Top

A vemhes szuka táplálása

Közzétéve: 2019-09-11 18:44:05

A kutya vemhessége átlagosan 63 napig tart. 21 naponként 3 szakaszra lehet osztani.
A szükségletnek megfelelően táplált szuka kutya átlagosan az eredeti testtömegének 15-20%-át hízza magára az ellés napjáig. Ellés után a termékenyítéskor mért testtömegének 5-10%-át még magán hagyja a szuka. Mindez a testtömegtöbblet fedezi az emlőszövet fejlődését, a sejten kívüli folyadék lerakódását és az extragenitális szövetek valamennyi növekedését. Az ellést követő szoptatás miatt alapvetően nincs szüksége a kutyának zsírraktárakra, mivel ez alatt az idő alatt ő azt a takarmányból fedezni tud

Egy takarmányozási hiba, legyen az alul- vagy felüldozírozásból eredő, a vemhességet és a szoptatást negatívan befolyásolja. A megtermékenyült petesejt korai stádiumában elhalhat, de ugyanez előfordulhat az abnormálisan fejlődött magzat esetében is, tehát mindenképpen az embrió elvesztéséhez vagy felszívódásához vezet, majd elvetélődik, esetleg a szuka kihordja az elpusztult kiskutyát. Az embrió elvesztése és felszívódása alacsony alomnagyságban nyilvánul meg. Sok esetben takarmányozási hiba az oka a kölykök alacsony súllyal történő születésének, ami a hypoglikaemiáért, vérfertőzésért, tüdőgyulladásért és vérzésekért, azaz csökkent túlélőképességért felelnek. A túlsúly az ellés során okozhat gondot, a tolófájásokat elnyújtja, a méh nem kap megfelelő mennyiségű oxigént, a kölykök gyakran már kifáradva, hypoglikaemiásan, hypoxiásan jönnek világra.

A vemhesség 35. napjáig a kölykök csupán 2%-nyi többletsúlyt eredményeznek, a 40. napig pedig csak 5,5%-nyit. Így a vemhesség első kétharmadában az anyakutya energiaszükséglete nem különbözik jelentősen a felnőtt kutya energiaszükségletétől. A 40. naptól kezdődik a magzati szövet erőteljesebb fejlődése és ezzel együtt az 5. héttől az energiaszükséglete is nő. Maximális energiaszükségletre a vemhesség 6-8. hetében lesz szükség. A kisebb alomlétszámot kihordó szuka energiaszükséglete a felnőtt kutyáétól csak 30%-kal több, míg egy nagyobb alomé 50-60%-kal több energiát igényel.


Habár az utolsó hetekben a szuka kutya energiaszükséglete eléri maximumát, a takarmányfelvétel azonban csak limitált mennyiségben valósulhat meg a hasüregben fellépő helyhiány miatt, amit a magzatok és a hatalmas méh eredményez. Különösen a nagytermetű, sokat ellő kutyák esetében okoz nehézséget az utolsó hétben annyi takarmányt felvenni, amennyivel a kutya a súlyát tartani képes lesz. Az ellés előtt gyorsan lecsökken a takarmányfelvétel, egyes szukák teljesen megtagadják az ételt. A vemhesség késői szakaszában történő súlyveszteség megelőzése és a tejtermelés problémamentes lefolyásának érekében lesz olyan fontos már a vemhesség korai szakaszában a megfelelő energiaellátás a szuka számára. A megfelelő takarmány a vemhesség során 4,0 kcal/g vagy 16,7 kJ/ g energiát tartalmaz szárazanyagra vonatkoztatva.

A vemhesség során 40-70%-kal is megnő a proteinszükséglet.
A megfelelő táp 20-25% nyersfehérjetartalmat és 4,0 kcal/g proteint tartalmaz szárazanyagra vonatkoztatva. A kölykök vitalitásának növelése és a neonatális elhullások megelőzése érdekében a protein jobb minőségben álljon a kutya rendelkezésére. Fehérjehiány csökkent születési súlyt okozhat, az első 48 órában az elhullások száma növekedhet illetve a kölykök immunállapotát is befolyásolja.

A takarmány megnövelt zsírtartalma javít az emészthetőségen és emellett energiaraktárként is szolgál, ami a nitrogénretenciót is javítja. Megfelelő a táp, ha szárazanyagra vonatkoztatva zsírtartalma eléri a 10-25%-ot.

A magzatok fejlődésének több mint 50%-át glükóz szolgáltatja, ezért az anyakutya a vemhesség utolsó heteiben magas glükózszükséglettel rendelkezik. Amennyiben egy glükózszegény takarmánnyal etetjük kutyánkat, növeljük az alacsony vérnyomásból és ketózisból adódó problémák esélyének előfordulását, valamint így a tej cukortartalma is 40%-ra csökkenhet, amely a kölykök egészséges fejlődéséhez nem lesz elegendő.

A vemhesség utolsó 35 napjában a kálcium és foszfor szükséglet kb. 60%-kal nő a magzati csontváz gyors fejlődése miatt. Ebben az időszakban arra kell vigyázni, hogy semmiképpen ne adagoljuk túl a kálciumot a szuka takarmányában, tehát szárazanyagra vonatkoztatva 0,75-1,5% legyen a kálcium mennyisége. A kálcium és foszfor aránya pedig megmaradjon 1:1-1,5:1.

Lehetőleg válasszunk olyan takarmányt az anyakutyának, amely könnyen emészthető és minimum 5%-kal jobb emészthetőségű, mint egy átlagos táp.

A vasszükséglet szintén megnő a vemhesség utolsó hetében, mivel a kölykök nagy mennyiséget raktároznak el a májukban és szükség van a magas vastartalommal rendelkező föcstej termeléséhez is. Vashiány esetén az immunitás nem működik megfelelő mértékben.

A cinkhiányra kifejezetten érzékenyek azok a kutyák, amelyek a szövetek erőteljesebb fejlődésében lévő fázisban vannak (vemhesség, laktáció és növekedés időszaka).

A szuka kutyát a vemhesség első felében naponta egy-két alkalommal etessük, míg a második felében kapjon 2-3 alkalommal is takarmányt. Óriás termetű kutyafajták anyakutyái illetve nagy almot hordó szuka kutyák lehetőleg egész nap korlátlanul tudjanak takarmányt magukhoz venni.

A vemhesség első kétharmadában a szuka kutya ugyanannyi energiát igényel, mint egy nem ivartalanított felnőtt kutya, azaz a létfenntartó érték 1,8-szorosát. Ez a mennyiség egészen 3 szorosára is megemelkedik a vemhesség utolsó három hetében.

Két esetben érdemes felkeresni az állatorvost a kutya vemhessége során. A fedeztetés utáni 17-20 naptól egy ultrahangvizsgálatra, hogy meggyőződjünk, valóban megtermékenyültek-e a petesejtek illetve a várt ellés előtti héten szintén közbeiktathatunk egy kontroll ultrahang vizsgálatot.