetve napjában többször etessük meg őket. Amennyiben az alom csak egyetlen kölyökből áll, figyeljünk az anyakutya súlyára, ne váljon túlsúlyossá.

A tulajdonos keresse fel az állatorvost, ha a szuka keveset eszik illetve abnormális hüvelyváladéka van a kutyának. További jel az azonnali állatorvosi látogatás szükségességére, hogy a szuka nyáladzik, izmai remegnek, elájul és/vagy a kölykök gyengék és anyjuk nem gondoskodik róluk. A testhőmérséklet és a tejmirigyek folyamatos ellenőrzése mindenképpen ajánlott. Ha a kölykök egész nap sírnak és nem nő a súlyuk, a tej mennyiségi és minőségi problémája állhat a háttérben, akár egy tejmirigygyulladás, tejtermelődés teljes hiánya vagy rossz takarmányozás következtében.


A szuka testtömege ideális esetben a szoptatás első hónapjában 5%-kal csökkenhet és a szoptatás befejezte után egy hónapon belül az eredeti testtömegét újra el kell érnie.