Top

A kölyökmacskák elválasztása során javasolt táplálás

Közzétéve: 2019-09-12 11:14:03

A kölyökmacskák elválasztása során törekedjünk
a fokozatosságra.
Az anyamacska kezdi meg akkor,
amikor egyre kevesebbszer engedi a kiscicáknak a tejfelvételt és a hiányzó mennyiséget szilárd táplálék formájában kénytelenek pótolni. Ez a jelenség három és négy hetes életkor körül indul be és a hatodik vagy legkésőbb a tizedik héten be is fejeződik, majd a kiscicák teljes mértékben áttérnek a szilárd táplálékra.

A kölykök már három hetes korukban elkezdhetik a szilárdabb táplálékkal való ismerkedést, de kalóriaszükségletük 96%-át még az anyatej fedezi
. Öt és hathetes koruk között is még csak 30%-ban fedezi az energiaszükségletüket a szilárd táplálék. A legtöbb rövidszőrű házi macskakölyök elválasztása hat és nyolc hetes koruk között megtörténik. Az érzékenyebb fajták esetében elhúzódhat akár a tíz hetes koruk idejére is. Minél később kerülnek el az anyjuk mellől a kölykök, annál több idő jut az immunrendszer teljes kialakulására, annál kisebb a kölykök elválasztási stressz okozta elhullásának veszélye.

Az elválasztás idején számos anyamacska kevesebb takarmányt vesz fel, így kevesebb tej is termelődik az emlőkben. Az elválasztás végére az anyamacska energiaszükséglete is visszacsökken a laktáció előtti mennyiségre.

Azt az anyamacskát, amelyiktől a kölyköket hirtelen választják el vagy túl sok teje van még, érdemes egy-két napig csökkentett mennyiségű és energiatartalmú takarmányon tartani. A következő séma a leghatékonyabb ilyen esetekben:

Az elválasztás előtti nap az anyamacskától megvonjuk a táplálékot és a kölyköket sem hagyjuk vele tartózkodni. Majd este a kölyköket az anyához engedjük és szopni hagyjuk őket. Másnap a kölyköket teljesen elválasztjuk anyjuktól. Ezen a napon az anyamacska napi adagjának csak negyedét kaphatja meg. Ezt a mennyiséget az elkövetkezendő három napban emeljük a vemhesség előtti mennyiségre.Az elválasztás ideje a kölyökmacskáknak egy igen nehéz időszak, kemény stresszként érinti őket. Az anyamacska és az alomtársak hiánya, az önálló takarmányfelvétel nehézségei, a megváltozott környezet és a maternális ellenanyagok kiürülése a szervezetből együtt mind hozzájárul a kismacska immunrendszerének gyengüléséhez. Ezek a mechanizmusok megnövelik a kölyökmacska megbetegedésének illetve pusztulásának esélyét. Megfelelő táplálással és tartási körülményekkel jelentősen lecsökkenthetjük ennek veszélyét.

A frissen elválasztott macskakölyök tápanyagszükséglete közel megegyezik egy felnőtt idősebb macska szükségletével. Gyomra még kis térfogatú, így arra kell ügyelni, hogy magas energiatartalmú takarmányt tegyünk elé, ne kelljen a gyomor kapacitását túllépnie, gyomrát túlterhelnie. A legtökéletesebb ebben az életszakaszban a nedves táp etetése, ami akár lehet száraz táp vízzel vagy tejtermékkel lággyá keverése. A tápot addig nedvesítsük, amíg egy lágy pépszerű halmazállapotú anyagot kapunk, de semmiképpen ne legyen folyékony. A macskakölykök már képesek lefetyelni a táplálékot, de még megragadni nem tudják. Hat és nyolc hetes koruk között többnyire a száraz tápok felvételét is megtanulják. A táp legyen jól emészthető és tartalmazzon minden tápanyagot a fejlődéshez és növekedéshez. A félnedves tápok, aminek van egy erős vizeletsavanyító hatása, nem lehet az egyedüli takarmánya a növekedésben lévő macskának. Egy magas savtartalmú táp metabolikus acidózis kialakulását valamint a csont mineralizációjának zavarát okozhatja. Félnedves tápok adása csak mint kiegészítő csemegék jöhetnek szóba.

Az elválasztás kevésbé lesz megterhelő a kismacskának, ha a választás előtt és után ugyanazt a táplálékot kapja. Az általa már ismert táplálékot szívesebben fogyasztja el, emellett meg is előzzük a takarmányváltással összefüggő gyomor-bélrendszeri zavarokat.

Három hetes koruktól biztosítsunk ivóvizet a számukra, hogy a tej mellett vízzel is fedezhessék folyadékszükségletüket.

Naponta 3-4-szer kínáljunk fel takarmányt számukra. Ha a magas nedvességtartalmú táplálék huzamosabb ideig van a tálkában, szobahőmérsékleten elszaporodnak benne a baktériumok, megromlik, ezért ezeket gyakrabban kell cserélni. A kismacska eleinte csak „tévedésből” eszik. Sokszor csak belelép a tálkájába játszás közben és a lábára ragadt táplálékot mosdás közben tisztogatja le. Ugyanezt a folyamatot segíthetjük elő, ha mi magunk kenjük be a szájnyílása környékét, majd ezt nyalogatja le magának.

A megfelelő táplálást hetenkénti súlykontrollal, kondícióbecsléssel, a kölyök mindennapi aktivitásával, bélsárminőségével és az étvágyával ellenőrizhetjük. Ideális, ha hetente 100 grammot nő a súlya. Ebben az időszakban ugyanakkor elkezdődik az ivar szerinti súlykülönbségek megjelenése. A nőstény macskák rendszerint kisebb súlyúak, mint az ugyanannyi idős hímek.

Kapcsolódó termékek: