Top

Kölyök macska táplálása az elválasztástól a felnőtt korig

Közzétéve: 2019-09-12 10:57:45

Az elválasztást követő növekedési periódust a macska 8 hetes korától számítjuk, egészen addig, amíg eléri a felnőtt, azaz a 10-12 hónapos életkort. A növekedésben lévő macska szükséglete két részből tevődik össze. Egyrészt szüksége van annyi tápanyagmennyiségre, ami fedezi a felnőtt macska tápanyagmennyiségét is, valamint ezen felül szükségeltetik egy többlet energia- és szubsztrátmennyiség a szövetek aktív fejlődéséhez. Ha valamilyen tápanyagban hiány áll fel, a növekedés intenzitása lelassul.

Minden növekedésben lévő macskának az elválasztás után egy általános egészségi állapot vizsgálaton kell átesnie, ahol a tulajdonos sok fontos információt megtudhat az állatorvosától a javasolt oltásokról, a féregtelenítésről, a macska egészséges táplálásáról, súlyszabályozásáról, az ivartalanításról és a fog ápolásának lehetőségeiről. Ezután a tulajdonos kéthetente már maga képes megítélni a macska tápláltsági állapotát, étvágyát.

20 hetes koráig a macska hetenként 100 grammal növekszik. 20 hetes korától a kiskandúrok naponta 20 grammot, míg a nőstény kölyökmacskák csak 10 grammot szednek magukra. A fejlődés intenzitása 30 hetes koruk körül lelassul, ekkorra már elérik a végső méretük 80%-át. 40 hetes korukra szinte már teljesen elérik egy felnőtt macska súlyát. A legtöbb macska csontvázrendszere 10 hónapos korára fejlődik ki teljes mértékben, ugyanakkor néhány növekedési fúgának még záródnia kell ebben az életszakaszban. Néhány macskafajta súlya 12 hónapos kora után is nő - az érés és izomnövekedés további jeleként.

A korai ivartalanítás növekedést befolyásoló hatását semmilyen tudományos háttér nem bizonyítja. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy az ivartalanított állat energiaszükséglete kisebb, így azok könnyebben elhízhatnak, ha nem megfelelően tápláljuk őket. Számos túlsúlyos ivartalanított macskát hoznak be a rendelőbe. A lakásban tartás, a zsírdús táplálék, a túletetés és bizonyos etetési típusok, (így például az, hogy a macska előtt folyamatosan ott áll a takarmány,) mind fenntartja az elhízás veszélyét. A macska elhízását már fiatal korban meg kell akadályozni, a macska egészségének megőrzése és élethosszának jelentős növelése érdekében.

A proteinszükséglete tulajdonképpen a macska aminosav- és össznitrogénszükségletét adja meg. Az elválasztás idején a macska fehérjeszükséglete igen nagy, ami fokozatosan csökken a felnőtt állat szükségletének szintjére.

Növekedésük során jelentősen változik testösszetételük is. Egy nyolc hetes kölyökmacska testtömegének 5,5 %-a zsír, tizennyolc hetes korára azonban ez 14,6%-ra nő. A takarmánnyal felvett zsír elsősorban a következő három funkciót tölti be: egyrészt (1) esszenciális zsírsavakat, valamint (2) zsírban oldódó vitaminokat szállítanak, mindemellett (3) nagy mennyiségű energiát is biztosítanak a növekedésben lévő szervezet számára. A túlzott mennyiségű zsír- és energiafelvétel mégis a kölyökmacska elhízását okozhatja. A kölyökmacskának a felnőtt macskához hasonlóan szüksége van arachidonsavra, linolsavra, de ezeken kívül még egy telítetlen zsírsavra (20:6n-3) is, amely a kismacska idegrendszerének egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen.

Az elválasztás után a kölyökmacska a kutyával ellentétben kevésbé érzékeny a kalcium és foszfor arányra. A táplálékkal felvehető összkálcium-szükséglet körülbelül 5 g egy kg takarmányra vonatkoztatva. Foszfortúladagolással összefüggő kálciumhiány az egyik leggyakrabban előidézhető dietetikai hiba a fejlődésben lévő macska takarmányozásában, ami egyoldalú színhúsetetés esetén alakul ki. Szekunder hyperparathyreosist okozva osteitis fibrosához vezet, ami bénulással, fájdalommal és mozgáskedvetlenséggel jár. A hiányosan táplált kismacskák esetében haladéktalanul el kell kezdeni a kálciumot és foszfort 1,2:1 - 2:1 arányban tartalmazó táp etetését. Kálciumkiegészítés ebben az esetben más formában nem javasolt, mert egy megnövekedett szérum parathormon koncentráció okozta hyperkalcaemiáról van szó.

A káliumszükséglet nagyrészt a takarmány proteintartalmától függ és annak a savbázis háztartásra gyakorolt hatásától. A proteingazdag és savanyú pH-jú takarmány etetése a jelentős mennyiségű vizelettel történő káliumvesztéshez vezet. A savanyú pH-jú takarmányt fogyasztó fiatal macskák lassabban nőnek, és a növekedésük is csekélyebb testtömegértéknél fejeződik be. Ezek a tünetek mind a csontmineralizáció zavarának következményei. Így ne etessünk a macskakölyökkel olyan tápot, amely ad-libitum etetés esetén 6,2 pH-jú vizeletet eredményeznek, hiszen ez a struvitkövek kialakulását okozhatják a későbbiekben.

Amíg aminosavak elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre, addig a macskának nincs szüksége szénhidrátforrásra. Ennek ellenére a gabonaszemek keményítőjét relatív jól képesek megemészteni. Ugyanakkor nehezen emészthető szénhidráttal történő etetés után hasmenés fordulhat elő. Ez a tünet gyakran előfordul a választás után nagyobb mennyiségű tehéntejet elfogyasztó macskák között. A magas tejcukortartalom a bél lecsökkent laktázaktivitás következményeként okoz szénhidráttúlterhelést.

A 6 hónapnál fiatalabb kismacskát naponta többször kínáljuk meg táplálékkal. Az ennél idősebb cica lassan áttérhet a napi kétszeri táplálásra. Természetesen minden fiatal macska táplálása egyedfüggő, hiszen egy jó növekedési erélyű, kissé elhízott macska táplálása nem lesz megegyező a kisebb, csöppet sem falánk macskakölyökével. Utóbbi előtt nyugodtan otthagyhatjuk egész nap a táplálékot, míg a túlsúlyos kiscica speciális táplálást igényel. Az ő esetében szigorúan ki kell mérni a napi adagot és azt vagy egyszerre vagy több adagra felosztva kell felkínálni számára.

A vitaminok létfontosságúak, zsíroldékony (A-, D-, E- és K-vitamin) és vízoldékony (C- és B) vitaminokat különböztetünk meg. A macska A-vitamin igénye különbözik a kutyákétól, ugyanis a masckák nem képesek a növényi béta-karotinból A-vitamint előállítani. Sőt! D-vitamin sem szintetizálódik a szervezetükben napfény hatására. Ezért ezt a két, állati eredetű termékekben (főleg májban) megtalálható vitamint feltétlenül tartalmaznia kell a macska eledelének. Mindkét vitamin könnyen túladagolható, így támaszkodjunk inkább egy tökéletesen összeállított táp etetésére. C-vitamin kiegészítésre nincs szüksége a macskának, mert ezt a vitamint korlátlanul képes előállítani szervezetük a szükségletének megfelelően.

Kapcsolódó termékek: